Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz třídy E po faceliftu: bezpečnější a silnější

Libor Zezulka
Diskuze (124)
Po čtyřech letech na trhu a milionu prodaných kusů Mercedes-Benz představil faceliftovanou třídu E. Úpravou prošlo kolem dvou tisíc dílů, zvýšila se bezpečnost a odporoučely brzdy SBC.

Po čtyřech letech na trhu a milionu prodaných kusů Mercedes-Benz představil faceliftovanou třídu E. Sama automobilka nazývá model novou generací a počet úprav přesahujících 2000 tomu i napovídá. Nová generace, kterou můžeme na trhu očekávat za tři až čtyři roky, však nepochybně půjde mnohem dále. Inovační sada namíchaná tak, aby pomohla éčku obstát v tvrdé konkurenci BMW řady 5 a Audi A6, přináší mírné změny vzhledu, větší bezpečnost a silnější motory.

Kosmetické změny

Od jara 2002 se na celém světě prodalo asi milion vozů současné třídy E, přičemž 86 procent z tohoto množství tvořily limuzíny, zbytek pak modely kombi. Třída E více než 60 let tvoří základ nabídky značky Mercedes-Benz a reprezentuje její typické vlastnosti jako bezpečnost, komfort, hospodárnost a kvalitu. Od roku 1946 prodal Mercedes-Benz zhruba deset milionů limuzín vyšší střední třídy. V červnu 2006 nastoupí faceliftovaný model se sportovnější karoserií a bohatší sériovou výbavou. Celkem bude k dispozici 29 modelových variant.

Příď upraveného éčka zdobí nový nárazník, mírně pozměněné světlomety a například oválné mlhovky, záď Mercedes zatím neukázal, ale v oficiální tiskové zprávě slibuje například LED diody jako parkovací světlo. Zájemci o inovovanou třídu E se mohou těšit například také na boční prahy a zadními nárazníky v designu AVANTGARDE u všech modelových variant. V interiéru čekají nové barevné odstíny, čtyřramenný volant s eliptickými ovladači a upravené ovládání standardně dodávané automatické klimatizace THERMATIC. Také barvy, čalounění a materiály designéři Mercedesu nově sladili, pro stupeň výbavy AVANTGARDE jsou k dispozici nové barevné odstíny (koňaková hněď a saharská béžová), které kontrastují s černým stropem.

PRE-SAFE v základní výbavě

Velkou pozornost Mercedes věnoval bezpečnosti. Třída E nabídne v obou karosářských variantách preventivní systém PRE-SAFE jako součást standardní výbavy, standardní výbava zahrnuje také hlavové opěrky NECK-PRO. Ty pracují na základě pokynů z čidel a při nárazu zezadu se během několika milisekund posunou dopředu, aby zachytily hlavy řidiče a spolujezdce. Pro zabránění kolizí vzniklých nárazem do automobilu zezadu vybavil Mercedes-Benz novou třídu E blikajícími brzdovými světly. Ty varují řidiče jedoucími za Mercedesem lépe než běžná brzdová světla. Testy prováděné inženýry automobilky ukázaly, že brzdná reakce řidičů se v průměru zkrátí o 0,2 s, pokud během nouzového brždění varovný signál bliká. Například při rychlosti 100 km/h se brzdná dráha zkrátí asi o 5,5 metru.

Třída E disponuje rovněž světlomety, které se přizpůsobují momentální jízdní situaci. Inteligent Light Systém má základ v bi-xenonovém světlometu velkého světelného výkonu a zahrnuje pět různých funkcí. Nové světlo určené pro běžné silnice osvětluje více prostor levého okraje vozovky než dosavadní světlo tlumené. Tady se zvětšuje bezpečná oblast pro řidiče o zhruba deset metrů, za šera a po setmění se může lépe orientovat a reagovat rychleji například na vozidla křižující silnici.

Při dálničním osvětlení, které se zapíná automaticky od rychlosti 90 km/h, vzniká homogenní, až do vzdálenosti 120 metrů, sahající světelný kužel, který osvětluje jízdní dráhu v celé své šířce. Uprostřed tohoto světelného kužele vidí řidič o 50 m dále než při jízdě s dosavadním světlem tlumeným. Rozšířeným světlem do mlhy, které také patří do systému inteligentního osvětlení, se rozdělením světla na větší plochu snižuje oslnění řidiče světlem odraženým od vodních kapiček mlhové clony.

Nové motory

Šest z deseti motorů faceliftované řídy E jsou buď nové nebo zdokonalené. Výkon se zvýšil až o 60 kW a točivý moment o 70 Nm. Čtyřválcové naftové motory modelů E 200 CDI a E 220 CDI technici optimalizovali, takže při zachování spotřeby paliva 6,3 l na 100 kilometrů vzrostl výkon motoru modelu E 200 CDI o 10 kW na 100 kW. Maximální točivý moment vzrostl z původních 270 na 340 Nm.

