Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ministerstvo dopravy dostalo dvě pokuty, třetí mu hrozí

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Ministerstvo dopravy dostalo dvě pokuty v celkové výši 280.000 korun za letošní smlouvy na centrální registr automobilů.

Ministerstvo dopravy neoprávněně uzavřelo bez soutěže smlouvy se společností ICZ a Telefónikou Czech Republic. Resortu navíc hrozí třetí pokuta. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže prošetřuje také původní smlouvu, kterou získala bez veřejné soutěže společnost ATS - Telcom Praha.

Ministerstvo nový registr spustilo loni v létě. Bez veřejné soutěže jej získala společnost ATS - Telcom Praha, přičemž od počátku s ním byly problémy. Po zhruba hodině provozu systém téměř na celý den zkolaboval a poté se několik týdnů potýkal s výpadky a množstvím chybně uvedených údajů.

Ministerstvo následně vyměnilo původního poskytovatele, společnost ATS - Telcom, za Telefóniku a IT společnost ICZ. Obě společnosti zakázku dostaly narychlo bez soutěže na roční období, protože úřad ještě pod vedením exministra Pavla Dobeše nezajistil provoz systému po vypršení smlouvy s ATS - Telcom .

Za smlouvu s ICZ dostalo ministerstvo pokutu 110.000 korun, za smlouvu s Telefónikou má zaplatit 170.000. V obou případech ÚOHS uložil ještě zákaz plnění smluv s odkladem tří měsíců od nabytí právní moci rozhodnutí. Ani jedno z rozhodnutí ale není pravomocné, ministerstvo a firmy proti nim podaly rozklady. Případy bude ještě řešit rozkladová komise předsedy ÚOHS Petra Rafaje.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)