Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Michael Schumacher: Dnes je to přesně rok od lyžařské nehody

David Bureš
Diskuze (9)
V průběhu roku se pozitivní zprávy o zdravotním stavu slavného závodníka střídaly s těmi negativními.

Michael Schumacher zůstává fenoménem i po konci své závodní kariéry, letos se dokonce stalo nejvyhledávanějším sportovcem na Googlu. Nutno podotknout, že bohužel. Lidé jej nehledali kvůli jeho předjížděcím manévrům a vítězstvím, ale kvůli jeho nehodě na lyžích. Ta se stala 29. prosince 2013, tedy přesně před rokem.

Lidská paměť je prchlivá, a tak si připomeňme, co se před rokem stalo. Schumacher trávil 29. prosinec 2013 lyžováním ve francouzském Méribelu, kde vlastní horskou chatu. Zde německý pilot při lyžařských radovánkách vyrazil za kamarádovou dcerou, která vyjela mimo sjezdovku a spadla. Schumacher podle svědků však při jízdě najel na kámen, který jej vymrštil do vzduchu. Při pádu na zem slavný jezdec nešťastně narazil do dalšího kusu skály, který poranil jeho hlavu.

Z pozdějšího vyšetřování vyplynulo, že sedminásobný mistr světa ve Formuli 1 jel před nehodou normální rychlostí „zkušeného lyžaře“ a měl na sobě helmu. Ta podle názorů odborníků zachránila jeho život, kdyby ji neměl, zemřel by zřejmě hned po pádu.

Při transportu do nemocnice Schumacher ještě komunikoval se záchranáři, později však kvůli poranění mozku upadl do kómatu. Z nemocnice Moutiers byl později převezen do větší nemocnice v Grenoblu, kde se podrobil dvěma operačním zákrokům. V tuto dobu byl Schumacherův stav označen lékaři za kritický.

Na začátku ledna se před nemocnicí v Grenoblu shromáždili Schumacherovi fanoušci, kteří mu a jeho rodině chtěli tímto způsobem vyjádřit podporu. Před nemocnicí též nechyběly zástupy novinářů, kteří chtěli informovat o každé nové zprávě.

Oficiálních zpráv ale bylo poskrovnu, spíše se začínaly rojit různé spekulace a neoficiální zprávy. Některé byly pozitivní – na konci ledna lékaři začali „Schumiho“ probouzet z umělého spánku, jiné byly negativní – vítěz 91 velkých cen dostal v nemocnici zápal plic, který je pro pacienty v takovém stavu nebezpečný.

Až na začátku dubna Schumacherova manažerka Sabine Kehmové potvrdila, že bývalý německý závodník chvílemi nabývá vědomí a probouzí se. V polovině června byl bývalý německý jezdec F1 převezen na univerzitní kliniku v Lausanne, kde se začal podrobovat rehabilitacím. Na začátku září pak byl úspěšný pilot propuštěn k domácímu léčení. Kvůli domácí léčbě Schumacherova rodina údajně svoji rezidenci výrazně upravila.

Zatím poslední oficiální zprávy o Schumacherově stavu jsou neurčité. Na konci listopadu jeho manažerka Kehmová prohlásila, že Michael dělá pokroky, které jsou přiměřené vážnosti jeho zranění. Nadále podle jejích slov platí i její dřívější prohlášení, že Schumachera čeká ještě dlouhá a těžká cesta.

Neoficiální zprávy hovoří o tom, že Schumacherův stav se lepší, stále však zůstává na vozíku a má problémy s pamětí. Další vývoj stavu lékaři neodhadují, při tomto druhu zranění ani není možné předpovídat, jak si pacient nadále povede. Schumacherovi fanoušci tak v současnosti mohou jen doufat, že jejich oblíbený pilot se ze zranění zotaví.

David Bureš
Diskuze (9)
Avatar - Guttalax
30. 12. 2014 13:10
Re: Smutné
Je tedy možné, že ona až tříletá rekonvalescenční prognóza je možná až příliš optimistická, což si uvědomila i řada sponzorů. Již v létě tak ukončil kontrakt se Schumim výrobce minerálních vod Rosbacher, jehož kroky nedávno následovaly módní firmy Navyboot a Jet Set. Řada společností a značek však i nadále zůstává závodníkovi věrná a podle nás dělají dobře - opustit kohokoli v těžkých chvílích není pro image dobré, třebaže si můžeme jasně říci, že Schumacher coby jeden z nejbohatších sportovců všech dob jejich peníze k přežití určitě nepotřebuje.

Mezi ty, kteří zůstávají s Schumim, patří automobilka Mercedes-Benz, hodinářská manufaktura Audemars Piquet, výrobce ochranných helem Schuberth či producent dveří a bran Hormann. Robert Peil reprezentující německou investiční firmu Deutsche Vermögensberatung AG pak dodal, že „pro nás je jednoznačné, že při něm budeme stát i ve špatných časech“.

Taková věrnost podle Sabine Kehm není vůbec překvapivá, neboť „naším konceptem vždy byla jen spolupráce vzešlá z osobních přátelství. A to se dnes vyplácí, neboť většina našich partnerů se k nám neotočila zády.“ My pak jen Schumimu můžeme popřát mnoho sil do nového roku, který snad bude ještě příznivější než ten letošní.Tohle mají na autoforu.
Avatar - Guttalax
30. 12. 2014 12:58
Re: Smutné
Zase jsi nic nepochopil. Ostatně u tebe mě to ani nepřekvapuje. :no:
30. 12. 2014 12:06
Re: Smutné
v photoshopu ti udelaji na fotce i spokojeneho schumachera na luzku. uz vidim ten titulek "s Linet znovu na vrchol " nebo "Linet michael edition"
30. 12. 2014 11:48
Re: Smutné
Sponzoring je součástí byznysu. Není to o přátelství nebo almužně a nebo nějakých závazcích. Klidně mohou poslat nějaký dar, ale neoficiální cestou. Já bych si taky nedělal reklamu s bývalým jezdcem F1, který je nemohoucí. Dokonce ani na zdravotní pomůcky - tam lidi chtějí vidět vytuněnou spokojenou 100% fungucí babičku. Navíc Schumacher má peněz dost na tu nejlepší péči. Na odklonu sponzorů nic smutného není, je to logický očekávatelný vývoj situace.
30. 12. 2014 09:13
Re: Smutné
a ty bys sponzoroval nekoho kdo ti nic neprinese? nicmene verim ze kdyz se necha vyfotit na polohovacim luzku LINET tak z toho take neco kapne.