Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová helma blízké budoucnosti: Vidí i dozadu!

Tomáš Dusil
Diskuze (2)
Motocyklová helma chrání motocyklistu v případě nehody. Současně ale dost omezuje jeho výhled všemi směry. Eliminovat tento nedostatek ale lze za pomoci moderních technologií, jak ukazuje firma CrossHelmet.

Video se připravuje ...

Co všechno umí supermoderní motocyklová helma od společnosti CrossHelmet dobře ukazuje přiložené video. Tím nejdůležitějším je zajištění co možná nejlepšího výhledu. V případě této helmy uvádí její výrobce zorný úhel 360 stupňů, tedy kolem dokola.

Jak toho lze dosáhnout? Jedině s využitím posledních technologií v oblasti kamerového snímání. Superhelma má v sobě integrovaný dotykový snímač, který při nasazení helmy na hlavu motocyklisty aktivuje zadní kameru s vysokým rozlišením. Obraz z této kamery se promítá na hed-up displej (HUD) vytvořený v horní části hledí helmy. Tedy přímo do zorného pole motocyklisty. HUD zde ale umí zobrazovat také například mapové podklady z navigace.

Inteligentní motocyklová helma má nabídnout další vymoženosti, které jsou ale již léta známy. K nim patří integrovaný mikrofon se sluchátky, umožňující komunikaci se spolujezdcem „na tandemu“ případně i s jinými motocyklisty, jedoucími před či za vámi. A dále je to integrovaný radiopřijímač.

K ovládání slouží aplikace v chytrém telefonu, k napájení toho všeho zase lithium-keramické baterie. Superhelma od CrossHelmet je zatím ve stádiu vývoje, nicméně se uvádí, že na trhu by se měla objevit od října 2018 za cenu startující na částce 1.399 USD (amerických dolarů), což je v přepočtu asi 29.000 korun.

Tomáš Dusil
Diskuze (2)
27. 1. 2018 13:14
Re: Se asi zblaznili :(
Zajímavá je myšlenka, že helma dost omezuje výhled všemi směry. Tedy nevím, ale já oči vzadu nemám. :-) Nepřijde mi, že by mě nějak zvlášť omezovala. Na rozdíl od sloupků a přepážek v autě se mi otáčí s hlavou. Slabiny jsou spíš v zamlžování a odvodu vody ze štítu. Zajímavá je také otázka zatmavení (ne vždy ho chceš, můžeš nosit dioptrické brýle). Nebo dobré regulace prostředí (aby se ti makovice nepřehřívala, nebylo v ní hlučno).
25. 1. 2018 16:39
Se asi zblaznili :(
Takze na HUD se promitne obraz ze zadni kamery plus navigace ? Super matouci, to bude bouracek :-(