Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz V vs. Volkswagen Multivan

Auto Tip Klassik
Diskuze (23)
Nový Mercedes-Benz V vyzval na souboj o dvanáct let starší Volkswagen Multivan. Zvítězilo mládí, nebo osvědčená klasika?

Volkswagen je na domácím trhu již mnoho let s modely Transporter, Caravelle a Multivan jedničkou. Odpověď ze Stuttgartu skončila s první generací třídy V nešťastně, protože ji trápily problémy s korozí a kvalitou. Nástupci byli hned dva: viano a vito. Navzdory novému jménu a zlepšení kvality prodejní čísla stále nepřekonala „lidového“ soupeře.

Mercedes má vpředu o něco menší a kratší sedačky, proto více připomíná osobní vůz. V nejvýkonnější variantě V 250 Bluetec žene vůz vpřed 440 N.m, ke kterým se při zapnutí funkce Overboost krátkodobě může přidat až 40 N.m a 14 koní. Motor doplňuje sedmistupňová převodovka 7G-Tronic. Pracuje o poznání harmoničtěji a rychleji než dvouspojková skříň ve VW, která občas vybírá další převodový stupeň příliš dlouho.

Překvapila i nezvykle nízká spotřeba - v kombinovaném provozu v průměru 6 l. Testovaný naftový dvoulitr volkswagenu je vybavený ekologickým paketem BlueMotion Technology a pomáhá ke spotřebě 7,6 l...

Kompletní text, včetně všech tabulek a závěrečného hodnocení si přečtete v aktuálním Auto Tipu č. 08/14, který je právě k dostání na stáncích.

Auto Tip Klassik
Diskuze (23)
15. 4. 2014 10:06
Re: Mercedes
Neboj, na Civica Tourer ani jedna z dodávek nelepí, Civic má větší kufr, nižší spotřebu, výkonnější motor, a hlavně nejsportovnější jízdní vlastnosti na světě, můžeš klidně spát, i u dodávek je svět už zase v pořádku ;-)
12. 4. 2014 17:09
Re: Mercedes
To bych ale očekával po pár (tis.) km i od toho Multivanu/Transporteru. Jsou to prostě užitkáče. Jinak švára má docela nabušené cestovní Vito a taky to vevnitř všemožně vrže.
Avatar - m.z.
12. 4. 2014 08:43
Re: Vzhled
I já před lety (2005) upřednostnil VW, MB v 6válci neuměl 4x4 a zvukový projev motoru 2,2 odpovídal HTP.
No dnes bych o novém MB minimálně uvažoval a vyzkoušel, nicméně už v takových autech momentálně nejezdím :-)
11. 4. 2014 21:33
Re: Vzhled
tak určite že Mercedes nebude chcieť zopakovať staré chyby ale tak ja radšej si počkám ako sa bude dariť novému V-čku...ako dizajnovo je to krásne auto na pomery tých dodávok...a uričte sa necítiš ako v dodávke..je to proste luxus a toto si cením..ale aj dobre vybavený Multivan s automatom dokáže navodiť atmosféru osobáku...

ja už si ale u Mercu nie som ničím istý pretože ako nič proti nim nemám ale ja mám taký pocit že oni sa už strašne pchajú do každej kategórie...vyrábajú vela modelov až moc podla mňa a preto niektoré modely vyzerajú tak ako vyzerajú..ale tak uvidime určite sa na nové V-čko teším a teším sa až ho vyskúšam ale keby že také auto potrebujem určite kúpim Multivan..
Avatar - pumpkin
11. 4. 2014 21:26
Re: Vzhled
V staršom Véčku aj poslednom Multivane som sa už párkrát viezol (uznávam, nešoféroval) a tam samozrejme nebolo o čom, určite by som volil VW.
Ale nové V-čko ma teda príjemne prekvapilo prémiovým interiérom, ktorý ponúka rovnaký komfort vpredu aj vzadu. Neviem akú prístrojovku ponúkne úžitková verzia, ale v osobnej sa už jednoducho necítiš ako v dodávke. Mercedesu ide o veľa, verím že kvalitatívne zmeny neostali len pri interiéri.
Ale aj napriek tomu by som volil Multivan, no už nie v tejto generácií. Teraz jednoducho u mňa vyhráva V-čko.