Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC České republiky 2018: V MotoGP slaví double Ducati

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
V desátém závodě letošní sezóny silničního motocyklového MS byli v jednotlivých kubaturách nejúspěšnější Andrea Dovizioso (MotoGP), Miguel Oliveira (Moto2) a Fabio di Giannantonio (Moto3).

Nedělní dopolední zahřívací tréninky na domácí Grand Prix v Brně vyhráli Andrea Dovizioso (MotoGP), Joan Mir (Moto2) a Arón Canet (Moto3). V nejsilnější třídě upadl Pol Espargaró (KTM) a musel navštívit zdravotnické středisko na okruhu. Nakonec byl převezen do nemocnice se lomenou klíční kostí a na startovním roštu se tak dnes neobjevil...

Závody nabídly dramatické souboje. Čtyřdobé litry, tedy MotoGP, se staly kořistí Andrey Doviziosa na Ducati, Mohl klidně vyhrát i Jorge Lorenzo, ten ale nakonec udržel za zády Marca Márqueze. Valentino Rossi zpočátku zlobil na čele, ve finále se musel smířit se čtvrtým místem, porazil dnes výborného Cala Crutchlowa.

Ve třídě čtyřválcových čtyřtaktních šestistovek měli navrch první polovinu závodu Bagnaia s Marinim z týmu VR46, ve vedení se objevil ale i Álex Márquez (až do pádu), Miguel Oliveira a pak se dotáhl na čelo Lorenzo Baldassarri. Rozhodlo se ale mezi Oliveirou a Marinim, vítězství patřilo Portugalci.

V klání „moto-trojek“ se upíral zrak na domácího Jakuba Kornfeila, který včera získal svou první pole position v kariéře. Vedl první čtyři kola, pak měl slabší chvilky, ale dotáhl se znovu do čela. Nakonec protnul cílovou čáru jako třetí, první spatřil šachovnicový praporek Fabio di Giannantonio před Arónem Canetem.

MotoGP

Klání královské kubatury vypsané na 21 okruhů začalo skvělým startem Valentina Rossiho.

Bradley Smith, Maverick Viñales a Stefan Bradl skončili hned v úvodu po vzájemné kolizi. Do čela se prosmýkl Dovizioso, s „Valem“ a Marcem Márquezem v zádech to ale jednoduché neměl. Obhájce titulu však předjel Lorenzo, jeho budoucí týmový kolega a začal se na něj tlačit i Danilo Petrucci. Smith na KTM se na trať vrátil, ale brzy své snažení vzdal. Spadl Scott Redding (Aprilia).

Velmi slušně jel i Cal Crutchlow, který se pohyboval na pátém, šestém místě. V Brně umí dokonce vyhrát, což dokázal předloni. Letos se sice dnes honily nad okruhem mraky, ale nepršelo, oproti včerejšímu vedru se ochladilo. Se závodem se rozloučil i Tito Rabat. Ve vedení se střídali Rossi s Doviziosem, ale brzy se dostal ke slovu také Márquez. Cal si vyšlápl úspěšně na Lorenza, to už byl závod zhruba v polovině, pak zdolal i Rossiho. Ten se dále propadl až na pětku.

Zaútočí Crutchlow na Márqueze? Naopak jej zdolal Lorenzo, který zatroubil k útoku a dostal se tři kola před cílem do vedení! Jenže stájový parťák byl úspěšnější. První trojka se o nejvyšší vavřín poprala opravdu mistrovsky, jak se sluší a patří, Márquez se ještě zkusil prosmýknout na stříbro, ale Ducati nakonec slavila dvojitý triumf. Andrea Dovizioso vyhrál letos podruhé, škoda výpadků, mohl by bojovat o titul jako loni.

VC České republiky MotoGP 2018 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team 41:07,728 min
2. Jorge Lorenzo Ducati Ducati Team +0,178 s
3. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team +0,368 s
4. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +2,902 s
5. Cal Crutchlow Honda LCR Honda Castrol +2,958 s
6. Danilo Petrucci Ducati Alma Pramac Racing +3,768 s
7. Johann Zarco Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +6,159 s
8. Dani Pedrosa Honda Repsol Honda Team +7,479 s
9. Álvaro Bautista Ducati Ángel Nieto Team +7,575 s
10. Andrea Iannone Suzuki Team Suzuki Ecstar +8,326 s
18. Karel Abraham Ducati Ángel Nieto Team +41,172 s

Pořadí MS jezdců po deseti závodech: 1. Marc Márquez 181, 2. Valentino Rossi 132, 3. Andrea Dovizioso 113, 4. Maverick Viñales 109, 5. Jorge Lorenzo 105.... 23. Karel Abraham 4

Moto2

Po startu závodu Moto2 vypsaného na 19 kol vystřelil nejlépe Luca Marini, Álex Márquez se jej pokusil podjet, ale byl dlouhý na brzdy. Nakonec se však do vedení dostal. Remy Gardner s Joanem Mirem a Bo Bendsneyderem si ustlali ve vzájemné kolizi. Na čele mezitím probíhal souboj mezi Marinim, mladším Márquezem a Bagnaiou, přes Álexe se ale dostal Miguel Oliveira. Pády Alejandra Mediny (nahradil u týmu SAG Isaaca Viñalese) i Andořana Xaviho Cardelúse nebyly pro pořadí na čele důležité. Romano Fenati dostal penalizaci průjezdem boxovou uličkou za ulitý start.

