Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Francie 2017: Den Yamahy pro Viñalese, Rossi na zemi

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Prostřední kubatura patřila v Le Mans Francovi Morbidellimu. Po chybce Thomase Lüthiho už si triumf nenechal vzít.

Dopolední zahřívací tréninky na okruhu Bugatti vyhráli Maverick Viñales (MotoGP), Thomas Lüthi (Moto2) a Joan Mir (Moto3). Lüthi už si včera v prostřední kubatuře zajistil pole position, krátký okruh v Le Mans mu svědčí, koneckonců už tu čtyřikrát v minulosti vyhrál. Dnes trať zalévalo slunce, žádný déšť nepřišel.

Největší pozornost také při závodech na sebe vždy poutá královská kubatura, tedy MotoGP. Nejvýkonnějším motocyklům dominovaly yamahy. Zarca (Tech 3) vystřídal ve vedení Maverick Viňales, aby svedl v závěru souboj s týmovým kolegou Rossim. Vyhrál, Valentino zbytečně přehnal snahu a spadl. Čtyřválcové čtyřdobé šestistovky Honda ovládl po chybě Lüthiho Franco Morbidelli (Marc VDS), ani Francesco Bagnaia na něj neměl. Tom dojel třetí. V nejslabší třídě triumfoval Joan Mir. Závod byl restartován po hromadné nehodě a záhy mu odpadli i dva největší soupeři: Jorge Martín a Romano Fenati.

MotoGP

Někteří jezdci poslouchají před startem na roštu překvapivě hudbu, v Le Mans tak činil v MotoGP Scott Redding (Pramac Ducati). Určitě mu to pomáhá se odreagovat. Hned v prvním kole z 28 vypsaných spolu bojovali Maverick Viñales a Johann Zarco o vedení. Francouz v čele domácí GP nejprestižnější třídy, navíc na stroji týmu Tech 3! Yamahy, které okupovaly první řadu, zkrátka vyrazily vpřed. Marc Márquez (Honda) se ale držel v závěsu.

Spadl Bautista a odstoupil Barberá, ale bez vlivu na přední příčky. Záhy oba Španěly následoval i náš Karel Abraham, Jorge Martínez měl tak oba jezdce ze závodu venku. V boxech zmizel i Redding. Zarco Viñalesovi neodolal, ale poli vévodil šest kol a opět dokázal, že satelitní speciál má na špičku. Pátý jezdil dlouho Cal Crutchlow (LCR Honda), udělal však chybu a svou příčku přepustil Pedrosovi (Repsol Honda) a Doviziosovi (Ducati), ale držel se jich. Chyboval i Rossi, ale bronz neztratil.

Crutchlow s Pedrosou se málem srazili, posléze byl na chvilku klid. 11 kol před cílem si před šikanou Dunlop ustlal obhájce titulu Marc Márquez. Dani tak postoupil o místo výše. Marc pokračoval dále mimo body, ale nakonec své snažení vzdal. Přestává se mu dařit stejně jako před dvěma lety. Trio „tří ladiček“ vpředu pokračovalo ve spanilé jízdě, naopak Danilo Petrucci (Pramac) skončil. Krásně spolu bojovali Andrea Dovizioso (Ducati) a Crutchlow, i když jen o šesté místo.

Maverick Viñales zajížděl rychlejší časy než dva jeho soupeři za ním a vzdaloval se jim. Rossi však zdolal Zarca a vyrazil za ním. Šlo přece také o vedení v šampionátu, které dosud patřilo Italovi. Dalším odpadlíkem byl Áleix Espargaró (Aprilia). Valentino ale prahnul po triumfu! Vyhraje? Bohužel mu nebylo dopřáno, Maverick ho v posledním kole zpátky předjel a „Vale“ těsně před cílem skončil na zemi... Nepřipsal si žádné body a ztratil první příčku v průběžném pořadí. Zarco dojel doma druhý! Je to poprvé od roku 1988, kdy Francouz stál v nejsilnější třídě v GP Francie na stupních vítězů.

VC Francie MotoGP 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Maverick Viñales Yamaha Movistar Yamaha MotoGP 43:29,793 min
2. Johann Zarco Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +3,134 s
3. Dani Pedrosa Honda Repsol Honda Team +7,717 s
4. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team +11,223 s
5. Cal Crutchlow Honda LCR Honda +13,519 s
6. Jorge Lorenzo Ducati Ducati Team +24,002 s
7. Jonas Folger Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +25,733 s
8. Jack Miller Honda EG 0,0 Marc VDS +32,603 s
9. Loris Baz Ducati Reale Avintia Racing +45,784 s
10. Andrea Iannone Suzuki Team Suzuki Ecstar +48,332 s
DNF Karel Abraham Ducati Pull&Bear Aspar Team odstoupil

Průběžné pořadí MS po pěti závodech: 1. Maverick Viñales 85, 2. Dani Pedrosa 68, 3. Valentino Rossi 62, 4. Marc Márquez 58, 5. Johann Zarco 55... 19. Karel Abraham 9

Moto2

Nejlepší start do souboje střední kubatury na 26 kol měl „poleman“ Tom Lüthi před Francem Morbidellim. Ten ho ale ještě v prvním kole překonal. Třetí jezdil nováček třídy „Pecco“ Bagnaia. Valentino Rossi mohl mít radost. Nebo ne? Bohužel se k zemi odporoučel jeho nevlastní bratr Luca Marini. Bagnaiu zdolal mladší z bratrů Márquezů, kolega Morbidelliho v týmu Marca van der Strattena.

