Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi i MiEV: sázka na elektřinu

Libor Zezulka
Diskuze (10)
Prototyp i MiEV, vycházející z miniauta „i“, je již třetím elektromobilem značky Mitsubishi, vyvinutým v rámci projektu MiEV.

Automobilka Mitsubishi Motors vyvinula již třetí výzkumné vozidlo v rámci projektu MiEV (Mitsubishi innovative Electric Vehicle), tentokrát postavené na bázi miniauta Mitsubishi i. Novinka se představí na 22. Mezinárodním sympoziu elektrických, hybridních a vodíkových vozidel v Yokohamě, konaném 23. až 28. října. Auto bude následně poskytnuto několika firmám, které budou elektromobil testovat v běžném provozu a hodnotit jeho komerční využitelnost.

Čtyřmístné Mitsubishi i MiEV, vycházející z miniauta „i“, má vnější rozměry 3395 x 1475 x 1600 mm při pohotovostní hmotnosti pouhých 1080 kg. V konceptu i MiEV nahrazují konvenční motor i nádrž elektromotor, baterie Li-ion a další komponenty, uložené vzadu a uprostřed. Díky elektromotoru s výkonem 47 kW a točivým momentem 180 Nm dosahuje i MiEV nejvyšší rychlosti 130 km/h, dojezd činí 130 km. Na rozdíl od předchozích konceptů s elektromotory v kolech se o pohon i MiEV stará jediný elektromotor, pohánějící přes převodovku a diferenciál obě zadní kola. Výhodou tohoto uspořádání s baterií před zadní nápravou je dostatek místa jak pro pasažéry, tak pro samotné pohonné ústrojí.

Libor Zezulka
Diskuze (10)