Oliveira se prokousával až do čela, bez šance na pódium nebyl ani Xavi Vierge. Márquez už ztrácel, prodal se na pátou příčku a ještě musel odolávat Pasinimu. Vypadl Stefano Manzi (Forward Racing). Vierge ale tempo neudržel a Márquez se dostal zpátky, dokonce na třetí místo před Oliveiru, kterého mezitím zdolali jezdci VR46 Valentina Rossiho (manažerem týmu je ale Pablo Nieto, vítěz VC Portugalska 2003 a syn legendárního Ángela Nieta). Jenže Álex si ještě před polovinou závodu ustlal.

Bagnaia s Marinim bojovali i mezi sebou o triumf. Pádem se rozloučil Danny Kent, šampion Moto3 z roku 2015. Mezi nejlepší se rychle dotáhl Lorenzo Baldassarri a evidentně měl chuť vyhrát. Jenže Oliveira mu cestu toužil patřičně znepříjemnit. „Balda“ nakonec o triumf nebojoval, rozdal si to s Bagnaiou o třetí příčku a podlehl mu. Miguel Oliveira s Lucou Marinim poslední kola předváděli fanouškům, o čem že jsou motocyklové závody. Rozhodla poslední zatáčka, Portugalec Itala porazil. Dobyl letošní druhé vítězství, páté v Moto2 a celkově jedenácté v kariéře.

VC České republiky Moto2 2018 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Ajo 39:22,324 min
2. Luca Marini Kalex Sky Racing Team VR46 +0,070 s
3. Francesco Bagnaia Kalex Sky Racing Team VR46 +0,525 s
4. Lorenzo Baldassarri Kalex Pons HP40 +0,745 s
5. Xavi Vierge Kalex Dynavolt Intact GP +3,362 s
6. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo +3,643 s
7. Marcel Schrötter Kalex Dynavolt Intact GP +3,694 s
8. Jorge Navarro Kalex Federal Oil Gresini Moto2 +3,728 s
9. Sam Lowes KTM Swiss Innovative Investors +4,038 s
10. Mattia Pasini Kalex Italtrans Racing Team +5,030 s

Pořadí MS jezdců po deseti závodech: 1. Miguel Oliveira 166, 2. Francesco Bagnaia 164, 3. Álex Márquez 113, 4. Lorenzo Baldassarri 106, 5. Brad Binder 101...

Moto3

Vedení v závodě, který byl vypsán na 18 okruhů (zkrátil se oproti loňsku o kolo), se po zhasnutí červených světel ujal Kuba Kornfeil a hned si vypracoval mírný náskok, nechtěl nechat nic náhodě. Za ním následovali Rodrigo, Ramírez, McPhee a di Giannantonio. Gaby Rodrigo se vydal stíhat domácího lídra, ale dlouho mu to nevydrželo. Havaroval Kaito Toba. Do grupy za Kubou se přimíchal i Arón Canet.

Český závodník se držel ve vedení celá čtyři kola, pak jej pronásledovatelé pohltili. Ve vedení se střídali Ramírez s Canetem, vpředu jezdili i Philipp Öttl a Ital Foggia. Kornfeil se propadal až na konec první desítky. Arenas se sťukl s di Giannantoniem, ale ztratil pouze několik příček. Pořadí na čele se přelévalo, objevili se tam i McPhee, Foggia a „Diggia“. Prvním závodníkem, který zepředu vypadl, byl McPhee, svoje vítězství z deštivého ročníku 2016 tak nezopakoval. Nevešel se na trať vedle Ramíreze a skončil v kačírku.

Kuba se nevzdával, vrátil se až na druhé místo, v tu chvíli vedl Öttl. Mohutný vláček jezdců (bylo jich v něm dvacet!) se ale stále držel pohromadě. KTM čísla 84 se znovu objevovala chvílemi ve vedení. Nasadí Kuba pět kol před finišem k trháku? Di Giannantonio byl proti a oba spolu urputně bojovali, pak se dostal ke slovu znovu Öttl. Nakonec se ale rozhodovalo mezi di Giannantoniem a Canetem, Kuba se připravil o triumf mírným vyjetím ze stopy.

Fabio vyhrál svou první GP v kariéře (v Le Mans sice projel cílem první, byl však penalizován), Kornfeil se zatím do listiny vítězů nezapsal, ale poslední pódium není vůbec k zahození! Cíl spatřil i Filip Salač při svém debutu, body byly daleko, sbíral hlavně zkušenosti.

VC České republiky Moto3 2018 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Fabio di Giannantonio Honda Del Conca Gresini Moto3 39:09,124 min
2. Arón Canet Honda Estrella Galicia 0,0 +0,112 s
3. Jakub Kornfeil KTM Redox PrüstelGP +0,339 s
4. Enea Bastianini Honda Leopard Racing +0,560 s
5. Gabriel Rodrigo KTM RBA BOÉ Skull Rider +0,771 s
6. Marco Bezzecchi KTM Redox PrüstelGP +0,896 s
7. Marcos Ramírez KTM Bester Capital Dubai +1,030 s
8. Philipp Öttl KTM Südmetall Schedl GP Racing +1,097 s
9. Albert Arenas KTM Ángel Nieto Team Moto3 +2,034 s
10. Lorenzo dalla Porta Honda Leopard Racing +2,056 s
24. Filip Salač KTM Cuna de Campeones Czech Talent +41,511 s

Pořadí MS jezdců po deseti závodech: 1. Marco Bezzecchi 133, 2. Jorge Martín 130, 3. Fabio di Giannantonio 116, 4. Arón Canet 112, 5. Enea Bastianini 97, 6. Jakub Kornfeil 77

Aleš Dragoun
Diskuze (1)