Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

On-board video: Nehoda moto vs. moto očima motorkáře

Aleš Dragoun
Diskuze (54)
Když nabouráte v autě, kroutí se plechy. Když upadnete na motorce, minimálně praskají kosti. To je stará známá pravda.

O kontaktech mezi motocyklem a větším dvou- nebo vícenápravovým vozidlem raději pomlčíme, následky bývají v drtivé většině tragické, a proto se motorkářům dost nelichotivě říká dárci orgánů. Nemusí se vám to líbit, ale prostě existují různé druhy řidičů motorek a někteří si pletou běžnou silnici s okruhem...

Platí i další pořekadlo: Padat se musí umět. Jenže, při pádu také můžete sestřelit dokonce i jednostopého kolegu. Jistě, takové nehody se stávají hlavně při závodech na bezpečných autodromech. Někdy při nich dochází i k nejhoršímu, ale většinou si z nich jezdec odnese jen odřeniny, nebo nějakou tu zlomeninu. Jenže, na závodní trati málokdy potkáte kolegu pilota v protisměru...

A co když si v zatáčce lehne právě ten, co jede proti vám? A celý incident zaznamená navíc vaše kamera? Tu jste si vzali s sebou, protože jste si chtěli natočit on-board záběry. Trochu kuriózní, ale stalo se. Na klikaté silnici ve skalách u Los Angeles, které se říká příznačně The Snake (had).

Protijedoucí řidič motocyklu nezvládl jednu ze zatáček a prostě upadl. Jednoho motorkáře minul o vlas, druhého již ne, zkrátka a dobře ho sejmul. Nedalo se v podstatě nic jiného dělat.

Poškozený si říká Johnny5 a jezdil na Suzuki GSX-R, tedy až do této nehody. Teď je jeho stroj na odpis, jemu se ale naštěstí vůbec nic nestalo.

Náraz proběhl v rychlosti asi 80 km/h. O osudu viníka nevíme zhola nic, doufejme, že újmu utrpěla pouze jeho motorka.

Aleš Dragoun
Diskuze (54)
4. 9. 2011 11:43
Re: Jo dvojitá pevná,
Je fajn, že motorkáři vědí, že v této rychlosti se s motorkou v zatáčce nedá nic dělat. O to vice je zarážející, že se spousta z nich do zatáček takovou rychlostí vrhají, zcela bez rezervy a předpokládají, že v té zatáčce nebude žádná překážka. On by výsledek nebyl o moc jiný, kdyby za zatáčkou stál třeba naštorc kamion po nehodě, nebo z pole vyjížděl nějaký zemědělský mechanizmus napříč silnicí. Ta vteřina a půl či dvě navíc, kterou by měl, kdyby překážka stála, na vyřešení takové situace nestačí. A to všechno se může běžně stát. Do té zatáčky najeli jednoduše bez rezervy oba, a ten druhý navíc i přes limit fyziky. Předvídavost je v tom, očekávat možné jevy a nevystavovat sam sebe do časové tísně.
Avatar - Pekelná Micinka
30. 7. 2011 18:44
Re: žvásty
:-)
Avatar - white label
30. 7. 2011 11:46
Re: Jo dvojitá pevná,
Kamera byla stále připevněná na motorce, je to vidět ze záběru při nárazu i po něm...
30. 7. 2011 11:37
Re: no toto
To je v mílích, trotloide. Takže to není bůhvíjaká rychlost, ale úplně malá také ne cca. 90 - 100 km/h.
30. 7. 2011 11:35
Re: Jo dvojitá pevná,
Jsi vskutku trotlík, milý pane. Co asi tak mohl dělat? Motorka naklopená do zatáčky, (nehoda se nestala na rovině, jak tvrdíš), na tachometru cca. 100 km/h (55 mph) a frajer mu to pošle přímo pod kolo.. Možná s autem by se vyhnout dalo, ale i tak by měl řidič co dělat. Že měl kameru? No a co? To si opravdu myslíš, že ji držel? Já bych řekl, že ji měl spíš připevněnu na helmě.