Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini pod BMW: 2 miliony vyrobených aut v Oxfordu

David Bureš
Diskuze (1)
Dvoumiliontý exemplář dostane vylosovaný fanoušek z Facebooku.

Výrobní linku v Oxfordu opustil dvoumiliontý vůz od zahájení produkce nových Mini v roce 2001, 1,5miliontý automobil odtud vyjel v létě roku 2009. Původní Mini, vyráběné mezi lety 1959-2000, vzniklo (počítáme-li všechny verze) ve více než 5,3 milionech exemplářích.

Jubilejní dvoumiliontý automobil je Mini Cabrio v bílostříbrné metalíze, doplněné modrou plátěnou skládací střechou, dvoubarevným koženým interiérem a několika logy, dokazujícími jedinečnost daného exempláře.

Kabriolet svého majitele zatím nemá, získá ho totiž vylosovaný fanoušek stránky 2 Million MINI – 2 Million Faces na sociální síti Facebok. Kdo automobil vyhraje, oznámí automobilka po skončení soutěže 30. září.

Značka Mini investuje v následujících letech do svých anglických továren 500 milionů liber. Většina těchto financí bude použita na výrobní prostory nové generace Mini (s interním označením R56), plánované pro rok 2013. Investice poputují jak do továrny v Oxfordu, tak do lisovny ve Swindonu a motorárny v Hams Hall nedaleko Birminghamu. Od roku 2000 investoval koncern BMW Group do svých britských továren více než 1,5 miliardy liber.

Mini loni vyrobilo 216.302 aut, 80 % z nich bylo vyvezeno do více než 90 států světa. V továrně v Oxfordu se v současné době vyrábí čtyři modely – třídveřové Mini, Mini Cabrio, Mini Clubman a od letošního roku Mini Coupé. Na konci roku k nim přibude plánované Mini Roadster. Terénní Mini Countryman se vyrábí v továrně Magna Steyr v rakouském Grazu.

V oxfordské továrně Mini v roce 2001 pracovalo v jedné směně 2.400 lidí, kteří denně vyrobili 300 aut. Dnes tu pracuje 3.700 osob v pětidenním dvousměnném pracovním týdnu. Za den tak zde nyní může vzniknout až 900 vozů.

Roční kapacita továrny se v průběhu deseti let zvýšila ze 100 tisíc vozidel na současných více než 200 tisíc automobilů, v budoucnu vzroste na 260 tisíc.

David Bureš
Diskuze (1)