Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz vyvinul novou generaci elektromotorů. Bude je vyrábět v Berlíně

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Elektromotory najdou uplatnění v nových hybridech Mercedes-Benz. Výroba by měla začít v roce 2012.

Nová generace elektromotorů bude integrovaná přímo do samočinného převodného ústrojí a bude poskytovat výkon od 15 kW výše. Toto řešení nejen zvyšuje výkon celé hybridní soustavy, ale zároveň snižuje spotřebu paliva díky regeneraci kinetické energie při brzdění. Ta se mění na elektřinu, která pak dobíjí baterie.

Investice do vývoje i výroby spolykají zhruba 40 milionů eur, na těchto činnostech se bude podílet padesátka zaměstnanců. Tovární budovy s celkovou plochou 4.000 m² v současné době procházejí rekonstrukcí, potřebné stroje a vybavení mají být nainstalovány do začátku příštího roku.

Místo nebylo vybráno náhodou, elektromobily se tu totiž vyráběly již před 112 lety. Tehdy představila firma Motorfahrzeug und Motorenfabrik Berlin-Marienfelde (MMB) své první vozidlo. Jednalo se v podstatě o licenční výrobek americké společnosti Columbia. V roce 1899 již nabízela čtyři modely, o tři roky později však produkce tichých automobilů skončila. V Evropě nebyly zdaleka tak populární jako za mořem, navíc nedokázaly držet krok s rychlým rozvojem spalovacích motorů.

V srpnu téhož roku převzala berlínskou továrnu Daimler-Motoren-Gesellschaft. Ta zde později vyráběla letecké a lodní agregáty, rovněž zde vznikaly terénní nákladní automobily. Dnes jsou hlavním těžištěm programu turbodiesely V6 a V8 a zážehové motory V12 biturbo pro vozy Mercedes-Benz a Maybach.

Ale zpátky k alternativním pohonům. Vývoj v této oblasti, zejména pak elektřiny, je dnes pro německý koncern Daimler AG klíčový. Ve spolupráci s Evonik Industries AG se také věnuje výzkumu lithium-iontových baterií, které by chtěl v budoucnu vyrábět masově.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)