Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz: diesely Bluetec neprošly testy v pěti státech USA

Ondřej Láník
Diskuze (90)
Optimistická prohlášení německé části koncernu DaimlerChrysler ze začátku roku se příliš pozitivně nenaplňují.

Optimistická prohlášení německé části koncernu DaimlerChrysler ze začátku roku se příliš pozitivně nenaplňují. Mercedes-Benz, jako jeden ze světových lídrů v oblasti techniky vozidlových naftových motorů, se pokouší prosadit v zámoří s novými šestiválci CDI v Mercedesech řady E. Na náročném trhu USA měla v důsledku toho letos padnout psychologická hranice zabraňující běžným vznětovým motorům prodej ve státech California, Maine, Massachussets, New York a Vermont.

Klíčem k možnosti prodávat diesely v padesáti státech unie měl být inovovaný motor v E 320 CDI BLUETEC, s integrovaným zachycovačem NOx a filtrem pevných částic. Vládní agentura EPA, schvalující vozy do provozu, zatím novému modelu vstup na trh pěti států s přísnými emisními normami nepovolila, což zřejmě na čas odradí další konkurenty od podobných pokusů.

V době filtrů pevných částic zůstává hlavním problémem vznětových motorů produkce oxidů dusíku (NOx), kterou může výrazně (až o 80%) snížit proces Selective Catalytic Reduction (SCR), spočívající v dodatečné úpravě výfukových plynů dodáváním asi 0,1l močoviny každých 100 km.

Ondřej Láník
Diskuze (90)
30. 8. 2006 21:10
Re: DIAGNÓZA: Kratkozrakost
Klid... nekamenuj kovboje. Zejtra se propudí pár číňanů, koupí si auta... a v mžiku bude jedno, na čem se honěj v Americe ostří hoši. Problém není, resp. nebude jiné palivo... problém bude převexlovat ty milióny lidí, které se živí celým tím ropořetězem, třeba do JZD... aby tam pěstovali obilí pro biolíh... Takže měřit někomu spotřebu a dávat ho na černou listinu u hlávkovejch salátů... na to opatrně... To by to taky mohlo skončit tak, že bys mě prásknul, že jsem to za barákem včera zkoušel s meziplynem... Fakt ovšem je, že mělká kritika naftovejch motorů moc logiky nemá... Ovšem... Pajo (teď nemířím na tebe) miluju rozbíječe vejloh u Macdonalda... co se večer ládujou řízkama u Burgerkinga... miluju greenpitschi, co se zaklínaj čistotou moří a na dovolenou jezdí lovit slony do jihoafrický republiky... tohle všechno je jen hra na uvědomělého spasitele... Důležité je, co vtělí do norem zákonodárci... jen tam nutno hledat odpověď na to, co je, když ne žádoucí, tak alespoň únosné. Jinou morálku netvořme... P.S. Sakra... abych se pomalu začínal stydět napsat, co mi to žere... ;-)