Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mia Microbus: 4.000 francouzsko-německých elektromobilů ještě letos

David Bureš
Diskuze (0)
Mia Electric má na svůj elektromobil už 3.000 potvrzených objednávek.

Elektromobil Mia Microbus bude příští měsíc na londýnské EcoVelocity motor show poprvé představen anglickým zákazníkům. Velká Británie má být spolu s Německem a Francií hlavním odbytištěm tohoto francouzsko-německého elektromobilu.

Elektrické městské vozidlo se začalo vyrábět letos v červnu, firma Mia Electric GmbH má na něj 3.000 potvrzených objednávek. Pro uspokojení poptávky má do konce roku ve francouzské továrně Cerizay vzniknout 4.000 aut.

Kapacita západofrancouzské továrny Cerizay je zhruba 14.000 aut ročně, Mia Electric doufá, že se do konce příštího roku vyšplhá výroba k této hodnotě. Mia Microbus se začne na anglickém trhu prodávat v prvním čtvrtletí roku 2012.

Malý elektromobil s jednoprostorovou karoserií navrhl bývalý šéfdesignér Volkswagenu Murat Günak. Zájemci o vůz mohou vybírat ze tří verzí.

Základ představuje model Mia dlouhý 2,87 m, široký 1,64 m a vysoký 1,55 m. V interiéru této verze je uprostřed sedadlo řidiče (tak jako u McLarenu F1 či ultrakompaktního vozu T.25) a za ním po stranách jsou sedadla pro dva spolucestující. Nastupuje se bočními posuvnými dveřmi na obou stranách.

Mia L má karoserii prodlouženou na 3,19 m a za centrálně umístěným sedadlem řidiče má třímístnou lavici. Tento model je základem pro třetí verzi, kterou je malý dodávkový elektromobil Mia Box Van. Tato verze je vybavena jen sedadlem řidiče a nemá zadní boční okna, objem nákladového prostoru je 1.500 litrů. Základní verze váží 750 kg, ta prodloužená pak 759 kg.

Pohon všech tří modelů obstarává vzadu uložený 18kW elektromotor, který umí vůz rozjet až na 110 km/h. Dojezd vozu se pohybuje mezi 120 a 130 km.

Lithium-železo-fosfátové baterie mají kapacitu 12 kWh, jejich dobíjení trvá 5 hodin. Výrobce tvrdí, že akumulátor je vyroben tak, aby se jeho životnost nezkracovala, pokud je dobíjen v kratších časových úsecích a ne na celkovou kapacitu. Například desetiminutové dobíjení podle Mia Electric zvýší dojezd vozu o 6 km. Na baterie je poskytována tříletá záruka, pětiletá je za příplatek.

Uprostřed umístěné sedadlo má řidiči poskytovat dokonalý výhled, cestující na zadních sedadlech mají díky němu dostatek prostoru pro nohy.

Ceny elektromobilu na britských ostrovech začínají na částce 22.000 liber (615 tisíc korun), a to po odečtení dotace britské vlády ve výši 5.000 liber. V centru Londýna nemusí Mia Microbus platit mýtné.

Malý elektromobil byl poprvé představen společností Heuliez již v roce 2008, v nynější podobě se ukázal na jaře v Ženevě. V současnosti má kontrolu nad celým projektem německá společnost Mia Electric GmbH, která je zodpovědná za marketing, zatímco výrobní závody jsou ve Francii.

Německá firma má v celém projektu většinový, 52,7% podíl, 36% podíl vlastní Edwin Kohl, hlavní akcionář firmy Mia Electric GmbH. Zbývajících 11,3 % má v držení francouzský region Poitou-Charentes.


David Bureš
Diskuze (0)