Franco ale neměl v tu chvíli nic jistého, Lüthimu prostě tenhle okruh sedí. Jenže Švýcar udělal v souboji chybu a propadl se na čtyřku, takže se Morbidelli vrátil do čela. Bagnaia (VR46) si naopak vyšlápl na Márqueze – a úspěšně. Spadli Lorenzo Baldassarri a Stefano Manzi (také hájí barvy Rossiho stáje). Lorenzo motorku zvedl a pokračoval, ale nakonec zajel do boxů. První čtyřka se víceméně držela pohromadě, za nimi se nacházeli Mattia Pasini s Dominiquem Aegerterem.

Rozdíl mezi prvními dvěma se pohyboval „roboticky“ na 0,7 s, ale Lüthi s Álexem Márquezem spolu bojovali o bronz. Vymyslí něco „Pecco“ na lídra? Lehce ho stáhl. 5 kol před koncem se proměnilo pořadí na třetím a čtvrtém místě. Debut nedopadl slavně pro Mackenzieho juniora, který si ustlal. Morbidelli nakonec vyhrál, letos už čtvrtý závod, pouze ten předchozí nedokončil. Poslední místo na stupních vítězů patří Lüthimu.

VC Francie Moto2 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Franco Morbidelli Kalex EG 0,0 Marc VDS 42:17,557 min
2. Francesco Bagnaia Kalex Sky Racing Team VR46 +1,714 s
3. Thomas Lüthi Kalex CarXpert Interwetten +5,837 s
4. Álex Márquez Kalex EG 0,0 Marc VDS +6,212 s
5. Mattia Pasini Kalex Italtrans Racing Team +13,537 s
6. Dominique Aegerter Suter Kiefer Racing +14,945 s
7. Takaaki Nakagami Kalex Idemitsu Honda Team Asia +16,413 s
8. Simone Corsi Speed Up Speed Up Racing +16,681 s
9. Xavi Vierge Tech 3 Tech 3 Racing +17,163 s
10. Yonny Hernández Kalex AGR Team +17,605 s

Průběžné pořadí MS po pěti závodech: 1. Franco Morbidelli 100, 2. Thomas Lüthi 80, 3. Álex Márquez 62, 4. Miguel Oliveira 59, 5. Francesco Bagnaia 53...

Moto3

Nejdůležitější událostí začátku závodu Moto3 byla kolize Suzukiho, Norrodina, dalla Porty v prvním kole hned po startu. Zapletl se do ní i Kuba Kornfeil, který se snažil padajícím jezdcům vyhnout, ale marně. Ta totiž způsobila hromadnou nehodu v úvodu kola druhého, v šesté zatáčce. Na trati počínaje slavnou šikanou Dunlop zůstaly provozní kapaliny (olej, brzdová kapalina a benzin) a spousta závodníků po nich uklouzla, prakticky polovina startovního pole. Stroje s relativně úzkými slicky není šance udržet na trati. Pochopitelně následovala rudá vlajka. Naštěstí se nikdo nezranil, kotrmelec Lorenza dalla Porty přitom vypadal opravdu divoce.

Klání bylo restartováno po 45 minutách na dvě třetiny původní délky, tedy 16 okruhů místo 24. S původním gridem, ale někteří už nemohli nastoupit, protože neměli náhradní stroje. Vedení se ujal stejně jako v prvním kole původního závodu Fenati. Havarovali Antonelli a hlavně Jorge Martín z druhého místa a spadl i Albert Arenas s mahindrou. O poslední místo na pódiu bojovala pětice jezdců v čele s Darrynem Binderem, Ramírezem a Canetem.

Druhý Joan Mir na tyrkysové hondě týmu Leopard se začal Fenatimu nebezpečně přibližovat. Romano mu to ale usnadnil, protože v zatáčce Museum upadl! Do cíle chybělo 9 kol. Za Mirem se pole sjelo, vypadalo to na pořádné drama! Ve velké grupě byl i Jakub Kornfeil, uzavíral první desítku. Odtrhli se Ramírez s Fabiem di Giannantoniem a Eneou Bastianinim. Opět spadl Antonelli! V posledním kole udělali chybu „Diggi“ a Ramírez, vyjeli z trati, ale ještě se stihli poprat o pódium. Mladší z bratrů Binderů skončil na zemi. Mir vyhrál letos potřetí, chyb soupeřů využil Arón Canet, který se prosmýkl na druhé místo. Kornfeil vybojoval první letošní body.

VC Francie Moto3 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Joan Mir Honda Leopard Racing 27:37,830 min
2. Arón Canet Honda Estrella Galicia 0,0 +4,252 s
3. Fabio di Giannantonio Honda Del Conca Gresini Moto3 +4,365 s
4. Marcos Ramírez KTM Platinum Bay Real Estate +4,469 s
5. Juanfran Guevara KTM RBA BOE Racing Team +4,845 s
6. Enea Bastianini Honda Estrella Galicia 0,0 +5,463 s
7. Jules Danilo Honda Marinelli Rivacold Snipers +5,652 s
8. Andrea Migno KTM Sky Racing Team VR46 +5,821 s
9. Bo Bendsneyder KTM Red Bull KTM Ajo +6,049 s
10. Danny Kent KTM Red Bull KTM Ajo +6,193 s
11. Jakub Kornfeil Peugeot Peugeot MC Saxoprint +7,504 s

Průběžné pořadí MS po pěti závodech: 1. Joan Mir 99, 2. Romano Fenati 65, 3. Arón Canet 63, 4. Jorge Martín 59, 5. John McPhee 53... 24. Jakub Kornfeil 5

Foto: Václav Duška jr., Luciano Bianchetto

Aleš Dragoun
Diskuze (0)