Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz: Xenonová světla budou mít ještě světlejší světlo

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (61)
Mercedes-Benz je jedním z prvních výrobců, který nabídne xenonové světlomety s výrazně jasnějším světlem. To se přibližuje dennímu světlu.

Od prosince budou při výrobě Mercedesů třídy E a třídy S používány nové xenonové výbojky společnosti Osram, jejichž barevná teplota bude o 20% větší. Dosažením hodnoty 5000 Kelvinů budou nová světla ještě podobnější slunečnímu svitu a ještě jasnější. Barevná teplota denního světla je 5200 Kelvinů a většina současných xenonových výbojek má 4100 Kelvinů.

Světlo z nových xenonových světel zůstává v normálním lidském vnímání a navozuje dojem většího jasu, čímž snižuje námahu očí řidiče. Studie ukázaly, že čím více se barva umělého světla blíží dennímu světlu, tím menší je námaha pro oči. Což je zásadní výhoda, když vezmeme v úvahu, že v noci se uskuteční 20 % jízd, a přesto na ně připadne 40 % všech smrtelných nehod.

Po třídě E a třídě S budou novými xenonovými výbojkami v průběhu roku 2011 postupně vybavovány i další modely značky Mercedes-Benz. Všechny starší vozy vybavené xenonovými světlomety mohou být dovybaveny tímto bezpečnostním prvkem, neboť nové xenonové výbojky budou dostupné u dealerů jako originální díly Mercedes-Benz.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (61)
Avatar - Flash666
4. 11. 2010 18:15
Re: Tomu já tleskám!
>:D oooo nejdriv o problemech citlivosti na svetlo a ted je zneho i psychiatr. ale mas pravdu ujizdim na xenonu...
Avatar - Flash666
4. 11. 2010 18:13
Re: Tomu já tleskám!
no a na tebe muzu rict jak ses starej tak ses blbej. a ty mas paru o zivote ? ses o 10 let starsi a hrajes si na buhvi co? vsadim se ze vozis nalepku Podporuji TOP09 vid ;) ale ze ty jsi prinos pro tenhle server >:D
Avatar - positivemind
4. 11. 2010 17:32
Re: seriove LED stretavacie svetla
Svítí to samozřejmě podle výkonu který koupíš - je to hodně bílý světlo, až nezvykle.

Sehnat se dají různě na netu, já je kupoval před asi půl rokem za 600,- Kč/ks myslím? Ale měly by vydržet. Něco je třeba [odkaz] tady :-)
Avatar - Blue Sun
4. 11. 2010 15:18
Re: Tomu já tleskám!
>:D >:-[] >:D :yes:
4. 11. 2010 14:00
Re: A my ostatní..
Problem nie je intenzita svetla, napokon led-diod mozes spojit do reflektoru niekolko. Problemom je zahrievanie. Tieto vykonne svetlo-emitujuce diody sa celkom pekne hreju, a ich chladenie je obtiazne...