Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini 1499 GT: Limitovaná edice inspirovaná retro ikonou, která vznikla na truc

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Mini 1499 GT odkazuje na předchůdce 1275 GT a vyrobí se jej symbolicky omezený počet 1499 kusů. Novinka má vyznávat stejné hodnoty jako její téměř půlstoletí starý předchůdce.

Drobný sportovní model Mini 1275 GT vznikal v letech 1969 až 1980 a kromě domovské Velké Británie se montoval i v Portugalsku a na Novém Zélandu. Vůz tehdy vznikl jako nástupce legendárního Mini Cooperu. Proč? Firma nechtěla pokračovat ve výrobě svázané tučnými licenčními poplatky, jež inkasovala společnost John Cooper.

Automobilka se dnes, téměř půlstoletí od uvedení 1275 GT, nechala tímto vozem inspirovat a vytvořila limitovanou edici Mini 1499 GT, které reprezentuje stejné hodnoty. Má být cenově dostupné, nabídnout jedinečné stylové funkce a zábavnou jízdu.

Srdcem automobilu je Twin power turbo, tedy tříválec s výkonem 102 koňských sil. Ten obstará zrychlení z klidu na stovku za 10,1 sekundy. Asi netřeba upozorňovat, že číslovka v názvu obou modelů značí objem pohonné jednotky v centimetrech krychlových.

Zákazníci mohou vybírat z barev Pepper White a Midnight Black. Bílý odstín karoserie je kombinován s černými detaily, černý lak zase doprovází zlaté boční pruhy. Takřka totožné dostal před desítkami let právě model 1275 GT. Všech 1.499 kusů je posazeno na sedmnáctipalcových kolech z lehkých slitin. Přední a zadní nárazníky jsou z dílny John Cooper Works.

Došlo však i ke změnám, které nejsou patrné na první pohled. Mini 1499 GT dostalo sportovní zavěšení a sedačky, odznaky JCW, čalouněný volant s červeným prošíváním či detaily interiéru v karbonově černé. Připlatit si lze třeba za prémiové materiály interiéru.

Výroba limitovaného počtu kusů bude probíhat od listopadu do února příštího roku, přičemž všech 1.499 kousků je určeno pro britské zákazníky. Cenovka vozu startuje na 16.990 librách, což je v přepočtu téměř 491 tisíc českých korun. Zdá se, že u Mini mají o „lidové ceně“ tak trochu jiné představy…

Stanislav Kolman
Diskuze (0)