Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi Concept-X: Evo X se blíží

Libor Zezulka
Diskuze (40)
Frankfurtská studie Concept Sportback se na autoshow v Tokiu předvede jako Concept-X. Ten má údajně blízko sériovému modelu Lancer Evolution X.

Sotva Mitsubishi zabalilo stánek na autosalonu ve Frankfurtu, muselo spěchat domů, aby se pořádně připravilo na autoshow v Tokiu. Domácímu publiku automobilka připravila atraktivní podívanou. Kromě nového outlanderu, o němž se dočtete v samostatném článku, se v Tokiu představí například studie Concept-X navazující na Concept Sportback, jenž si odbyl premiéru ve Frankfurtu.

Na rozdíl od Sportbacku, o němž Mitsubishi mnoho informací neprozradilo, je u Conceptu-X sdílnější, a tak se dovídáme, že pod kapotou hřímá dvoulitrový přeplňovaný čtyřválec MIVEC (s výkonem okolo 220 kW) spojený s šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou. Síla proudí na všechna čtyři kola, pohon Super All Wheel Control (S-AWC) disponuje například systémem aktivního řízení nebo kontroly náklonů v zatáčkách.

Od frankfurtské studie se Concept-X odlišuje agresivnější přední i zadní částí s výrazným spoilerem a difuzorem. Uvnitř vládne informační a zároveň zábavní systém s LCD obrazovkami. Vůz stojí na podvozku se vzpěrami McPherson vpředu a víceprvkovým zavěšením vzadu, použitím hliníku pro některé části karoserie a motor se podařilo významně snížit hmotnost.

Podle zdrojů blízkých automobilce se Concept-X velmi podobá sériové podobě nového Mitsubishi Lancer Evolution X, jehož příchod se plánuje na rok 2007.

Concept-Xhodnota
Délka (mm)4530
Šířka (mm)1830
Výška (mm)1470
Rozvor (mm)2650
Rozchod: P/Z (mm)1565 / 1565
Počet sedadel4
Pneumatiky255/35R20
Kola20 x 9J

Libor Zezulka
Diskuze (40)