Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mimoňské války v Ralsku skončily, policie zkontrolovala 350 lidí (video)

redakce AUTO.CZ
Diskuze (29)
Policejní kontrolou prošel zhruba každý desátý účastník Mimoňských válek.

V bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku dnes skončil oblíbený sraz tuningových vozů Mimoňské války. Policie při něm zkontrolovala 312 automobilů a 350 lidí, policejní kontrolou tak prošel zhruba každý desátý účastník. Testy odhalily u 14 řidičů zbytkový alkohol, další dva byli pozitivní na drogy. Jednalo se ale o přestupky, řekla ČTK mluvčí policie Dagmar Sochorová. Policie uložila 79 pokut za 43.500 korun, 14 přestupků bude předáno do správního řízení.

Nejvážnějším incidentem na třídenní akci byla sobotní nehoda, při níž byl vážně zraněn dvacetiletý mladík. Společensky unavený muž usnul ve vysoké trávě, kudy chtěl popojet do kempu svým vozem řidič volkswagenu. Spícího muže neviděl a přejel ho. Způsobil mu vážné zranění. "S otevřenou zlomeninou nohy byl mladík převezen do nemocnice," řekla ČTK mluvčí liberecké záchranky Lenka Markovičová.

"Řidiči jsme naměřili 1,41 promile alkoholu v krvi, dopustil se tak nejen těžkého ublížení na zdraví, ale navíc i ohrožení pod vlivem návykové látky, hrozí mu až tři roky vězení," dodala Sochorová. V autě navíc policisté objevili elektrocentrálu, která se v areálu ztratila. "Lidé nám také nahlásili ztrátu jedné odložené kabelky i s kreditní kartou, jednoho mobilního telefonu a od jednoho ze stánků zmizel stůl," vyjmenovala mluvčí policie.

Mimoňské války začaly v Ralsku už v pátek, sjelo se na ně přes 3000 automobilů, nejvíc jich bylo v sobotu. "Trochu nás zradilo počasí, v sobotu odpoledne začalo pršet a hodně lidí odjelo, večerní diskotéku jsme raději zrušili," řekl ČTK hlavní organizátor Stanislav Rydl. Přesto je s akcí spokojen. "Poslední dva ročníky byly ztrátové, zvažovali jsme, že už další nebude, letos se ale zaplatil," vysvětlil Rydl.

Policie v posledních letech výrazně zostřila dohled, Mimoňské války jsou totiž spojeny s několika tragédiemi. V srpnu 2007 tam tehdy osmnáctiletý mladík, který se proháněl v noci po ranveji bez zapnutých světel, porazil a usmrtil otce tří dětí. Soud mu za to vyměřil rok vězení. Ještě před touto nehodou se stalo na srazu jiné neštěstí. Opilý řidič najel svým vozem do spících účastníků srazu a několik jich zranil. Také v roce 2008 byli při akci dva lidé těžce zraněni, jeden účastník se dopustil trestného činu, když sedl za volant opilý a se zákazem řízení.

Organizátoři pak výrazně zpřísnili pravidla - mimo tratě se od té doby může jet nejvýše 30 kilometrů v hodině, od 22:30 do 5:30 se nejezdí vůbec. "Myslím, že to byl dobrý krok a pomáhá i přítomnost policie," dodal Rydl.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (29)
Avatar - Pekelná Micinka
30. 8. 2011 13:43
Re:
Dílcovou metodou odhadnu vzdálenost nepřátelského vozidla, na druhé stupnici zprava nastavím "0", ze známé rovnice v1-v2/t*s vypočítám, kdy, dojde ke střetu a VYPÁLÍM!

Vypálím z děla, mašinkvér je na ovno.
Avatar - Pekelná Micinka
30. 8. 2011 13:43
Re: ...
Avatar - T613
30. 8. 2011 07:48
Re: ...
začnu si dávat majzla, protože hatepkáři jsou nejagresivnější řidiči :-)
Avatar - Katikakus
29. 8. 2011 19:25
Re: Český tuZZing
Perfektni, cesky tuzing jako na dlani! :yes:
20leti tragedi s ksiltovkou na hlave na starych krapech, alkohol a IQ tykve , to je smrtici kombinace.. 8-s :no:
Avatar - gld
29. 8. 2011 19:22
Re: Český tuZZing
:yes:

Nič tak nepritiahne davy "toho najlepšieho" čo môžeš na cestách stretnúť ako tuning show. Výška podvozku v tomto prípade reflektuje IQ majiteľa.