Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi Lancer Evo VIII – nekonečný příběh pokračuje

Miroslav Kudělka
Diskuze (20)
Mitsubishi Lancer EVO VIII nastupuje v těchto dnech svou pouť k zákazníkům, bohužel zatím pouze v USA...

Mitsubishi Lancer EVO VIII nastupuje v těchto dnech svou pouť k zákazníkům, bohužel zatím pouze v USA. Jeho premiéra proběhla na autosalónu v Los Angeles dokonce před premiérou na japonském trhu, kde je plánovaná na začátek jara.

Představená verze EVO VIII je zatím pouze specifický model pro USA, kde bylo nutno vůz upravit podle zvláštních požadavků místního trhu. Základ je ale stejný jako u vozu pro zbytek světa, který přijde později. V čem se tedy liší od svého předchůdce. Změny jsou patrné již při pohledu z vnějšku. Přední nárazník je v jednom kuse s maskou chladiče, většími otvory se přivádí více chladícího vzduchu k chladiči stlačeného vzduchu a většími otvory v hliníkové kapotě motoru zase může ohřátý snadněji odcházet. Upraveno bylo proudění vzduchu pod vozem a na víku zavazadlového motoru je přítlačné křídlo z uhlíkového kompozitu. Všechny tyto změny aerodynamiky mají zlepšit vyváženost vozu za vyšších rychlostí. Americká verze je navíc o 80 mm delší než EVO VII.

Výkonové parametry dvoulitrového turbomotoru jsou stejné jako u předchozí verze (jistá daň velmi přísným emisním předpisům v Kalifornii), pozměněn byl však tvar jejich křivek v nižších otáčkách. Hodnoty jsou tedy 202 kW při 6500 ot/min a točivý moment 383 Nm při 3500 ot/min. Zlepšení bylo dosaženo v dalším snížení hmotnosti celé poháněcí soustavy, která mimo motoru obsahuje přímo řazenou pětistupňovou převodovku a pohon 4WD s viskózní spojkou na mezinápravovém diferenciálu a zadní diferenciál s nastavitelnou svorností.

V interiéru najdeme sportovní tříramenný volant Momo, sedačky Recaro, kožené čalounění na volantu, řadící páce, páce ruční brzdy a doplňky s povrchem z tmavého titanu. To vše pro umocnění sportovního ducha vozu, jehož rychloměr končí číslicí 270 km/h. Na americkém trhu by cena neměla překročit 30.000 dolarů.

Miroslav Kudělka
Diskuze (20)