Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Miliardář Kerkorian nevěří General Motors

Dan Vořechovský
Diskuze (7)
Jeden z největších investorů prodává část podílu v General Motors.

Úspěšný investor Kirk Kerkorian se rozhodl prodat 14 milionů akcií společnosti General Motors za zhruba 462 milionů dolarů. Zároveň oznámil investici do lasvegaské sítě kasin. Podle oznámení, které byl podle burzovních pravidel nucen oznámit americké Komisi pro cenné papíry, se rozhodl akcie prodat mimo burzu za cenu 33 dolarů za kus.

Cena akcií GM na Newyorské burze ve středu klesla o 4,7 % na 31,09 dolarů za kus. V současné chvíli vlastní Kerkorian 56 milionů akcií GM, což znamená zhruba 9,9% podíl na základním jmění společnosti. Po prodeji tak bude vlastnit 42 milionů kusů akcií, tzn. 7,4 % všech emitovaných akcií.

Minulý měsíc opustil správní radu GM Kerkorianův hlavní poradce, Jerome York, který kritizoval neschopnost správní rady reagovat na aktuální průzkumy automobilového trhu a vyrovnat se s konkurencí asijských výrobců. Kerkorianova společnost navrhla vytvoření aliance se společnostmi Renault a Nissan Motor. General Motors (zejména její ředitel Rick Wagorner) se však proti takovému spojení postavil. Poté následoval odchod Yorka ze správní rady.

S problémy se potýkající koncern GM prodělal během 9 měsíců tohoto roku 3 miliardy dolarů a prodeje automobilky v USA klesly za stejné období o 9,4 %. GM snížil výrobu, omezil náklady a dohodl se na propuštění 35 tisíc zaměstnanců. V posledních měsících se však situace koncernu zlepšuje.

Dan Vořechovský
Diskuze (7)
Avatar - Lonestarstate
24. 11. 2006 22:42
Re: Zhodnocení 80% za půl roku
Ti, co je drží rok, nepřišli o nic. Ti co 2 roky přišli asi o 10%. Ti, co je drží na dlouhé a dlouhé roky, tak by měli přehodnotit svojí investiční strategii. ;-) >:D
Avatar - Lonestarstate
24. 11. 2006 14:35
Zhodnocení 80% za půl roku
Momentálně samozřejmě nebudou akcie GM populární a obzvláště nejsou zajímavé pro fundamentální dlouhodobé investory. Kžadopádně kdo je držel od dubna do konce října letošního roku, vydělal 80% za půl roku. Takže techničtí investoři, kteří rádi jdou čas od času proti proudu si přišli na své. Jen hlupáci, kteří v život neviděli graf, vykřikují rezoutní soudy "ani za dolar za kus".