Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz umožní rychlejší záchranu účastníků dopravních nehod

Jan Mička
Diskuze (0)
Záchrana cestujících je při dopravních nehodách prioritní. Mercedes-Benz přechází s pomůckou, díky které bude proces vyproštění bezpečnější.

Při dopravních nehodách je pro záchranáře důležité, aby věděli co nejvíce podrobností o havarovaných vozech. K těmto účelům byly vyvinuty speciální záchranářské karty, které jsou v současnosti dostupné od všech výrobců pro většinu typů vozidel. Koncern Daimler se ale posunuje dál. Vyvinul jednoduchý systém, díky kterému se záchranné týmy dostanou k potřebným informacím prostřednictvím QR kódu.

Daimler je přitom první, který s takovým systémem přichází. QR kódy jsou u nových vozidel Mercedes-Benz součástí standardní výbavy od konce loňského roku, modely Smart je vozí od letošního ledna. Malé symboly, které tvoří černé a bíle plochy, jsou umístěny na víčku palivové nádrže a na protilehlém sloupku B. Záchranáři tak po naskenování kódu chytrým telefonem či tabletem okamžitě ví, kde se u havarovaného vozu nachází airbagy, akumulátor či palivová nádrž, což pomůže při vyproštění a manipulaci s těžkou stříhací technikou.

Karty jsou v současnosti dostupné v 7 jazycích, počátkem února se databáze rozšíří o dalších 16. Zatím je potřeba, aby měl uživatel přístup k internetu, jehož prostřednictvím se karta vozu otevře na příslušné webové stránce. Nejpozději koncem června se však počítá se speciální aplikací pro záchranáře, která přístup k internetu nepotřebuje.

Pokud nevlastníte nejnovější osobní model Mercedes-Benz či Smart, nezoufejte. Výrobci jsou totiž s okamžitou platností připraveni vybavit vozy také staršího data výroby, konkrétně od roku 1990. Systém se přidává k v Německu rozšířené identifikaci vozu podle registrační značky nezávisle na výrobci, kterou vyvinuly organizace VDA/VDIK. Záchranáři tak mají přístup k informacím, umístěným v databázi Spolkového úřadu pro silniční provoz KBA.

Jan Mička
Diskuze (0)