Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini Coupé a Roadster příští rok skončí, přijít by mohla Superleggera

Jan Mička
Diskuze (1)
Britská automobilka Mini v příštím roce ukončí výrobu modelů Coupé a Roadster. Jejich životní cyklus už prý vyprchal.

Doby, kdy jste v autosalonu Mini koupili jen třídveřový hatchback a kombi Clubman, jsou již dávno pryč. V nabídce českého dovozce aktuálně najdete osm variant včetně ostrých derivátů John Cooper Works a GP, které ještě spadají pod minulou generaci kultovního třídveřového vozu.

Smutné je, že se v příštím roce s dvojicí karosářských variant rozloučíme. Podle informací Patricka McKenna (manažera pro plánování americké divize Mini), který se svěřil magazínu AutoGuide na letošním autosalonu v Los Angeles, se již nedočkáme nové generace Coupé a Roadsteru. Podle našeho názoru se přitom jedná o nejatraktivnější verze z celé nabídky a neubližuje jim ani silná nepraktičnost.

Podle McKenna je důvodem rozhodnutí konec životního cyklu obou karosářských variant. Nám nicméně připadá, že zákazníky odradila vyšší cena za vozy, které sdílí podvozek, motory i interiér s běžnými verzemi, a navíc nabídnou pouze dvě místa k sezení. V ceníku každopádně zůstává celá řada extravagantních vozů, včetně kontroverzního „jezevčíka“ s pěti dveřmi.

Tím to ale končit nemusí – podle dřívějších zpráv by se totiž do výroby mohlo dostat Mini vycházející z konceptu Superleggera Vision. To by sice vzhledem k přísným bezpečnostním regulím zřejmě přišlo o některé charakteristické prvky, i v malé sérii by však bylo adekvátní náhradou za odcházející Coupé a Roadster.

Jan Mička
Diskuze (1)
26. 11. 2014 12:27
vidím to inak
za mňa tých 2 verzíí nebude škoda, končia, lebo sa nepredávali, neni o čom. Úletové je už samotné základné mini a robiť uletenejší úlet sa ukazuje ako blbosť. Koniec výrobného cyklu vyznieva až smiešne, ale nemôžu povedať, že sa nejaké mini nepredáva.