Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Francie 2018: Suverénní vítězství Marca Márqueze v MotoGP

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

V páté Grand Prix letošní sezóny silničního motocyklového MS byli v jednotlivých kubaturách nejúspěšnější Marc Márquez (MotoGP), Francesco Bagnaia (Moto2) a Albert Arenas (Moto3).

Nedělní dopolední zahřívací tréninky na Velkou cenu Francie, která se konala na okruhu Bugatti v Le Mans, vyhráli Marc Márquez (MotoGP), Mattia Pasini (Moto2) a Enea Bastianini (Moto3). Kratší trať pojmenovaná po zakladateli slavné automobilky existuje od roku 1965. Cílovou rovinku a navazující zatáčky sdílí se slavným Circuit de la Sarthe, aktuálně měří 4185 metrů. Celý víkend bylo nádherně, stejně jako ve španělském Jerezu. Změny počasí tedy nehrozily. A jak probíhaly a dopadly závody?

Čtyřdobé litry, tedy MotoGP, se staly kořistí Marca Márqueze, který využil pádů soupeřů, konkrétně Iannoneho, Doviziosa a Zarca. Zdá se, že se opět dostal do psychické pohody. Osobně bych byl rád, pokud letos bude boj o titul dramatičtější, ale nevypadá to tak... Ve třídě čtyřválcových čtyřtaktních šestistovek měl navrch Francesco Bagnaia, Álex Márquez mu nestačil, v cíli si stěžoval na problémy s elektrikou, jeho Kalex-Honda ale naštěstí vydržel. Penalizace za zkracování tratě a pády rozhodly v „moto-trojkách“ o triumfu Alberta Arenase, i když první pod šachovnicovým praporkem projel Fabio di Giannantonio. Arenas dosud nejlépe dokončil osmý... Jorge Martín a Marco Bezzecchi si „ustlali“ v posledním kole, Enea Bastianini v předposledním a Jakub Kornfeil musel jeho ležící motocykl přeskočit.

MotoGP

Velkým překvapením byla účast Cala Crutchlowa, který včera vážně havaroval. Nic si však nezlomil a lékaři mu start povolili, zůstal v nemocnici přes noc. Motocykloví jezdci nejsou žádná ořezávátka. Klání královské kubatury vypsané na 27 okruhů začalo pěknou strkanicí, ze které nejlépe vyšel Jorge Lorenzo. Andrea Iannone se v závodě dlouho neudržel. Johann Zarco byl před domácím publikem doslova hladový po triumfu a tribuny jej hnaly vpřed, ale podlehl i druhé ducati s Doviziosem za řídítky. Álvaro Bautista s Estevem „Titem“ Rabatem havarovali. O čtyřku bojovali Márquez s Petruccim, šampion byl úspěšnější a přibližoval se první trojce. „Dovi“ se nakrátko dostal do čela, ale ve čtvrtém kole rozšířil předlouhý seznam pádů...

Za první skupinou jezdilo další trio Petrucci – Rossi – Miller. Marc Márquez se posunul před Zarca, ale ten mu předjetí vzápětí vrátil. Jenže v 7. okruhu vyjel z trati a na yamaze se neudržel. Konec všem nadějím! Posledním domácím vítězem královské kubatury tak i nadále zůstává Pierre Monneret, který vyhrál v Remeši na úvod sezóny 1954 na gileře, radoval se tam tenkrát i ve třistapadesátkách na britském AJS. Ale zpět do žhavé současnosti. Na třetí místo se posunul Danilo Petrucci a do čela se prosmýkl Márquez. Danilo se Jorgeho nebojí, to samé samozřejmě platí i o Rossim, který Španěla odsunul mimo stupně vítězů. Ten se musel vypořádat s Millerem a Pedrosou. Scott Redding havaroval v sedmé zatáčce 11. kola.

Ohrozí italský sympaťák katalánského mistra? Připomínám, že Petrucci se dostal do MotoGP spolu s projektem IodaRacing v roce 2012, předtím si udělal jméno v kontinentálních superstockách. Márquez si připisoval na konto ale o chlup rychlejší časy a drobně se mu vzdaloval. Jack Miller vyřídil Pedrosu a jezdil čtvrtý, Cal Crutchlow předjel Álexe Rinse i Aleixe Espargara a dostal se na osmé místo, což bylo vzhledem k sobotní nehodě naprosto brilantní. O triumfu Marca Márqueze nemohlo být pochyb. Danilo Petrucci si druhým místem řekl o kontrakt s továrním týmem, vybojoval šesté pódium v kariéře, jen to nejvyšší mu pořád chybí. Na „bedně“ tuto dvojici doplnil Valentino Rossi, pro Yamahu je to v současnosti asi maximum... Jeho parťák Maverick Viñales se ovšem díky pravidelnému sbírání bodů vyhoupl na stříbrnou příčku v průběžné klasifikaci.














