Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ministr dopravy Prachař představí kabinetu dopravní projekty za 60 miliard Kč

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Stavební zakázky za zhruba 60 miliard korun představí kabinetu na středečním zasedání ministr dopravy Antonín Prachař.

Soubor zakázek čítá 72 významných infrastrukturních staveb na silnicích, železnicích i vodních cestách a další projekty, na které chce resort dopravy letos vypsat výběrová řízení. Zveřejněním připravovaných projektů chce úřad dosáhnout navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), jehož prostřednictvím se dopravní stavby financují.

Mezi nejdražšími ze seznamu jsou například prodloužení D1 mezi Přerovem a Lipníkem za téměř pět miliard korun, pětimiliardová modernizace železniční trati Sudoměřice - Votice, nebo přestavba silnice I/38 od obce Rybí po Rychaltice na Ostravsku na rychlostní komunikaci za 2,6 miliardy korun. Součástí balíku akcí jsou i další tři úseky oprav D1 a množství oprav železničních tratí v regionech.

SFDI bude v letech 2015 a 2016 podle ministerstva chybět přibližně 25 miliard korun. "Pro rok 2015 je nutné dosáhnout minimálního objemu 75 miliard korun, abychom měli finanční prostředky na kofinancování," uvedl na nedávném Žofínském fóru Prachař. Pokud rozpočet nebude navýšen, hrozí podle ministerstva dopravy, že se Česku nepodaří vyčerpat dalších zhruba 23 miliard korun z fondů EU.

Seznam projektů obsahuje i nákup elektrické energie pro podřízené organizace a další subjekty v rámci dopravního resortu za 2,5 miliardy korun. Na seznamu figuruje rovněž zajištění zimní údržby silnic prvních tříd od konce letošního září a nákup radarového systému pro řízení letového provozu za zhruba miliardu korun. Dále jde o zajištění nových dodávek automobilových registračních značek za 900 milionů korun a o vybavení trati z Plzně do Českých Budějovic telekomunikačním zabezpečovacím zařízením za 455 milionů korun.

Část letošních projektů za téměř devět miliard korun už šéf dopravy vládě představil začátkem března.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
9. 4. 2014 20:04
?
tak rátký článek a tolik chyb?prodloužení D1, není to spiš konečně dobudování, jedná se o předposlední úsek, ten se měl začít budovat již v roce 2010. a další je silnice 1/48, né 38, část silnice Nový Jičín-Příbor-Frýdek Místek. Z toho asi vyplývá že u vás v praze je to někde na tom ostravsku, jedná se tedy o okresy NOvý Jičín, Frýdek Místek.Oba a určitě i ty další useky které nejsou zmíněny, se již měly budovat, takže nevím o čem tento článek je?že vybudujeme silnice o kterých už víme, stačí se podívat na řsd.cz