Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Ameriky 2017: Marc Márquez nenašel přemožitele

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Ve třetí GP letošní sezóny silničního motocyklového MS byli v jednotlivých kubaturách nejúspěšnější Marc Márquez (MotoGP), Franco Morbidelli (Moto2) a Romano Fenati (Moto3).

Dopolední zahřívací tréninky na Circuit of the Americas vyhráli Marc Márquez (MotoGP), Takaaki Nakagami (Moto2) a Arón Canet (Moto3). Tedy samozřejmě podle místního času, jinak začínaly v 15:40 středoevropského letního a končily přesně v pět odpoledne. Canet pokračoval ve spanilé jízdě, kterou předvedl už v kvalifikaci. Samotné boje o body odstartovaly o hodinu později nejmenší kubaturou.

Největší pozornost také při závodech na sebe vždy poutá MotoGP. Mezi nejvýkonnějšími motocykly se dělo mnoho zajímavého. Tovární hondy prokazovaly svou rychlost z tréninků a kvalifikací, lídr celkového pořadí Maverick Viñales upadl. Vyhrál Marc Márquez, ale do čela průběžné tabulky se dostal... Valentino Rossi!

Prostřední čtyřválcové čtyřdobé šestistovky Honda ovládl Franco Morbidelli, letos ještě na nejvyšší stupínek v této třídě nikoho jiného nepustil. V nejslabší třídě triumfoval po pádu Aróna Caneta v pohodě Romano Fenati.

MotoGP

Marc Márquez dosud zůstal v kvalifikacích na texaském okruhu neporažen. 22 jezdců na startu čekalo 21 kol. Do první zatáčky se nejdříve složily obě oranžové hondy s Márquezem a Pedrosou před Rossim (Yamaha). Vedení se ujal Dani. Maverick Viñales bojoval s Jorgem Lorenzem (Ducati) o čtvrté místo a do bitvy se přimíchal i Johann Zarco (Tech 3 Yamaha).

Spadl bohužel už tak polámaný Karel Abraham, ale hlavně lídr průběžného pořadí! Francouz si vyšlápl na Rossiho, ale málem se srazili, „Vale“ musel mimo trať, ale do vyasfaltované části s americkou trikolórou a ještě získal. Do cíle chybělo 13 kol. Když Marc Márquez zaútočil úspěšně na týmového kolegu a dostal se do vedení. Loris Baz, který šokoval vyrovnáním jankovité motorky v kvalifikaci, skončil na zemi. Pol Espargaró zajel do depa s kouřící KTM, havaroval i jeho bratr Aleix a krátce na to další člen továrního týmu Aprilia Sam Lowes. Druhý z Espargarů ovšem ještě vyjel zpět na trať.

Na pátém místě se pohyboval Cal Crutchlow (LCR Honda) a neztrácel jej ani po chybkách. Marc svému týmovému parťákovi unikl, naopak se na něj lepil Rossi. Crutchlow dostihl Zarca a Iannone (Suzuki) předjel Lorenza v boji o sedmé místo, ten se pak ještě propadl. Šestý byl „Dovi“ (Ducati). „Vale“ Daniho překonal bez odpovědi, Cal si s Johannem hezky zazávodil a nakonec přijel do cíle coby nejúspěšnější nezávislý jezdec: čtvrtý.

Zarco ale opět. dokazoval, že si Hervé Poncharal vybral velmi dobře... Skromný a sympatický francouzský kluk, který se loni po zisku druhého titulu v Moto2 nebránil slzám, vlétl mezi hvězdy bez respektu. Na Marca Márqueze dnes nikdo neměl, ale Rossi dorazil druhý a bronz patří Pedrosovi.

VC Ameriky MotoGP 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team 43:58,770 min
2. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +3,069 s
3. Dani Pedrosa Honda Repsol Honda Team +5,112 s
4. Cal Crutchlow Honda LCR Honda +7,638 s
5. Johann Zarco Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +7,957 s
6. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team +14,058 s
7. Andrea Iannone Suzuki Team Suzuki Ecstar +15,491 s
8. Danilp Petrucci Ducati Octo Pramac Racing +16,772 s
9. Jorge Lorenzo Ducati Ducati Team +17,979 s
10. Jack Miller Honda EG 0,0 Marc VDS +18,494 s
DNF Karel Abraham Ducati Pull&Bear Aspar Team havárie

Průběžné pořadí MS po třech závodech: 1. Valentino Rossi 56, 2. Maverick Viñales 50, 3. Marc Márquez 38, 4. Andrea Dovizioso 30, 5. Cal Crutchlow 29... 17. Karel Abraham 8

Moto2

Na roštu chyběl Španěl Iker Lecuona z týmu Interwetten, nestartoval už ve warm upu, stále jej trápí zraněná paže a bolí polámaná klíční kost. K loňským šesti účastem v GP zatím tedy žádnou další nepřidá, ani se mu ještě nepodařilo bodovat. Účast vzdal i předloňský mistr světa Moto3 Danny Kent (Kiefer Racing, šasi Suter).

Hned v první zatáčce havarovali exšampion stopětadvacítek Julián Simón a Stefano Manzi. Vzápětí je doplnili Lorenzo Baldassarri, Jesko Raffin a Yonny Hernández, navrátilec z MotoGP. Franco Morbidelli, Álex Márquez, který slavil 21, narozeniny a Mattia Pasini si ale vpředu nedarovali ani metr. Marc van der Stratten musel být hodně nervózní, oba jeho závodníci na čele se předjížděli takřka v každé zatáčce. Nakagami s Lüthim ovšem moc neztráceli. Havaroval Edgar Pons.

