Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benzu se nadále daří, v lednu zaznamenal rekordní prodeje

David Bureš
Diskuze (20)
Minulý měsíc byl pro Mercedes-Benz nejúspěšnějším lednem jeho historie. Nadále se daří jeho kompaktním modelům.

Rok 2013 byl pro Mercedes-Benz prodejně nejúspěšnějším rokem v jeho historii. Začátek roku 2014 naznačuje, že automobilka pokračuje v úspěšném tažení. Během ledna totiž Mercedes-Benz prodal rekordních 109.477 aut, což je o 15,4 procenta více než před rokem.

Mercedes-Benz v poslední době vsadil na kompaktní modely a tato sázka se mu vyplácí. V lednu prodal 27.198 aut nižší střední třídy, což je o 32,1 procenta více než v lednu 2013. Růst je dán tím, že loni v lednu se teprve začal vyrábět sedan CLA, který tehdy doplnil již prodávaný hatchback třídy A a MPV třídy B.

Automobilka v letošním roce očekává v tomto segmentu další nárůst prodejů. Na jaře totiž vstoupí na trh pátý člen rodiny kompaktních Mercedesů – SUV GLA.

GLA nebude jedinou jarní novinkou Mercedesu. V březnu se totiž začne prodávat nová generace třídy C. C-Klasse je už dlouhodobě nejprodávanějším modelem značky, od novinky se tak očekává pokračování v tomto trendu.

Vedle kompaktních modelů si Mercedes pochvaluje také prodeje vlajkové lodi – třídy S, jejíchž 7.431 prodaných kusů během ledna znamená meziroční skok o více než 69 procent. Prodejům S-Klasse rozhodně pomohl příchod nové generace tohoto luxusního sedanu.

Co se týče jednotlivých regionů, největší růst automobilka zaznamenala v asijsko-pacifickém regionu. Zdejších 39.324 prodaných aut znamenal meziroční nárůst o 44,3 procenta. V Evropě se ale prodalo více Mercedesů – 40.830 kusů (meziročně + 5,9 %).

I přes úspěšný leden zůstává Mercedes-Benz v pořadí německých prémiových značek až za Audi. Konkurent z Ingolstadtu v lednu prodal 124.850 aut, o 11,7 procenta více než v lednu 2013. Prodeje Mercedesu tedy rostly rychleji.

David Bureš
Diskuze (20)
Avatar - white label
11. 2. 2014 01:01
Re: kto vie prosím o radu
Stejně tak považuji za "lacinou náhradu" hudební umění Kabátů, nebo Michala Davida.
Jaký je v tom v principu rozdíl? A odsuzuju tím snad jejich posluchače? Podle mě prostě mají jiný vkus a odlišné požadavky na celkovou kvalitu, ale to není ekvivalent k tomu, někoho odsoudit jako takového. Člověk, který si např. neumí vybrat auto, respektivě vybírá ho primárně podle líbivého vzhledu, může být celkově lepším člověkem, než někdo kdo zrovna tohle umí lépe. Pokud to máš problém pochopit, vrať se za klukama do školy ty. :-)

P.S. Podobně se mi např. nelíbí současný trend, cpát na skoro každé auto bílou barvu, čímž zřejmě (dle tvé "logiky") také odsuzuji každého, kdo si aktuálně bílé auto pořídí...
Avatar - happy_driver
10. 2. 2014 19:18
Re: kto vie prosím o radu
Hahaha, teraz si ma pobavil, len aby si sa v tom nakoniec celkom nezaplietol, lebo už schádzaš z cesty...... Ja som žiadnu tvoju logiku nepoužil, tak hlboko sa mi klesnúť nepodarí. Označil si CLA za lacnú náhradu = kupujúci si tým pádom zvolili lacnú náhradu, namiesto (podľa teba) inej, solídnejšej alternatívy. Ak to o nich podľa tvojej logiky nič nevypovedá, tak už nemusíš pokračovať. Zbytočné je schovávať sa za klišé "ja som to tak nepovedal/nemyslel", to si sa mohol doťahovať s klukama v škole. ;-)
Avatar - white label
10. 2. 2014 18:43
Re: kto vie prosím o radu
No dovol, já snad někoho odsuzuju? Cituj, nebo se prober. Když napíšu, že nepovažuju za kvalitní hudbu třeba Kabáty, nebo Michala Davida, tak tím automaticky odsuzuju každého, kdo je naopak poslouchá? Stejnou "logikou" potom ty odsuzuješ mě, že nemám stejný názor jako ty, a nesoudím celkovou kvalitu auta podle toho, jak dobře se aktuálně prodává.

P.S. Když sis kupoval Ečko a GLK neměl si podobný pocit, že tím odsuzuješ lidi, kterým se líbí jiný MB, nebo dokonce vůz jiné značky?
Avatar - happy_driver
10. 2. 2014 18:20
Re: kto vie prosím o radu
Zviezol som sa krátko po uvedení na náš trh a medzičasom som sa povozil aj na Slovakiaringu. Vekovo už dávnejšie nie som cieľová skupina (a preto mi stojí v garáži ako hlavné presúvadlo E-Klasse a do mesta a okolia mám GLK), ale ak by som chcel malé, pekné a svižné auto, tak CLA 250 by bolo jasným favoritom. A ak by som chcel rýchle, no tak je aj také, čo má na kufri písmenká CLA 45 AMG.

Takže ty vlastne odsudzuješ ľudí za to, že si kupujú auto, ktoré sa im páči?
Avatar - white label
10. 2. 2014 17:56
Re: Nechtěl jsi napsat tohle, objektivní frikulíne?
:yes: