Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Actros se systémy Active Brake Assist 4 a Sideguard Assist (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Mercedes-Benz Trucks zařadil do výbavy svých těžkých nákladních vozidel aktivní brzdový asistent Active Brake Assist 4, snižující riziko srážky s chodcem a odbočovací asistent Siduegard Assist.

Mercedes-Benz Trucks představil Active Brake Assist 4 (ABA 4) a Sideguard Assist jako součást výbavy modelové řady Actros na loňském podzimním veletrhu užitkových vozidel IAA v Hannoveru.

Do výroby pak byly zavedený koncem roku 2016 a následně zamířily první vozy s těmito novými bezpečnostními systémy k zákazníkům.

Aktivní brzdový asistent ABA 4 byl navržen a vyvinut pro snížení rizika srážky s chodci, zatímco Sideugard Assist informuje řidiče o přítomnosti chodců a cyklistů v nepřehledných situacích, kdy nákladní vozidlo zatáčí vpravo.

Cílem ABA 4 je předvídat nehody a předcházet jim. Před hrozící srážkou varuje řidiče a zároveň aktivuje ABS. Tento systém využívá dvou radarů krátkého a dlouhého dosahu.

Radar krátkého dosahu sleduje prostor před vozidlem v úhlu až 120°, díky tomu je schopen odhalit chodce prakticky za všech jízdních situací, kdy mohou chodci vběhnout do jízdní dráhy vozidla ze strany, i když se pohybují souběžně s ním nebo v případech kdy vyjdou zpoza překážky.

Radar dlouhého dosahu pak odhaluje překážky v přímce před vozidel a to až do vzdálenosti 250 m, zatímco motocykly i cyklisty odhalí do vzdálenosti 160 m a v chodce rozezná do 80 m.

Siduegard Assist má řidiče upozornit na chodce a cyklisty v jízdní dráze vozidla hlavně při odbočování vpravo, které je pro něj nejen při jízdě městskými ulicemi jedno z nejrizikovějšího.

Tento systém v první fázi upozorní řidiče na objekt, který se pohybuje v nebezpečné zóně. Ve druhé fázi je řidič informován, že v případě pokud bude pokračovat v jízdě, dojde ke srážce. V obou fázích je řidič varován zvukovými i světelnými signály.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)