Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mexická rallye po RZ17: Meeke míří za výhrou

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)
Krise Meeka s továrním vozem Citroën C3 WRC dělí pouhé dvě rychlostní zkoušky od vítězství v Mexické rallye. V součtu časů sobotního dne dokázal navýšit svůj náskok ve třetím podniku mistrovství světa v automobilových soutěžích.

Během devíti sobotních erzet vyhrál dvě, přičemž klíčovým momentem bylo vítězství ve třinácté rychlostní zkoušce dlouhé 38,31 kilometru, ve které najel na druhého Sebastiena Ogiera (Ford Fiesta WRC´17) 18,5 sekundy. „Bylo mi jasné, že tahle zkouška bude klíčová pro další vývoj soutěže, i když do cíle je ještě daleko. Ke konci erzety mi začal unikat vzduch z pneumatiky, ale podařilo se mi to zvládnout,“ komentoval Meeke sobotní průběh soutěže.

Jeho pronásledovatel a obhájce titulu světového šampiona v jedné osobě Sebastien Ogier ztratil během předposledního dne deset sekund a přesně věděl, kde k tomu došlo. „Ke konci třinácté zkoušky jsme se v pomalém úseku přetočili a nechali tam asi deset sekund. Škoda, souboj s Meekem mohl být v tuto chvíli těsnější. Ovšem ještě nás čekají dvě erzety do cíle,“ prohlásil čtyřnásobný mistr světa.

Třetí figuruje stále Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC), který se vyvaroval chyb z Monte Carla a Švédska, kdy si v předposledním dnu poškodil řízení. Štěstí měl jeho týmový kolega z týmu Hyundai Dani Sordo. Sportovní komisaři zrušili jeho pětiminutovou penalizaci a Španěl opět figuruje v první desítce. Mezi elitu se dostal také Brit Elffyn Evans (Ford Fiesta WRC´17), který dostal ještě před startem soutěže pětiminutový trest za výměnu motoru.

V průběžném pořadí si polepšil Fin Jari-Matti Latvala, který byl před Mexickou rallye na prvním místě průběžného pořadí, ale v Severní Americe se mu nedaří. Během sobotní etapy si polepšil z osmého na šesté místo, ale narostla jeho časová ztráta na vedoucího Meeka. „Byl to vcelku povedený den. V týmu našli technici řešení problémů s vysokou teplotou motoru. Jedinou chybou dne byla nepřesná volba pneumatik, protože jsme očekávali déšť. Pršet však nezačalo, takže se nám gumy začaly přehřívat,“ shrnul Latvala své sobotní účinkování v Mexiku.

V kategorii WRC2 pokračuje souboj o vítězství mezi Švédem Pontusem Tidemandem na Fabii R5 a Francouzem Erice Camillim na Fiestě R5. Rozdíl mezi oběma jsou aktuálně dvě sekundy ve prospěch pilota z továrního týmu Škoda. Před oběma, stejně jako před všemi startujícími, jsou však ještě dvě rychlostní zkoušky o celkové délce pětapadesát kilometrů.

Pořadí Mexické rallye (po 17 z 19 RZ): 1. Meeke, Nagle (Brit./Citroën C3 WRC) 2:47:33,3; 2. Ogier, Ingrassia (Fr./Ford Fiesta WRC´17) +30,9; 3. Neuville, Gilsoul (Bel./Hyundai i20 Coupe WRC) +1:10,5 ; 4. Tänak, Järveoja (Est./Ford Fiesta WRC´17) +2:12,6; 5. Paddon, Kennard (N. Zél./Hyundai i20 Coupe WRC) +3:25,5; 6. Latvala, Anttila (Fin./Toyota Yaris WRC) +4:32,6; 7. Hänninen, Lindström (Fin./Toyota Yaris WRC) +4:32,9; 8. Sordo, Martí (Šp./Hyundai i20 Coupe WRC) +5:16,1; 9. Evans, Barrit (Brit./Ford Fiesta WRC´17) +8:41,9; 10. Tidemand, Andersson (Švéd./Škoda Fabia R5) +9:26,4 (1. v kategorii WRC2).

Program Mexické rallye

(Uvedené časy odpovídají časům v České republice.)

Neděle – 17.43 RZ18 (32,96 km); 19.18 RZ19 (21,94 km).

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)