Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz SLK 55 AMG: Sytě žlutý pouliční bojovník v Boloni

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Autosalon v Boloni je hlavně lokální záležitostí. Mercedes-Benz sem nepřivezl nové SLK 55 AMG ve světové premiéře, ale hraje na domácí notu.

Pod světly reflektorů se poprvé nejostřejší verze třetí generace SLK (R172) objevila ve Frankfurtu. Do Boloně nepřijela v rudé, jak byste mohli možná čekat, ale ve žluté Streetfighter Yellow. Německá automobilka si připravila sérii firemních snímků, na kterých je kromě roadsteru i... motorka. K té se dostaneme později.

Nejdříve k technice SLK 55 AMG. Tam se nic nezměnilo. Stále je pod kapotou atmosférický vidlicový osmiválec objemu 5,5 l s výkonem 310 kW (421 k) a točivým momentem 540 Nm. Spotřeba paliva je pro potenciální majitele nedůležitou záležitostí, ale AMG uvádí v kombinaci velmi nízkých 8,4 l/100 km (emise CO2 195 kg/km). Může za to vypínání válců. Konzumace benzinu klesla oproti předchůdci o slušných 30 procent.

SLK 55 AMG přitom není žádný louda, z klidu na stovku vystřelí během 4,6 s a ve 250 km/h jej přibrzdí omezovač. Nad jízdními vlastnostmi bdí moderní elektronika: sportovní podvozek AMG se systémem Direct Steer, třístupňové ESP, Torque Vectoring Brake a výkonné kotoučové brzdy, také vlastní produkce.

Speciální litá kola, bodykit a dvě dvojité chromované koncovky výfuku jsou poznávacím znakem této verze. A teď ke konkrétnímu výstavnímu exempláři. Interiér je čalouněn tmavou umělou kůží Nappa prošívanou kontrastní žlutou nití. A zdaleka nemluvíme jen o sedadlech, ale například i o přístrojové desce, volantu a dveřích. Pokud se najde dostatek zájemců, u AMG Performance Studio jsou schopni zařadit tento odstín do nabídky příplatků.

Určitě to nebude nic levného, ale pokud jste bohatí a chcete být vidět? S touhle výraznou barvou budete mít o patřičnou pozornost postaráno. Tvary současných mercedesů se nemusí líbit každému, ale kolekce snímků je působivá. Základní verze SLK 55 AMG stojí 72.590 eur (necelých 1,84 milionu korun).

A zmíněný motocykl? Je italský, nese značku Ducati a jmenuje se Streetfighter 848. Souvislosti jsou jasné i vzhledem k tomu, že Ducati s AMG už rok úzce spolupracuje, většinou zatím na marketingových záležitostech a limitovaných edicích. Dvoukolka měla přitom premiéru už na milánské EICMA 2008. Současná verze je poháněná motorem Testastretta 848 o výkonu 97 kW (132 k). Na zadní kolo se přenáší 93,5 Nm. Naháč je vybaven nejmodernější technikou včetně kontroly trakce.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - CHerokee
4. 12. 2011 12:38
Obojí
Hodně, hodně dobré.