Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz GLA se začal montovat v Indii

David Bureš
Diskuze (0)
GLA se nově vyrábí ve třech továrnách – v německém Rastattu, čínském Pekingu a indickém Puné.

Vozům kategorie SUV se nedaří jen v Evropě, ale také v ostatních koutech světa. Z toho důvodu Mercedes-Benz rozšiřuje produkci modelu GLA. Kompaktní SUV se začalo montovat v indickém závodě Puné.

Mercedes zahájil montáž GLA v Indii kvůli zdejšímu zájmu o takové automobily. Prodeje kompaktních SUV v prvním čtvrtletí roku se v této zemi meziročně ztrojnásobily.

GLA je šestým modelem, který Mercedes v Puné začal montovat. Jedná se však o první předokolku. Zbývajícími pěti modely jsou třídy C, E, S, GL a M. Kvůli produkci kompaktního SUV automobilka závod rozšířila, díky čemuž je schopen montovat 20.000 aut ročně.

Puné je největším závodem v Indii, který produkuje luxusní vozy. Mercedes továrnu otevřel v roce 2009, od té doby do ní investoval na 150 milionů eur (asi 4,1 miliardy korun). Poslední investice byly vloženy do nových montážních linek či synchronizace dopravníkových systémů.

Stuttgartská automobilka lokálně montuje své vozy vedle Indie také v Thajsku, Vietnamu, Malajsii a Indonésii. V těchto závodech se vozy montují pomocí kitů CKD (nejvyšší stupeň rozloženosti) a SKD (nižší stupeň rozložitelnosti). V závislosti na typu se do továrny dováží více, či méně komponent z domovského Německa. V příštím roce pak montáž osobních aut s trojcípou hvězdou ve znaku začne v Brazílii, kde se vedle GLA bude produkovat také třída C.

David Bureš
Diskuze (0)