Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes se mění, z modelů AMG mizí jméno Benz

David Bureš
Diskuze (6)
Příjmení zakladatele značky Mercedes-Benz se už neobjevilo u dvou modelů divize AMG.

Sportovní kupé Mercedes-AMG GT zahájilo nový směr stuttgartské značky značky. Sportovní modely Mercedesu do budoucna budou postrádat příjmení spoluzakladatele této značky Karla Benze. Slovo Benz nahrazuje u sportovních vozů zkratka AMG.

Nové jméno dostaly už dva modely, první s novým jménem debutoval sporťák Mercedes-AMG GT, o pár týdnů později následoval model Mercedes-AMG C 63. Jeho předchůdce se dosud oficiálně jmenoval Mercedes-Benz C 63 AMG.

Automobilka zatím nevysvětlila, z jakého důvodu názvosloví změnila. Generální ředitel divize AMG Tobias Moers pouze uvedl, že s novým názvoslovím začíná nová éra této divize.

Nový styl označení modelů každopádně zvýrazní jméno divize AMG. Navíc se tím zřejmě vytvoří prostor pro větší odlišení pravověrných modelů AMG a chystaných jemnějších modelů AMG Sport. Ty vyplní mezeru mezi běžnými Mercedesy a vrcholnými modely AMG. Podobné vozy již ostatně nabízejí hlavní soupeři stuttgartského výrobce Audi a BMW. První nabízí například duo S4 a RS 4, druhý zase M550d a M5.

Příjmení vynálezce prvního automobilu na světě automobilka Mercedes-Benz využívá stále méně. Až do roku 1998 bylo příjmení Karla Benze i v názvu koncernu vyrábějícího vozy s trojcípou hvězdou. V roce 1998 ale došlo k přejmenování firmy Daimler-Benz AG na DaimlerChrysler AG. Ani po ukončení spolupráce s Chryslerem se příjmení Benze do názvu koncernu nevrátilo, dnes se společnost nazývá Daimler AG. Název odkazuje na Gottlieba Daimlera, který byl spolu s Karlem Benzem a Wilhelmem Maybachem zakladatelem této automobilky.

David Bureš
Diskuze (6)
28. 9. 2014 12:12
Re: Podle me chyba
Asi jo. Videl bych za tim marketing, ze bez Benze to zni moderneji. I kdyz je fakt, ze bezne se vzdy rikalo Mercedes a ne Mercedes-Benz.
Avatar - CHerokee
27. 9. 2014 20:37
Re: Podle me chyba
Ani ne tak chyba jako první auto, které celé vzniklo v Affalterbachu.
Avatar - white label
27. 9. 2014 18:02
Re: Podle me chyba
Já bych psal "Benz" jen u Benzínových motorizací... >:D ;-)
Avatar - flyboyeda
27. 9. 2014 17:42
Je to zbytečně dlouhý název, tak ho prostě zkrátili
nehladal bych za tím něco víc, když se řekne Mercedes každému je jasné co to je
Avatar - fOE
27. 9. 2014 17:39
Podle me chyba
;-\