Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Unimog pro Ředitelství silnic a dálnic

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Mercedes-Benz dodal celkem 18 zástupců rodiny Unimog pro Ředitelství silnic a dálnic v České republice.

Prostřednictvím společnosti Croy s r.o. došlo v první polovině letošního října v Rakovníku k oficiálnímu předání celkem osmnácti vozidel Unimog U 427 zástupcům Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Nové univerzální nosiče nářadí Unimog U 427 jsou vybaveny přeplňovaným vznětovým šestiválcem OM 936 s objemem 7,7 litru, poskytujícím výkon 200 kW (272 k) a točivý moment 1100 N.m při 1200 až 1600 min-1.

Unimog disponuje plně synchronizovanou převodovkou s elektropneumatickým řazením osmi rychlostí vpřed a šesti rychlostí vzad. Samozřejmostí je pohon všech kol.

Ve výbavě vozidel pro Ředitelství silnic a dálnic nechybí výkonová hydraulika Variopower, která má dva okruhy s tlakem až 280 bar a nahrazuje hydraulická čerpadla nářadí dříve nasazovaná na vývodové hřídele a dieselové nástavbové motory. V případě, že není potřeba, může být tato hydraulika demontována, což přispěje ke zvýšení nosnosti vozidla.

Všech osmnáct vozidel je vybaveno ramenovými sekačkami MULAG s velkoobjemovými přívěsy na posekanou hmotu. Tyto vysoce výkonné pracovní systémy budou využívány při celoroční údržbě dálnice na jednotlivých SSÚD v celé České republice .

Mercedes-Benz v případě zástupců rodiny Unimog nezapomíná připomenout, že se jedná o univerzální nosiče nářadí, pro něž je k dispozici více než 1000 různých přídavných zařízení. Ta lze připojovat k montážním bodům na přídi, zádi a mezi nápravami. Samozřejmostí jsou nástavby montované přímo na rám vozidla. Přídavná zařízení mohou být hydraulická, mechanická i elektrická.

Unimog lze využívat jako univerzální nosič nářadí, nákladní vozidlo vhodné do náročného terénu a může dokonce posloužit i jako tahač, který si poradí se 40tunovým přívěsem. Díky maximální rychlosti až 90 km/h může být používán i na dálnici.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Barrichello
30. 10. 2015 08:40
Praga
když Praga produkovala UV80 a nástupnické modely Grand, Alpha atd tak to nekupovali, ale Unimog panečku, který stojí 4x tolik co stála Praga, tak to se kupuje >:D >:D >:D