Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz O 319: Klasik s moderní technikou pro stylové kempování

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Mercedes-Benz O 319, který se stane jednou z hvězd letošní lednové aukce Arizona společnosti RM Sotheby's, přitahuje pozornost svou vizáží i výbavou.

Mercedes-Benz O 319 s rokem výrobu 1959 na první pohled působí dojmem, že se do dnešních dnů dochoval ve své původní podobě, ale ve skutečnosti prošel rozsáhlou přestavbou a ve svých útrobách ukrývá řadu překvapení.

Podle materiálů společnosti RM Sotheby's totiž „excentrický počítačový inženýr“ v průběhu patnácti let proměnil minibus z konce padesátých let na moderní obytný automobil.

Původní vznětový čtyřválec a manuální převodovku nahradil blíže nespecifikovaný modernější motor z produkce automobilky Mercedes-Benz a doplnila jej automatická převodovka. Podvozek pak má být vybaven novým vzduchovým odpružením.

Vedle vylepšení dynamických vlastností a komfortu jízdy se úpravce tohoto minibusu zaměřil i na jeho interiér a provedl v něm řadu změn.

Palubní deska i volant ještě vyvolávají dojem vozu z padesátých let, ale dvojice předních sedadel s koženým čalouněním a opěrkami hlav je již novějšího data výroby a to samé platí o poměrně citlivě přepracované zadní části interiéru.

Za sedadlem řidiče je usazena skříňka, která v sobě vedle umyvadla s tekoucí vodou ukrývá i sporák a ledničku. Zcela vzadu je pak pohodlné dvoulůžko s řadou úložných prostorů a také se zde ukrývá moderní audio systém.

Nádrže na pitnou i užitkovou vodu se ukrývají pod podlahou karoserie, kde má své místo i nádrž na plyn pro sporák. Zcela současným prvkem ve výbavě je pak solární panel, který má zajišťovat elektrickou energii pro audio systém i osvětlení interiéru.

Pohledný a moderně vybavený Mercedes-Benz O 319 je jedním z řady vozidel, zařazených do aukce společnosti RM Sotheby's pořádané ve dnech 18. a 19. ledna letošního roku. S ohledem na jeho vynikající stav a výjimečnost se očekává, že bude vydržen za částku kolem 200.000 amerických dolarů (zhruba 4.260.000 Kč).

Foto: RM Sotheby's

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)