VC Francie MotoGP 2018 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team 41:49,773 min
2. Danilo Petrucci Ducati Alma Pramac Racing +2,310 s
3. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +5,350 s
4. Jack Miller Ducati Alma Pramac Racing +6,314 s
5. Dani Pedrosa Honda Repsol Honda Team +7,419 s
6. Jorge Lorenzo Ducati Ducati Team +10,355 s
7. Maverick Viñales Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +23,758 s
8. Cal Crutchlow Honda LCR Honda Castrol +25,795 s
9. Aleix Espargaró Aprilia Aprilia Racing Team Gresini +26,206 s
10. Álex Rins Suzuki Team Suzuki Ecstar +27,937 s
17. Karel Abraham Ducati Ángel Nieto Team +56,872 s

Pořadí MS jezdců po pěti závodech: 1. Marc Márquez 95, 2. Maverick Viñales 59, 3. Johann Zarco 58, 4. Valentino Rossi 56, 5.Danilo Petrucci 54... 23. Karel Abraham 1

Moto2

Po startu závodu Moto2 vypsaného na 25 kol se v čele objevil „Pecco“ Bagnaia, stínovali jej Álex Márquez, Marcel Schrötter a skvělý Brad Binder. Isaac Viñales havaroval na konci prvního kola, následoval jej Eric Granado, který v Le Mans spíš padal, než jezdil. Dalším v pořadí „ležáků“ byl Iker Lecuona. Luca Marini zmizel v boxech, evidentně s technickým problémem. Héctor Garzó dostal trest projetí boxovou uličkou za ulitý start, později stejně havaroval... Bagnaia s Márquezem odjeli, ale brzy se mezi nimi vytvořila díra.

Jorge Navarro také skončil po pádu. Mattia Pasini ještě na stroj nasedl a pokračoval. Lorenzo Baldassarri, který jezdil na pátém místě za Joanem Mirem, si lehnul v esíčku. Motorka skončila v půlce trati a „Balda“ musel čekat, než projede půlka pole, aby ji zvedl, ale dojel jen do depa. Pětku „zdědil“ Romano Fenati, ten zatím moc letos po přestupu vidět nebyl. Ve slušných výkonech pokračoval průběžně bronzový Marcel Schrötter, Mir se mu ale začal přibližovat. Binder se v tu dobu pohyboval na konci první desítky. Havarovali Federico Fuligni a Tetsuta Nagashima.

Xavi Vierge, který startoval kvůli problémům se strojem (palivové čerpadlo) do zahřívacího kola z boxů a do závodu tudíž dle pravidel z konce pole, se brzy dotáhl dopředu a vyšlápl si na šestého Miguela Oliveiru. Joan Mir zdolal německého jezdce. Z loňského mistra světa Moto3 roste velký jezdec blízké budoucnosti, dokázal se v prostřední kubatuře „aklimatizovat“ velmi rychle. Stačí jej srovnat třeba s Dannym Kentem... Kariéru má přitom ještě před sebou, i když už není teenager, v září mu bude 21 let. Letos skvělý Vierge dostal chuť i na Fenatiho a neměl s ním problém!

Jediný Američan v poli, Joe Roberts, se na svém NTS neudržel. Bagnaia vpředu se mladším Márquezem nenechal ohrožovat, ale mimo kamery musel udělat chybu, protože 4 kola před cílem ztratil 1,4 s. O něm platí totéž, co o Mirovi, i když jezdil Moto2 už loni a titul nemá. Miguel Oliveira se rozhodl, že připraví Viergeho o jeho pátou příčku, ale do cíle už to nestihl. Chybka se povedla i Márquezovi (opět nám ji režie nenabídla), protože „Pecco“ získal v závěru ještě větší náskok, než o který přišel. Bude z něj šampion? Vyhrál letos už třetí závod. Joan Mir získal první pódium v Moto2, Marcel Schrötter dojel v pohodě čtvrtý.













VC Francie Moto3 2018 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Albert Arenas KTM Ángel Nieto Team Moto3 37:40,056 min
2. Andrea Migno KTM Ángel Nieto Team Moto3 +0,160 s
3. Marcos Ramírez KTM Bester Capital Dubai +0,709 s
4. Fabio di Giannantonio Honda Del Conca Gresini Moto3 +1,811 s
5. Niccolò Antonelli Honda SIC58 Squadra Corse +2,305 s
6. Jakub Kornfeil KTM Redox PrüstelGP +5,487 s
7. Tony Arbolino Honda Marinelli Snipers Team +7,577 s
8. Arón Canet Honda Estrella Galicia 0,0 +11,190 s
9. Tatsuki Suzuki Honda SIC58 Squadra Corse +11,517 s
10. Jaume Masia KTM Bester Capital Dubai +11,704 s

Pořadí MS jezdců po pěti závodech: 1. Francesco Bagnaia 98, 2. Miguel Oliveira 73, 3. Álex Márquez 67, 4. Lorenzo Baldassarri 64, 5. Mattia Pasini 58...

