Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz modernizuje továrnu Untertürkheim, kvůli palivovým článkům

David Bureš
Diskuze (0)
Mercedes chce do roku 2017 nabídnout 10 plug-in hybridů. Techniku pro ně bude mít na starosti závod Untertürkheim.

Továrna Untertürkheim patřící koncernu Daimler se v následujících letech dočká rozsáhlé modernizace, jen letos do ní automobilka investuje na jednu miliardu eur (27 miliard korun). Závod založený v roce 1904 se dnes specializuje na produkci motorů, převodovek, náprav a souvisejících komponentů.

V rámci komplexní modernizace se výroba v závodu na kraji Stuttgartu stane flexibilnější a efektivnější. Stávající zařízení budou rekonstruována, dojde rovněž ke zvýšení kapacity výroby. Úpravy umožní Mercedesu ušetřit během následujících pěti let stovky milionů eur.

Výrobní areál skládající se ze šesti závodů se vedle vysokovýkonných agregátů zaměří též na alternativní systémy pohonu, když se stane centrem kompetence pro systémy hybridního pohonu a palivové články, které Mercedes považuje za klíčovou techniku budoucích let. Samotná montáž palivových článků bude probíhat v nedalekém závodu Nabern, kde budou články rovněž vyvíjeny.

Mercedes-Benz předpokládá, že minimálně v další dekádě bude plug-in hybridní systém nejdůležitějším systémem pohonu. Z toho důvodu chce automobilka do roku 2017 nabídnout 10 plug-in hybridů. Cílem je také uvést na trh elektromobily poháněné palivovými články.

Co se týče tradičních agregátů, tak se výrobní portfolio závodu rozšíří o dva nové zážehové motory a vznětový čtyřválec. V oblasti převodovek se pak továrna exkluzivně zaměří na automaty pro zástavbu ve vozech s pohonem zadních kol.

V Untertürkheimu aktuálně pracuje na 18.700 zaměstnanců. Mercedes pracovníkům slíbil, že tato pracovní síla bude v následujících letech zachována. Automobilka navíc přijme dalších 150 osob v oblasti odborného vzdělávání.

David Bureš
Diskuze (0)