Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ministerstvo chystá nové značky, objeví se na nich žába nebo segway

David Bureš
Diskuze (11)
Nová vyhláška reaguje na vývoj silniční dopravy v posledních letech. Některé nové značky mají být přehlednější než ty dosavadní.

Ministerstvo dopravy poslalo do připomínkového řízení návrh vyhlášky, která má zavést nové dopravní značky. Přestože autoři předpokládají, že vyhláška vejde v platnost v lednu 2016, podoba nových značek zatím nebyla stanovena.

Úřad chce doplnit stávající výstražné značky o ceduli Chodci, která upozorní na místo pro přecházení nebo úsek pozemní komunikace se zvýšeným pohybem chodců po krajnici nebo okraji vozovky. Novinkou budou i dodatkové tabulky, které řidiče upozorní na jezdce na kolečkových bruslích nebo na vozítku Segway.

Na značkách varujících před pohybem zvěře by se pak měl objevit i symbol jiných zvířat, než jsou stávající jelen a kráva. Nové cedule mají označit místo, kde zvěř migruje přes dopravní komunikaci. Na značkách by se mohl objevit třeba kůň nebo žába. Nové řešení má být přehlednější než to současné, v rámci něhož je značka Pozor zvěř doplněna o dodatkovou tabulku varující před specifickým druhem zvěře.

S ohledem na chystané zavedení nízkoemisních zón vyhláška doplňuje cedule také o upozornění na začátek a konec takové zóny. Tzv. provozní značky budou doplněny o cedule Okruh, Změna směru okruhu a Sjíždění vozidel veřejné hromadné dopravy osob z tramvajového pásu.

Značka Zákaz předjíždění pro nákladní automobily použitá na komunikaci o dvou a více jízdních pruzích v jednom směru nově zakáže řidičům nákladního automobilu o celkové hmotnosti převyšující 3 500 kg používat jiný než pravý jízdní pruh. Touto úpravou chce ministerstvo zklidnit provoz v místech před snížením počtu jízdních pruhů.

Chystaná vyhláška nebude znamenat jen příchod nových značek, ale také konec stávající cedule Zákaz vjezdu osobních automobilů. Ministerstvo dopravy vysvětluje, že tato značka není v praxi využívána.

Nové značky mají po případném schválení ty staré postupně nahrazovat od počátku příštího roku. Nejpozději se na silnicích mají objevit v roce 2025. Vyhláška souvisí s připravovanou změnou zákona o provozu na pozemních komunikacích, která má změnit stávající rychlostní silnice na tzv. dálnice druhé třídy a umožnit zvýšit nejvyšší povolenou rychlost na některých silnicích první třídy na 100 km/h.

David Bureš
Diskuze (11)
23. 5. 2015 17:16
Re: A komu jste tím pomohli?
podle me novou vyhlasku vydaj v nejakym sborniku, který si ten kdo ho odebira stejne zaplatí. jestli do toho pocitas i praci poslancu, tak ty platíme at delaj nebo nedelaj.
uprava dopravni situace - napr. vybudovani kruhace na nebezpečných krizovatkach nebo primo mimourovneve krizeni je v radu desitek milionu pro to jedno konkretni misto.
navíc znacka jen upozorni na rizikove místo, ale dopravni nehode zabranit nemůže. dopravni reseni by mělo byt takove, aby pokud možno "odpoustelo" tedy aby v pripade ze ridic udela chybu, aby pokud možno nedochazelo k bocnim a celnim stretum...
nikdo z nas neomylnej není a kazdej cas od casu udela nejakej kix a jde o to, aby to nekončilo tragicky..
23. 5. 2015 13:01
Re: nizkoemisni zony
ahoj lukasi, se semaforem to dopadlo tak, ze vpodstate presne před rokem jsem podal odvolani ke kraji, kde jsem poukazoval na spatne nastaveny semafor, a taky odmitnul dodatecne obvineni mestskeho uradu, kde tvrdili ze jsem spachal dopravni prestupek tim, ze jsem prekrocil 50km/h - v miste, kde je značkou povoleno 70!! to jsem si je docela vychutnal, ještě se snazili tu 50 dodatecne opravit vyskrtnutim z předchozího rozhodnuti, proti cemuz jsem se opet odvolal. a pak uz se od uradu nedelo nic, pockal jsem si na rocni lhutu, do kdy musej pripad vyresit. neozval se kraj, ani město, přitom, když jsem po mestu pozadoval spis podle zákona o informacích, tak mi město napsalo ze nemam nárok, tak jsem se odvolal ke kraji a ten obratem rozhod, ze mi mají vyhovet - samozrejme delali mrtvyho brouka. predpokladam, ze to město na kraj vůbec neposlalo, mozna bych mel předpokládat ze jo a podat na kraj stiznost, ze pripad neresili...

