Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz 220 SE: Excelentní okřídlené kupé na prodej

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Za Velkou louží je k mání unikátní auto. Klasické kupé s trojcípou hvězdou seženete sice i v Evropě, ale tenhle modrý krasavec najel za poslední čtvrtstoletí jen 11 tisíc mil, tedy 17.700 km.

„Křídláky“ ze šedesátých let patří ke klasice a o šesti- a osmiválcích série série W111/112 to platí dvojnásob. Obzvláště tehdy, když jsou oblečené do úhledné karoserie kupé či dokonce kabrioletu s plátěnou střechou. Tahle dvoudveřová provedení základní sedany přežila, protože u nástupce se s nimi nepočítalo a také je nedostal. Přezdívka „velký křídlák“ zde trochu pokulhává, protože „americké“ ploutvičky jim na zádi chyběly.

Modrá nádhera ročníku 1965 má nejen relativně nízký stav tachometru, ale je v celkově špičkovém stavu. Co na tom, že ji pohání jen základní nejmenší motor o objemu 2,2 l s nějakými 88 kW v zámořské specifikaci. Sedany měly ještě méně, ty začínaly za mořem na pouhých 69 kW. Řadové šestiválce ovšem už před skoro padesáti lety disponovaly vstřikováním paliva, o čemž svědčí i E v názvu (z německého Einspritzung). Řada končila osmiválcovým provedením 280 SE 3.5, jeho srdíčko dávalo až 147 kW tedy postaru rovných 200 koní.

Jedná se o opravdu solidní auto s nadčasovou elegancí, všechna kupé postrádala střední sloupek. Exemplář na snímcích má klimatizaci, originální rádio a automatickou převodovku. Je kompletně v původním stavu včetně chromování, světlého koženého interiéru, koberců a přístrojové desky lakované v barvě karoserie. Také čtveřice sedadel ještě bez opěrek hlavy pochází přímo z továrny. Zadní konfigurace se dvěma samostatnými místy je velmi vzácná. Jen dřevěné obložení bude asi třeba nahradit novým, přírodní materiál se léty unavil. Také pryžové těsnění oken zubu času neodolalo. Dokonce ani trochu nevzhledné blikače vpředu nejsou z kategorie „napadeno kutilem“, nejlevnější americká provedení série W111 je zpočátku produkce měla, původně bílé, později oranžové. K autu je i kompletní dokumentace včetně objednávky, faktury a účtů za servis.

Třetí majitel a zároveň prodávající z coloradského Castle Pines jej nabízí na serveru Craigslist za 25.900 dolarů, tedy něco málo přes 522 tisíc korun. Včetně plachty na zakrytí, i když takové auto je pochopitelně nutné garážovat. Německého krasavce vlastnil od roku 1989. V současné době má najeto zhruba 155.850 kilometrů. Za 49 let od svého zrození, což není vůbec špatné!

Aleš Dragoun
Diskuze (0)