Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Metrostav žaluje Prahu kvůli Blance. Společnost zastaví veškeré práce

Jan Mička
Diskuze (14)
Kauza ohledně Blanky vrcholí. Metrostav podal žalobu na Prahu a zastaví veškeré práce.

Krátce po oznámení plánu Metrostavu o zastavení prací na tunelu Blanka přichází pro Prahu další rána. Stavební společnost totiž podalo na město žalobu kvůli nezaplaceným fakturám ve výši 2,15 miliardy korun, zrušila všechny doprovodné činnosti a v sobotu 7. prosince dokonce kompletně zastaví všechny práce. K dokončení tunelu navíc nechybělo mnoho, měl se totiž příští rok otevírat.

Podle dosavadních informací mělo dojít mezi Prahou a Metrostavem k několika jednáním, jejichž výsledkem by bylo nalezení vhodného kompromisu ohledně vyplacení dluhů. Praha totiž sice dluží stavební společnosti přes dvě miliardy korun, město je však nechce vyplatit, protože se domnívá, že jsou všechny dosud uzavřené smlouvy neplatné. Jak jsme psali již dříve, k uzavření smluv došlo v roce 2007, kdy byl primátorem Prahy Pavel Bém. Současný primátor Tomáš Hudeček zpochybňuje jeho práci a uvádí, že smlouvy neprošly řádným schvalovacím řízením. Metrostav na druhé straně tvrdí, že jsou všechny smlouvy platné a má pro to důkazy.

Jak to prozatím vypadá, nezastaví se práce na Blance zcela. Náměstek primátora Jiří Nouza totiž podle serveru E15.cz sdělil, že Praha začala jednat s firmou DK Praha DIZ, která pracuje na technologické části tunelu. Společnost má s městem uzavřené vlastní smlouvy, problém jako s Metrostavem se jí tedy nedotkne.

Peripetie ohledně tunelu však tímto rozhodně nekončí. Magistrátní kontrolní odbor totiž zjistil, že nesouhlasí některé částky v seznamu dokladů k jednotlivým stavbám. Odbor definoval účetnictví jako nesprávné a nesrozumitelné, což má své opodstatnění. Rozdíl v částkách totiž dosahuje až 400 milionů korun.

Jan Mička
Diskuze (14)
Avatar - Pekelná Micinka
6. 12. 2013 16:22
Re: Pojmy
Tak kvůli dvoum by asi dělat více kol než jedno nemělo smysl.
Avatar - Pekelná Micinka
6. 12. 2013 16:20
Re: Hm
No vlastně nevím, zavezou se, někde odstřelí, nebo jen zazdí konce.
Avatar - WinDiesel
6. 12. 2013 15:37
Re: Hm
To se ale propadají, ne boří. Případně se zavážení, ale ne boří. :-)
6. 12. 2013 15:08
Re: Hm
Nekdy bez cizi pomoci :'-(
Avatar - WinDiesel
6. 12. 2013 14:50
Re: Blanka spí
Kvůli Blance je dosti šíleně přeorganizována veškerá doprava severně od centra Prahy, takže nemáš pravdu že se ho-děje.