Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi Eclipse končí i v USA: Finální edice přijde letos

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Japonská automobilka letos ukončí výrobu modelu Eclipse. Ještě předtím uvádí provedení SE Special Edition.

Mistubishi Eclipse se ve své první generaci představilo v roce 1989 a své jméno dostalo po slavném anglickém závodním koni z osmnáctého století, který vyhrál 26 dostihů. V roce 1995 nastoupila druhá generace, kterou v roce 1999 nahradila generace třetí. Od roku 2006 je na trhu čtvrtá generace, která se stane zároveň poslední.

Mitsubishi Eclipse je v současnosti v podstatě na konci svého životního cyklu ale japonská automobilka v rámci změny své strategie ukončí produkci tohoto modelu bez odpovídající náhrady. Výroba Eclipse i SUV Endeavour v severoamerickém závodě Mitsubishi v Illinois má být ukončena v srpnu a na jejich místě má probíhat produkce modelu Outlander Sport (ASX v Evropě).

Než k ukončení výroby dojde uvede Mitsubishi na severoamerický trh Eclipse SE Special Edition. To bude dostupné s karoserií kupé i kabriolet a zákazníci budou mít možnost volby i v případě pohonných jednotek.

Základní motorizaci představuje atmosférický zážehový čtyřválec 2,4 MIVEC s výkonem 121 kW (165 k) při 6.000 min-1 a točivým momentem 220 Nm při 4.000 min-1. Vrcholem nabídky je vidlicový šestiválec o objemu 3,8 litru s výkonem 198 kW (269 k) při 5.750 min-1 a točivým momentem 355 Nm při 4.500 min-1.

Oba motory pohánějí pouze kola přední nápravy. Čtyřválec je k dispozici s pětistupňovou manuální převodovkou nebo čtyřstupňovou automatickou převodovkou. Šestiválec je nabízen pouze v kombinaci s pětistupňovým automatem Sportronic s možností manuálního řazení. Šestistupňová manuální převodovka je již minulostí.

Standardem pro Mitsubishi Eclipse SE Special Edition jsou samolepky s logem SE na bocích, černá vnější zpětná zrcátka, tmavá 18palcová litá kola. Výbava dále obsahuje HID světlomety, mlhová světla, vyhřívání vnějších zpětných zrcátek, kožené čalounění, vyhřívaná přední sedadla, parkovací kameru, rozhraní Bluetooth a audio systém Rockford Fosgate s výkonem 650 Wattů. V případě čtyřválce je další výbava shodná s verzí GS Sport a u šestiválce s provedením GT.

Kromě Eclipse a již zmiňovaného SUV Endeavour se obětí změny strategie automobilky Mitsubishi stane i čtyřdveřový sedan Galant.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)