Álex udělal chybu, příliš si vyjel a propadl se na čtyřku. Thomas Lüthi nasadil k trháku, vyhoupl se na druhé místo a začal stíhat Morbidelliho, jenže oslavenec i Nakagami se za něj přilepili. V těžké první zatáčce směřující do kopce si lehnul Pasini. Švýcar přece jen svým pronásledovatelům ujel. Mezitím bojovali Miguel Oliveira s Dominiquem Aegerterem o páté místo, Portugalec byl dlouhý na brzdy... Vyhraje Ital potřetí, nebo se bude radovat Tom? Brzy bylo jasné, že ani ve třetím závodě nepozná Moto2 jiného vítěze než Franca Morbidelliho. Třetí příčku obsadil Nakagami.

VC Ameriky Moto2 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Franco Morbidelli Kalex EG 0,0 Marc VDS 41:20,078 min
2. Thomas Lüthi Kalex CarXpert Interwetten +2,633 s
3. Takaaki Nakagami Kalex Idemitsu Honda Team Asia +6,809 s
4. Álex Márquez Kalex EG 0,0 Marc VDS +9,852 s
5. Dominique Aegerter Suter Kiefer Racing +10,927 s
6. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Ajo +13,029 s
7. Simone Corsi Speed Up Speed Up Racing +13,335 s
8. Marcel Schrötter Suter Dynavolt Intact GP +13,754 s
9. Xavi Vierge Tech 3 Tech 3 Racing +18,079 s
10. Luca Marini Kalex Forward Racing Team +21,418 s

Průběžné pořadí MS po třech závodech: 1. Franco Morbidelli 75, 2. Thomas Lüthi 56, 3. Miguel Oliveira 43, 4. Takaaki Nakagami 32, 5. Xavi Vierge 25...

Moto3

Po startu se neodehrálo žádné překvapení, dopředu vyrazili Canet s Mirem. Na konci pole havaroval Manuel Pagliani (Mahindra CIP) ale ten nebyl důležitý. O Bo Bendsneyderovi (Red Bull KTM Ajo) se mluvilo jako o černém koni šampionátu, ale zatím to nepotvrzuje, spadl. Vzápětí byl závod zastaven rudou vlajkou, konkrétně ve třetím kolem. Co se stalo? Ve čtrnácté zatáčce boural Kaito Toba (Honda Team Asia) ale odešel po svých. Nebylo to zbytečné?

Závod byl záhy restartován na dvě třetiny původní délky, tedy 12 okruhů. Toba i Pagliani pokračovali. Canet opět vystřelil jako první, ale tentokrát měl co do činění s Romanem Fenatim, loňským vítězem. Za nimi se seřadili di Giannantonio, Mir a Jorge Martín. Ale začaly se dít věci! Nejprve se válel po zemi opět Toba a pak bylo najednou jasné, že Canet svou první Grand Prix v Austinu nevyhraje. Nedařilo se „Diggimu“, který udělal chybu a ztratil.

Ale dotáhl se do boje o druhé místo s Bulegou a výše jmenovanými. Romano si v čele dělal, co chtěl a zvyšoval náskok. A za ním se sjela skupina dokonce devíti jezdců! Thajec Atiratphuvapat ustál divoký highsider. Martín s di Giannantoniem, oba jezdící pro Fausta Gresiniho, se však na chvíli oddělili. Nakonec se do jejich bitvy vložil na chvíli ještě Enea Bastianini, ale byl příliš dlouhý.

Fenati vyhrál svou osmou GP v kariéře před oběma Gresiniho hochy, z nichž byl úspěšnější Španěl. Top 5 uzavřel Bulega, lídr průběžného pořadí Mir dojel až osmý. Kuba Kornfeil s pomalým peugeotem měl k bodům znovu daleko, motorka nefunguje...

VC Ameriky Moto3 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Romano Fenati Honda Marinelli Rivacold Snipers 27:15,841 min
2. Jorge Martín Honda Del Conca Gresini Moto3 +4,504 s
3. Fabio di Giannantonio Honda Del Conca Gresini Moto3 +4,527 s
4. Enea Bastianini Honda Estrella Galicia 0,0 +4,673 s
5. Nicolò Bulega KTM Sky Racing Team VR46 +4,968 s
6. Juanfran Guevara KTM RBA BOE Racing Team +5,618 s
7. John McPhee Honda British Talent Team +5,687 s
8. Joan Mir Honda Leopard Racing +5,852 s
9. Philipp Öttl KTM Südmetall Schedl GP Racing +6,594 s
10. Darryn Binder KTM Platinum Bay Real Estate +12,709 s
23. Jakub Kornfeil Peugeot Peugeot MC Saxoprint +37,960 s

Průběžné pořadí MS po třech závodech: 1. Joan Mir 58, 2. Jorge Martín 52, 3. John McPhee 49, 4. Romano Fenati 45, 5. Andrea Migno 25...

Foto: Václav Duška jr., Luciano Bianchetto

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
24. 4. 2017 08:03
Re: Napadlo autora článku,
Článek jsem si přečetl po tvém příspěvku znovu a za šaška jsi tu evidentně sám. Zkus ČTK nebo Seznam.
23. 4. 2017 23:28
Napadlo autora článku,
že jsou lidé, kteří nemusí znát všechny přezdívky a zkratky oslovení závodníků? Mohl byste psát faktické údaje jako normální člověk? Vy šašku?