Klidný chod typický pro šestiválcové motory zajišťují vyrovnávací hřídele v klikové skříni, které u E 200 CDI patří do sériového vybavení. Nový motor modelu E 220 CDI dává nejvyšší výkon 125 kW, maximum točivého momentu vystoupalo na 400 Nm. Spotřeba zůstala na 6,3 litrech paliva na 100 km (model kombi: 7,1 l/100 km). Také šestiválec z E 320 CDI 165 kW nabral na síle, točivý moment vzrostl z 510 na 540 Nm.

U benzínových motorů se inženýři Mercedesu soustředili především na čtyř a osmiválcové agregáty. U čtyřválcového motoru modelu E 200 KOMPRESSOR byl zvýšen výkon na 135 kW a točivý moment na 250 Nm. Vrchol motorové nabídky bude od poloviny roku 2006 tvořit nově vyvinutý osmiválec s objemem 5,5 litru a výkonem 285 kW. V porovnání s dosavadním motorem V8 stoupl jeho výkon o 26 procent. Také točivý moment je s hodnotou 530 Nm o asi 15 procent vyšší než u předchůdce. E 500 díky tomu zrychlí z 0 na 100 km/h za 5,3 s a je tak o 0,7 s rychlejší než dosavadní E 500.

Od firmy Mercedes-AMG pochází nový E 63 AMG, jehož vidlicový osmiválec s atmosférickým plněním dává výkon 378 kW a maximální točivý moment 630 Nm. Tyto hodnoty staví E 63 AMG do pozice nejsilnějšího éčka všech dob.

Vylepšené jízdní vlastnosti

S faceliftem Mercedes slibuje lepší jízdní vlastnosti, které přičítá balíčku nazvanému DIRECT CONTROL-Paket. Řízení údajně lépe reaguje na pohyb volantem (málo komunikativní řízení patřilo mezi největší slabiny vozu), nové uložení některých prvků podvozku umožňuje zachytit příčné síly při jízdě v zatáčce a limuzína i kombi se při změně směru chovají neutrálně.

Modely ELEGANCE a AVANTGARDE dostaly navíc pružinové zarážky, které při prudkých změnách směru jízdy zabraňují naklánění karoserie. Do balíčku DIRECT CONTROL patří také úpravy na šestistupňové manuální převodovce zvyšující jak komfort řazení, tak jeho přesnost. Z nové Třídy S vychází brzdový systém ADAPTIVE BRAKE, který definitivně nahrazuje poměrně složitý a také problematický systém elektronických brzd SBC (Sensotronic Brake Control). Do sériového vybavení Třídy E patří také systém automaticky upozorňující na pokles tlaku v pneumatikách.

Libor Zezulka
Diskuze (124)
12. 4. 2006 21:44
Re: Jediná chybka na kráse
;-)
12. 4. 2006 21:42
Re: Poprvé v životě sem se málem opravdu pos.al smíchy
Omlouvá tě tvé mládí :-) Když vyjel GOLF I. tak se na US trhu etabloval pod jménem - RABBIT. Nevím, zda jsi zažil tu horečku, pokud ne, zeptej se otce, mít plastikovýho, plastického králíčka jako samolepku... tehdy za komoušů to tedy něco znamenalo :-) Ale fakt je, že to byla celosvětová ikona. Postupně nejakej koumes vymyslel dva (i tři) šukající králíčky na sobě... a zase se to lepilo vzadu na dveře... a byla to velká pecka... Tak tohle udělal VW v USA s Golfem I. Objevovalo se to i ve filmech... patří to prostě k pop kultuře tak, jako produkty Andyho Warholy... Takže ten návrat k původnímu názvu je jednak nostalgický, jednak roztomilý. ;-) :yes: Co to ale udělá dnes, zda se to také tak uchytí, to je velká otázka...
12. 4. 2006 21:06
Re: Jediná chybka na kráse
Speciálně se na něho půjdu podívat... Zatím to pro mne nemá šťávu...
12. 4. 2006 20:01
Re: Jediná chybka na kráse
:-) Hezké... je vidět, že ho máš v srdci... Kdybys měl stupnici do 100, kolik bys dal LS a kolik S-klasse? Myslím za karoserii.
12. 4. 2006 20:00
Re: Svět se mění
Co se týká karoserie... díval jsem se na to video... Ano... to je konkurence, ale minulému S-klasse... To je ta finta... dokázat určovat směr tvarů... jako nové eS... LS nemá tvář, to auto tě nemá vizuálně čím strhnout. Neposuzuji techniku, ta budde nepochybně famózní... jenže když já holt u auta prostě vnímám především výraz... a toho se tedy nedostává vůbec...