Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi ztrojnásobí produkci elektromobilů

Dan Vořechovský
Diskuze (3)
Čtvrtá největší automobilka Mitsubishi chce za tři roky vyrábět ročně 30 tisíc elektromobilů i-MiEV. Počítá i se snížením relativně vysoké pořizovací ceny.

Japonská automobilka Mitsubishi Motors včera oznámila, že hodlá během následujících tří let ztrojnásobit roční produkci svého elektromobilu i-MiEV. Automobilka totiž očekává výrazný nárůst poptávky po vozidlech s nulovými emisemi škodlivin.

Mitsubishi v následujícím fiskálním roce, který automobilce začíná prvním dubnem tohoto kalendářního roku, vyrobí 9 tisíc elektromobilů i-MiEV. V následujícím roce by se měla produkce zvýšit na 18 tisíc vozů a ve fiskálním roce 2012 by se mělo ročně vyrobit již 30 tisíc elektromobilů. Uvedl to mluvčí automobilky Yuki Murata.

Mitsubishi od června 2009 do letošního března prodalo 1 650 elektromobilů i-MiEV. Čtrnáct set se jich prodalo na domácím japonském trhu, zbývajících 250 jednotek v zahraničí, zejména ve Velké Británii a v Hong Kongu. Prodeje ve Spojených státech Mitsubishi zahájí až příští rok v dubnu.

Pořizovací cena vozu činí v přepočtu 51 tisíc amerických dolarů (zhruba 970 tisíc korun). Mitsubishi si uvědomuje, že cena mnoho potenciálních zákazníků odradí a chce cenu výhledově snížit až k hranici dvou milionů jenů (zhruba 420 tisíc korun), tzn. o více než polovinu oproti stávající úrovni. Vozidlo je možné dobíjet z běžné domácí elektrické zásuvky a na jedno nabití, které trvá zhruba sedm hodin, ujede až 160 kilometrů.

Dan Vořechovský
Diskuze (3)
Avatar - Dan0044
24. 4. 2010 15:30
Re: Zalezi na tom, co se pocita
a sme zase o toho - v Japonsku... Oni to napsali neurčitě, takže to vyznívá jako celosvětově. Nehledě na to, že nejčastěji se píše jako 6. nějvětší japonská automobilka.
Avatar - Ada je zase tady
25. 3. 2010 00:08
Zalezi na tom, co se pocita
Kdyz zapocitas i pocet aut smontovanych po svete, a to vcetne vozu, ktere se narodi v Belgii na montazni lince Mitsubishi a vyjedou ven jako Citroen, nebo Peugeot, tak na 4 nejvetsi automobilku v Japonsku to vyjde.
Avatar - Dan0044
24. 3. 2010 16:38
Gigant Mitsubishi
tak sem si po přečtení nadpisu řekl, že je to super, že Mitsubishi se bude prodávat trochu víc, přecijen je to poměrně malá automobilka. No. Když sem si přečetl podnadpis, tak sem zjistil, že z Mitsubishi už udělali 4. největší automobilku světa. To jsou mi novinky!!! >:D Kdyby aspoň Japonskou, ale stejně by to nebyla pravda >:D