Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini 2006: silnější diesel a nové varianty

Ondřej Láník
Diskuze (10)

Kultovní automobilka přichází do dalšího modelového roku s několika změnami. Po technické stránce je nejzajímavější nárůst výkonu u vznětové verze, specifický design a výbavu přiváží tři nové verze MINI Seven, MINI Park Lane a MINI Checkmate.

Kultovní automobilka přichází do dalšího modelového roku s několika změnami. Po technické stránce je nejzajímavější dvacetiprocentní nárůst výkonu u vznětové verze, specifický design a výbavu přiváží tři nové verze MINI Seven, MINI Park Lane a MINI Checkmate.

Více vznětových zážitků

Dieselové Mini posílí. Místo dosavadních 55 kW dostane rovnou 65 kW, což přibližně odpovídá základní zážehové motorizaci. S dvacetiprocentním nárůstem výkonu je spojen také růst točivého momentu, jehož křivka vrcholí hodnotou 190 Nm mezi 1800 a 3000 ot./min. Kompaktní hliníkový čtyřválec 1364 cm3 je přeplňován turbodmychadlem s proměnnou geometrií rozvaděcích lopatek.

Zrychlení z klidu na 100 km/h trvá Mini D 11,9 s, pružná akcelerace z 80 na 120 km/h na čtvrtý ze šesti převodových stupňů pak trvá 10,1 s. Mini D dosahuje nejvyšší rychlosti 175 km/h, kombinovaná spotřeba v evropském jízdním cyklu činí 4,8 l/100 km.

V Německu dochází od 1. září ke zvýšení cen celé řady, Mini D bude nyní stát o 700 Euro více. Ceny Mini platné od letošního září začínají na 15100 Euro, Mini D bude stát 16900 Euro. U nás se nejlevnější Mini nyní prodává za 470.000,-Kč.

Tři nové stupně výbav

Místo faceliftu přichází Mini s rozšířenou nabídkou individualizace všech modelů podle přání zákazníků. Místo jediného standardního provedení jednotlivých modelů budou motorové varianty nabízeny v celkem čtyřech verzích výbav. Standardnímu Mini budou sekundovat tři nové verze MINI Seven, MINI Park Lane a MINI Checkmate. Jejich součástí jsou mimo rozšířené výbavy také nové metalické barvy, nové vzory hliníkových kol a čalounění sedadel i interiéru.

MINI Seven bude podle automobilky lifestylovým provedením. Zvolit jej lze v provedení MINI One, MINI One D a MINI Cooper. Jen pro Mini Seven je vyhrazena nová barva Solar red, u verze Cooper Seven zákazník vybírá barvu střechy (černá, bílá, barva vozu, nebo kontrastní stříbrná). Příbuznost s ostatními Mini Seven prozrazuje velká sedmička pod levou směrovkou na blatníku a na pravém zadním blatníku. K výbavě dále patří bílé směrovky nebo střešní spojler (mimo dieselu). Příplatek za výbavu Seven u základního Mini příjde na 1800 Euro.

MINI Parklane je exkluzivním MINI. Vedle bohaté výbavy zákazník dostává automobil s množstvím chromu a prvotřídními materiály v interiéru. Také verzi Park Lane je vyhrazeno samostatné místo v nabídce barevných provedení. Speciálně pro tuto řadu byla navržena metalická barva Royal Grey.

MINI Checkmate je MINI ve sportovním stylu. Vybrat jej lze jen u verzí Cooper a Cooper S. Ve výbavě pak najdeme sedmnáctipalcová kola a symbol cílové vlajky na několika místech v interiéru i exteriéru. Stříbrná střecha je doplněna volitelnými stříbrnými pruhy na kapotě. Součástí designového paketu je také rozšířená výbava.

Ondřej Láník
Diskuze (10)
23. 6. 2005 11:01
Re: MAXIMÁLNÍ MINI MAXIMÁLNÍ MINI
Barvy, to je velké téma... Máš pravdu, tady je velká oblíbenost podivných barev...
23. 6. 2005 10:00
Re: MAXIMÁLNÍ MINI MAXIMÁLNÍ MINI
Dobrý I když já jsem vysmátej i v Pendolinu P.S. Eric Clapton - Tears in Heaven - není produkt ke špatné náladě, ale k náladě rozesmutnělé...
23. 6. 2005 08:23
MAXIMÁLNÍ MINI MAXIMÁLNÍ MINI
Prohlížet si fotografie auta a přitom mít vyšší frekvenci tepu... je to možné? Jo, možné to je. Třeba u MINI. ZEJMÉNA u MINI. Ten černoušek... to se prostě nedá nekoupit. A vidím, že se umí i parádně obout. P.S. Tohle není ani pro 4% hošany, ani pro podpantofláře a už vůbec ne pro vyznavače brutálního stylu ve Škoda 105. Tohle je pro svobodomyslné bejky, co uměj ocenit klasu v minibalení a ví, co je čára života v levé dlani... Vedle toho tohle auto sluší samozřejmě obdobně krásné ženě... A taková kombinace ti na silnici ani nedovolí se chovat jako prase... jezdit tu samá MINI, tak se tu na silnicích umilujem