Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Citaro FuelCELL Hybrid: V běžném provozu v Hamburku

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Městské autobusy Mercedes-Benz Citaro FuelCELL Hybrid s palivovými články vyrazily do běžného linkového provozu.

Společnost Hamburger Hochbahn AG v rámci německého projektu NaBuZ demo zahájila v druhé polovině srpna provoz čtveřice městských autobusů Mercedes-Benz Citaro FuelCELL Hybrid s palivovými články. V příštím roce je mají doplnit další tři.

Dopravní podnik města Hamburk tak navazuje na zkušenosti získané při testování předchozí generace městských autobusů s palivovými články. Ty byly ve zkušebním provozu od roku 2003 a současné Citaro FuelCELL Hybrid ve srovnání s nimi přináší řadu novinek.

Autobusy, které budou brázdit ulice Hamburku, jsou vybaveny elektromotory v nábojích kol s trvalým výkonem 120 kW a modernějšími palivovými články. Jejich životnost má být minimálně šest let nebo 12.000 provozních hodin. Podobně jako u předchozí generace jsou umístěny na střeše autobusu.

Díky zdokonaleným komponentům palivových článků a hybridizaci s lithium-iontovými bateriemi uspoří Citaro FuelCELL Hybrid ve srovnání s předchozí generací téměř 50 procent vodíku. Dosah autobusu na palivové články je přibližně 250 kilometrů. Kromě toho je pohonný systém s palivovým článkem prakticky bezúdržbový a má extrémně dlouhou životnost.

Projekt NaBuZ demo je součástí programu Clean Energy Partnership (CEP) a podporuje jej Národní inovační program (NIP) Spolkového ministerstva dopravy, který koordinuje NOW GmbH. Zároveň je zde i úzká spolupráce s evropským projektem CHIC.

Projekt CHIC (Clean Hydrogen in European Cities/Čistý vodík pro evropská města) financovaný Evropskou unií byl zahájen 4. listopadu 2010 v Kolíně nad Rýnem. V současnosti se jej účastní pětice evropských měst. V nich je v běžném linkovém provozu nasazeno 26 autobusů na palivové články.

Mercedes-Benz svou účastí na projektech NaBuZ a CHIC navazuje na úspěšné projekty Evropské unie CUTE a HyFLEET:CUTE prováděné od roku 2003 do roku 2009. Celkem 36 autobusů Mercedes-Benz Citaro poháněných palivovými články druhé generace se během těchto projektů osvědčilo v provozu u dvanácti dopravních podniků na třech kontinentech. S více než 140 000 provozními hodinami a více než 2,2 miliony ujetých kilometrů prokázaly autobusy Mercedes-Benz životaschopnost pohonu na palivové články u městských linkových autobusů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)