Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes slaví 3 miliony prodaných kompaktů

Michal Fokt
Diskuze (0)
Od roku 1997 vyrábí Mercedes-Benz v Rastattu modely třídy A a v pátek 23. listopadu z linky sjel třímiliontý vůz, nesoucí první písmeno stuttgartské abecedy.

Mercedes-Benz vstoupit do segmentu C v roce 1997 a v té tobě to vyvolalo pořádné pozdvižení. Jednak proto, že si spousta lidí říkala, že kompakt už je trošku pod úroveň značky s třícípou hvězdou na přídi a současně proto, že se jednalo o koncepčně naprosto jiný automobil, než by člověk od takového výrobce čekal. A nelze ani zapomínat na to, že tohle auto propadlo v losím testu a ani uvnitř nepůsobilo nijak zvlášť luxusně.

Ale síla značky a obliba u řidiček nakonec rozhodla o tom, že se třída A coby první kompakt s ESP ve standardu stala nedílnou součástí nabídky této prémiové automobilky a první generace se nakonec do roku 2007, kdy ji vystřídalo druhé vydání, prodalo 1,1 milionu. Letos se pak zřejmě definitivně změnilo z vozy s vysokou stavbou karoserie na plnohodnotný sportovně orientovaný kompakt., což souvisí z postupným přerodem Mercedesu z čistě luxusní značky směrem k řidičským emocím.

A právě bílý A 200 třetí generace, určený pro zákazníka z Kölnu, se stal tím, jenž opouští výrobní linku v Rastattu, kde se "áčka" vyrábí, jako třímiliontý v pořadí. V Rastattu se kromě třídy A staví od roku 2005 i jeho velkoprostorový sourozenec třídy B. Ten zatím takovým šlágrem není, dosud se jich ve dvou generacích prodalo přes 700.000 kusů. Mercedes plánuje na bázi třídy A další tři modely, ty už ale nebudou čistě rastattskou záležitostí, některé vozy budou vyjíždět z továrny v maďarském Kecskemétu a část produkce probíhá také ve finském Valmetu.

Michal Fokt
Diskuze (0)