Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Sprinter slaví úspěšný rok výroby

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
V loňském roce uvedl Mercedes-Benz důkladně modernizovaný Sprinter s motory Euro VI a nyní oslavuje první rok jeho výroby, který přinesl výrazné zvýšení poptávky.

Ve své současné podobě se Mercedes-Benz Sprinter představil na jaře loňského roku s přepracovaným designem a především novými pohonnými jednotkami, splňujícími emisní normu Euro VI.

Vedle nového vzhledu a motoru zaujal modernizovaný Sprinter při svém představení i pěticí nových asistenčních systémů, z nichž nejzajímavějším je Crosswind Assist, který pomáhá zvládnout poryvy bočního větru a je součástí standardní výbavy.

Výroba Sprinteru v jeho současné podobě byla zahájena 1. července 2013 a do konce května letošního roku Mercedes-Benz prodal přes 134.000 těchto lehkých užitkových vozidel v Evropě a Severní Americe, zatímco předchozího provedení bylo za stejné období od začátku července 2012 do konce května 2013 prodáno 116.000 vozů, což představuje zvýšení prodeje o 15 %.

V současnosti jsou největšími odbytišti pro Mercedes-Benz Sprinter domácí Německo, následované Spojenými státy a Velkou Británií. V Německu navíc Sprinter podstatně zvýšil svůj podíl na trhu na rekordní úroveň přes 30 %.

S ohledem na vysokou poptávku došlo odpovídajícím způsobem na zvýšení výroby Sprinterů ve dvojici německých podniků, ležících v Düsseldorfu a Ludwigsfelde. Z prvního z nich v současnosti vyjíždí přes 700 vozidel denně, zatímco v druhém podniku sjede z výrobní linky více než 200 vozidel denně. Přes 75 % Sprinterů vyrobených v Německu je určeno na export.

V roce 1995 debutoval první Sprinter a za uplynulých 19 let se prodalo více než 2.900.000 vozů v nejrůznějších verzích. Mercedes-Benz uvádí, že v současnosti je prodáváno několik tisíc variant ve 130 zemích.

Výroba Sprinteru v současnosti probíhá v závodech v Düsseldorfu a Ludwigsfelde v Německu, v Charlestonu v severoamerické Jižní Karolíně, v González Catanu v Argentině, ve Fuzhou v Číně a v Nižním Novgorodu v Rusku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)