Moto3

Vedení v závodě, který byl vypsán na 22 okruhů, se po zhasnutí červených světel ujal Jorge Martín. Jakub Kornfeil sice trochu zaváhal, ale nakonec druhé místo uhájil před Bastianinim i bojujícími Bezzecchim (průběžným lídrem seriálu) a Ramírezem. Kuba, který jede svou 150. GP a je nejzkušenějším jezdcem Moto3, se Martína držel jako klíště, dokonce se dostal i do vedení, ale pak se nevešel do jedné ze zatáček a musel se zařadit na druhé místo. Oba lehce zbytku odjeli, ale ne nadlouho. Livio Loi dostal penalizaci za ulitý start, projetí boxovou uličkou rychlostí 60 km/h. Gaby Rodrigo lovil motorku z kačírku. Do bitvy o vítězství se přimíchal Bezzecchi, di Giannantonio s Bastianinim vyčkávali, ale drželi se první trojky. Kornfeil ale spadl na pětku a se ztrátou, pole se na chvilku trošku roztrhalo, ale pak se Top 5 zase sjela.

Spadl Bulega z až 23. místa, letos má naprosto katastrofální sezónu, přitom nezměnil tým ani značku. Kuba si bohužel zkrátil zatáčku ještě jednou a dostal trest 1,3 s, který se mu přičetl k výslednému času v závodě, Antonelli obdržel ještě o půl sekundy víc, jezdil za ním. Druhá grupa se začala dotahovat a brzy se bitva o triumf rozšířila na 10 jezdců. Spadl Lorenzo dalla Porta, který se pral o 11. místo s Canetem. Ten startoval až z konce roštu.

Tón udávali Martín a Bezzecchi. Šlo zároveň o souboj Hondy a KTM, testovacím pilotem rakouské továrny pro Moto3 je mimochodem Efrén Vázquez, vítěz dvou GP ze sezóny 2014. A evidentně odvádí skvělou práci. Tony Arbolino ze skupiny odpadl. Nakarin Atiratphuvapat se potkal s asfaltem. V nájezdu do posledního kola havaroval Bastianini a Kuba si dal trochu motokrosu, ale na stroji se udržel. Eneovu motorku položenou na bok musel přeskočit, nestačil se jí vyhnout, ale v rychlosti, kterou měl, se mu to povedlo. Drama se událo v poslední zatáčce. První dva muži celkové klasifikace, tedy Bezzecchi s Martínem, spadli a cílem projel jako první Fabio di Giannantonio! Bezzecchimu se splašila motorka a Martín do ní narazil.

„Diggia“ ale nevyhrál! Zkrátil si totiž trať stejně jako Kornfeil a Antonelli v deváté zatáčce, ale vyfasoval celé tři sekundy. Kdo tedy nakonec slavil? Albert Arenas, druhý skončil Andrea Migno a třetí Marcos Ramírez. KTM okupovala kompletní stupně vítězů. Za nimi se seřadili všichni hříšníci, tedy di Giannantonio, Antonelli a Kornfeil. Zajímavá situace nastala v jezdeckém šampionátu, první čtyři dělí pouhých osm bodů!













VC Francie Moto3 2018 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Albert Arenas KTM Ángel Nieto Team Moto3 37:40,056 min
2. Andrea Migno KTM Ángel Nieto Team Moto3 +0,160 s
3. Marcos Ramírez KTM Bester Capital Dubai +0,709 s
4. Fabio di Giannantonio Honda Del Conca Gresini Moto3 +1,811 s
5. Niccolò Antonelli Honda SIC58 Squadra Corse +2,305 s
6. Jakub Kornfeil KTM Redox PrüstelGP +5,487 s
7. Tony Arbolino Honda Marinelli Snipers Team +7,577 s
8. Arón Canet Honda Estrella Galicia 0,0 +11,190 s
9. Tatsuki Suzuki Honda SIC58 Squadra Corse +11,517 s
10. Jaume Masia KTM Bester Capital Dubai +11,704 s

Pořadí MS jezdců po pěti závodech: 1. Marco Bezzecchi 63, 2. Fabio di Giannantonio 59, 3. Arón Canet 56, 4. Jorge Martín 55, 5. Andrea Migno 45... 9. Jakub Kornfeil 36

Foto: Václav Duška jr.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)