Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Arocs a Unimog jako zemědělští specialisté

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Mercedes-Benz láká na tradiční veletrh Agritechnica, na němž představí zástupce modelových řad Arocs a Unimog ve verzích určených pro využití v zemědělství.

Veletrh Agritechnica, pořádaný od 10. do 14. listopadu letošního roku na výstavišti v Hannoveru, patří k nejvýznamnějším mezinárodním setkáním odborníků na zemědělskou techniku.

Téměř tři tisíce vystavovatelů prakticky z celého světa zde prezentují svou techniku pro profesionální rostlinou výrobu. Očekává se, že podobně jako před dvěma lety i letos na veletrh přijede okolo 450.000 návštěvníků.

Mercedes-Benz bude mít svůj stánek v hale číslo 13, kde návštěvníkům představí novinku z modelové řady Arocs a dva zástupce rodiny modelů Unimog.

Německá automobilka rozšiřuje pole své působnosti podobně jako kopřivnická Tatra, která v roce 2013 do Hannoveru přivezla Agrotahač 6x6. Ve stejném stylu se zde letos představí nový Mercedes-Benz Arocs 2051, který navazuje na starší provedení Arocs 2042.

Zemědělský tahač s konfigurací podvozku 4x4 bude vybaven přeplňovaným vznětovým šestiválcem OM 471 Euro 6 s válci v jedné řadě a systémem vstřikování paliva Common Rail s posílením tlaku X-Pulse. Tento motor o objemu 12,8 l bude v Arocsu 2051 ve verzi o výkonu 375 kW a točivém momentu 2500 N.m.

Mercedes-Benz svůj nový zemědělský tahač, který bude vybaven nízkotlakými traktorovými pneumatikami a hydraulickým systémem od společnosti Bruhns, uvádí jako ideální vozidlo pro dopravu sklizené úrody z polí do vzdálenějších sil. Tomu má odpovídat i jeho spojení se zemědělským návěsem s funkcí rychlého vyložení nákladu.

Vedle modelu Arocs se na stánku značky Mercedes-Benz představí i Unimog U 430 v provedení pro využití v zemědělství a Unimog U 530 upravený pro komunální služby.

Ohledně Unimogů připravovaných pro veletrh Agritechnica automobilka prozatím uvádí, že Unimog U 430 ponese na přídi i zádi uchycené sekačky, aby demonstroval své univerzální schopnosti. Unimog U 530 má pak nést na přídi sněhovou frézu, zatímco vzadu bude mít umístěn sypač pro posyp vozovky materiály odstraňujícími námrazu.

Mercedes-Benz v případě zástupců rodiny Unimog nezapomíná připomenout, že se jedná o univerzální nosiče nářadí, pro ně je k dispozici více než 1000 různých přídavných zařízení. Ta lze připojovat k montážním bodům na přídi, zádi a mezi nápravami. Samozřejmostí jsou nástavby montované přímo na rám vozidla. Přídavná zařízení mohou být hydraulická, mechanická i elektrická.

Unimog lze využívat jako univerzální nosič nářadí, nákladní vozidlo vhodné do náročného terénu a může dokonce posloužit i jako tahač, který si poradí se 40tunovým přívěs. Díky maximální rychlosti až 90 km/h může být používán i na dálnici.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)