Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

60 Years Mercedes-Benz Unimog: Koncept k výročí

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Divize Mercedes-Benz Special Trucks představila koncept připravený k 60. výročí Unimogu na základě modelu U 5000.

Kořeny Unimogu sahají do roku 1946, ale pod značkou Mercedes-Benz byl první vůz vyroben až 3. června 1951. Ve stejný den o 60 let později se v zákaznickém centru výrobního závodu ve Wörthu při slavnostním ceremoniálu představil koncept 60 Years Mercedes-Benz Unimog.

Impozantní designový koncept spojuje minulost a budoucnost Unimogu extrémně avantgardním způsobem. Na původní Universal-Motor-Gerät (Unimog) odkazuje především zcela otevřený prostor pro posádku. Jedinou ochranu před nepřízní počasí představuje dělené čelní sklo, které je vsazeno do podélně orientovaného ochranného oblouku.

Koncept ukazuje, že i po šedesáti letech se může design Unimogu dál vyvíjet. Některé z designérských prvků se tak v budoucnosti mohou objevit i u sériových modelů. Mezi využitelná řešení patří například linie kapoty motoru nebo provedení masky chladiče.

Designéři se při výběru barev pro karosářské díly inspirovali v živočišné říši u jednoho z druhů jedovatých jihoamerických žab Pralesniček (čeleď Dendrobatidae). Tento lak navíc připomíná i charakteristickou zelenou barvu prvních generací Unimogu.

Vedle otevřeného prostoru pro řidiče a tvarů kapoty motoru i blatníků zaujme koncept i provedením svého nosného rámu. Podélníky jsou vyrobeny z jednoho bloku hliníku.

Technika konceptu pochází z největšího současného modelu řady Unimog s označením U 5000. Ten má v sériovém provedení rozvor náprav 3250 mm. K pohonu využívá čtyřválcový turbodiesel OM 924 LA. Ten z objemu 4,8 litru poskytuje výkon 160 kW (218 k) a točivý moment 810 Nm. S motorem spolupracuje manuální převodovka s osmi rychlostmi pro jízdu vpřed a šesti pro jízdu vzad.

Design konceptu je výsledkem spolupráce vývojového týmu divize Mercedes-Benz Special Trucks a designérů užitkových vozidel Daimler AG ze Sindelfingenu. Kromě modelů řady Unimog má Mercedes-Benz Special Trucks na starosti i výrobu modelových řad Econic a Zetros.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Pekelná Micinka
8. 6. 2011 16:20
Happy birthday to U
Ten si přímo říká o výrobu jako miniatura od HotWheels. :yes: