Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz chystá malé SUV na bázi třídy A

David Bureš
Diskuze (13)
BMW X1 a Audi Q3 se v blízké době dočkají konkurenta ze Stuttgartu.

Mercedes-Benz při zahájení sériové výroby nové generace třídy A v německé továrně Rastatt potvrdil, že chystá malé SUV. Tento automobil bude vyráběn po boku třídy A a třídy B právě ve zdejším závodě na jihozápadě Německa.

SUV bude tedy jedním z pěti kompaktních modelů, kterými chce Mercedes lákat především mladé zákazníky. Dva z těchto modelů se již vyrábějí – hatchback (třída A) a MPV (třída B), další dva už jsou ohlášeny – sportovně laděný sedan vycházející z konceptu Concept Style Coupé a nynější SUV. Oním pátým modelem bude zřejmě stylové kombi, zatím označované jako CLC Shooting Brake.

V současnosti není jasné, jak se kompaktní SUV bude jmenovat. Spekuluje se o použití názvu BLK, GLC nebo GLA.

Jisté ale je to, že SUV bude s ostatními kompaktními modely sdílet platformu MFA (Mercedes Front Wheel Architecture). Poháněna budou tedy přední, nebo všechna kola. Shodovat se budou také použité příčně uložené motory.

Mercedes-Benz do výroby kompaktních vozů v závodě Rastatt investuje celkem 1,2 miliardy eur. V první vlně investic bylo 600 milionů eur použito na nový skelet budovy a na výrobní nástroje. Zbývajících 600 milionů eur bude během letošního a příštího roku určeno na úpravy montážní linky a na nová zařízení v karosárně.

Zájem o kompaktní Mercedesy je zatím velký. Od začátku prodeje nové generace třídy A v polovině června si už tento vůz objednalo více než 40.000 zákazníků. Od listopadu 2011 pak bylo majitelům doručeno více než 70.000 exemplářů třídy B. Kvůli poptávce automobilka v říjnu rozšíří výrobu v továrně Rastatt o třetí směnu.

David Bureš
Diskuze (13)
Avatar - Pekelná Micinka
17. 7. 2012 16:33
Re: :-D
No myslím to tak, protože si psal česky, že si měl napsat "ikska"... i v množném čísle. Ale samozřejmě jsem to pochopil.
Avatar - JDM
17. 7. 2012 16:16
Re: :-D
to máš naprostou pravdu , bohužel
každej chce mít jednu věc která udělá co nejvíc práce a to platí i u auta SUV je prostě ideál dneska, velký, prostorný, výkoný, úsporný, kvalitní, pěkný ,dneska už neplatí že když máš velkou krabici že se v každý zatáčce modlíš ať se to nepřevrátí atd atd v SUV máš od každýho typu auta kousek
Ale co sem myslel tím nesmyslem je "malé" SUV na bázi áčka. to je taky dneska moderní označovat auto třeba SUV nebo sport atd to je taky velký lákadlo na lidi ... "máme tady krásný rodinný SUV jak má být , aha vy nemáte tolik peněz tak tady máme takový baby SUV pro chudý nebudete tak před ostatními vypadat jak blázni protože v podstatě máte taky SUV" >:D
Avatar - JDM
17. 7. 2012 16:05
Re: :-D
já sem si vždycky pod pojmem SUV představoval rodinné auto se svednutým podvozkem vhodné do lehčího terénu , "male" (první kravina) SUV na bázi Ačkovýho MB (no to mě pos...) >:D
17. 7. 2012 15:53
Re: :-D
Teď nevím, esi to myslíš ironicky nebo ne..ale kdyby ty "ikská" náhodou někdo nepobral (tím nemyslím tebe), znamená to řadu X (X1, X3, X5...z X6 a připravované X4 zas tak odvázaný nejsem) :-)
Avatar - Pekelná Micinka
17. 7. 2012 15:28
Re: :-D
XK je od Jaguaru... ;-)