pak jsem napsal na policii oznameni o spatne nastavenem semaforu a ještě prihodil 2 další mista, policie vzala signalni plan s 3sec, zmerila, napsali ze ok a vicemene dali najevo, ze jen vysiram.
ještě jsem podal trestni oznameni ke statnimu zastupitelstvi na město za neopravnene vybirani pokut a tam rozhodli, ze i když je před křižovatkou povoleno 70km/h, tak mam jet 50, protože za křižovatkou je 50 !!!
v pulce února jsem tam projizdel a mají nastaveny jiz 4sec - asi se zalekli toho trestniho oznameni. vzhledem k tomu, ze jak policie, tak statni zastupitelstvi jsou v tom samem meste proti kteremu jsem to podaval, tak si myslim, ze si sli vzajemne na ruku.

mel bych to dotáhnout do konce - tedy podat nove trestni oznameni ke kraji ( coz ještě muzu), takze sbiram silu a cas, ze to ještě podam. kazdopadne jsem dosah aspoň toho, ze semafor je nastaveny spravne, ale porad si rikam, ze bych mel udelat něco pro ty, kteří zbytecne zaplatili pokuty, nekteri prisli o body, mozna o ridicaky...

a s tema ekopolatkama do euro3 - ja nemam nic proti tomu, at tady jezdi cista a bezpecna auta, ale jestli chtej vyhnat ze silnic stary auta, at tu udelaj jinak a nezastituji se ekologii u aut, která dostaneou povoleni k vjezdu do nizkoemisnich zon. a samozrejme je tady porad velky rozdil mezi naftovými a benzinovymi auty, minimalne do euro4 vcetne.
kazdopadne to sleduju a před hlasovanim se obratim na poslance, kde se budu snazit argumentovat nesmyslnosti takového zákona - samozrejme si nedelam iluze ze by to neproslo, ale ovci delat neminim...
Avatar - rohYpnol
23. 5. 2015 11:59
Re: A komu jste tím pomohli?
I u Lipníku n. Bečvou...

Jinak myslíš, že tohle není nákladnou záležitostí? Změna zákonné úpravy je vždy drahá - a pokud nic nepřináší, tak se prostě musím ptát - a komu jste tím pomohli soudruzi...
Avatar - kaa
23. 5. 2015 11:52
Re: Jen houšť
Pokud budou někteří účastníci silničního provozu, hlavně cyklisté,mít takový přístup a toleranci k ostatním, jako doposud, nepomůže ani dvacet značek za sebou.
23. 5. 2015 10:28
Re: nizkoemisni zony
Ale má recht. Zdanění benzínu a nafty to samé. Aneb ekologie tam, kde je to pro běžného občana a euroúředníka na očích a zřetelné, ale když jde o prachy... Jde o prachy. A štve mě, když jde o moje prachy. Mám benzín, Euro6.
Jsem rád, že se najdou tací, kteří na tyto všivárny upozorňují. Neb nejsem ovce, jsem občan.

Jinak dost doufám, že samolepa s emisemi bude stejná jako ta německá. Když pominu to, že u auta kde je úplně jasné že ekonormy splňuje je zbytečná, rád bych přes všechny ty dálniční známky a emisní samolepy viděl přes přední sklo... Co takhle barevně odlišená emisní známka na SPZ? Jó, ale za to by nebyly extra prachy...

Jinak už se moc těším na značku se žábou. Doufám, že na bruntálsku bude speciekní verze - žába se zubama.

Ps.: toptene, jak se to vyvíjí s tím semaforem?