Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Itálie 2016: Rossi získal doma pole position

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Šestým podnikem letošní sezóny MS silničních motocyklů je závod v italském Mugellu. Pole position patří Valentinu Rossimu (MotoGP), Samu Lowesovi (Moto2) a v Moto3 si ji vyjel Romano Fenati.

MotoGP

V týdnu před italskou Grand Prix se rozhořel přestupový kolotoč v továrních týmech nejsilnější kategorie. Jezdecké složení se nemění pouze u Repsol Hondy. Valentina Rossiho v barvách Yamahy doplní podle očekávání Maverick Viñales, u Ducati se udrží Andrea Dovizioso, ale jeho italský stájový kolega stejného křestního jména usedne na modrou suzuki.

Nejrychleji ze všech jel na mokru v pátek překvapivě Yonny Hernández a pak už kraloval právě Iannone. Tito Rabat si při třetím měření sil zlomil klíční kost a v dalším víkendovém programu nebude pokračovat. Kvalifikace MotoGP má jiný formát než méně prestižní kubatury. Z první části postupují do druhé dva nejrychlejší k desítce, která byla nejúspěšnější v úvodních třech trénincích. Ta odpočívá. Čtvrtý trénink, ten následuje po kvalifikaci Moto3, vyhrál opět Andrea Iannone, jako by chtěl ukázat, o koho Ducati koncem sezóny přijde.

Dovizioso se naopak neprobojoval do Q2, Scott Redding a Aleix Espargaró byli rychlejší. Jeho bratr Pol také zůstal před branami postupu, i kvůli pádu dvě minuty před koncem. Úspěšnější byl i Michele Pirro, který startuje tentokrát na červenobílém stroji na divokou kartu, letos zaskakoval už za Petrucciho u Pramacu.

Pořadí bitvy nejlepší dvanáctky vypadalo dlouhou dobu velmi zajímavě. Vypadalo to na Iannoneho spanilou jízdu, ale nakonec jej přeskočili Maverick Viñales (Suzuki) a Valentino Rossi! Právě sedmatřicetiletý devítinásobný šampion odstartuje zítra z nejvýhodnější pozice, přiblížil se na dostřel času 1:46,5. Tribuny v Mugellu zachvátila erupce nadšení, připomínaly spíše fotbalový zápas... Maverick za ním zaostal o 94 tisícin. Márquez s Lorenzem se musejí spokojit s druhou řadou. Nejrychlejším z nezávislých (netovárních) pilotů byl sedmý Bradley Smith.

Moto2

Třída Moto2 tradičně sobotní program zakončuje, její kvalifikace trvá také 40 minut jako v Moto3.

Předchozím třem tréninkům kralovali Johann Zarco (oběma pátečním) a Sam Lowes (sobotnímu). Bitvu o pole position začal nejlepším časem Franco Morbidelli, ale brzy se vpředu usídlili Sandro Cortese a Simone Corsi. Jenže pak nastoupil jeden z favoritů na titul Lowes. Překonali jej ovšem záhy Marcel Schrötter a hlavně Lorenzo Baldassarri. Jenže bývalý mistr světa supersportů si to líbit nenechal.

Vpředu se držel třeba i Japonec Nakagami a Rossiho nevlastní bratr Luca Marini. Přítomnost Rinse a Lüthiho překvapivá nebyla. Sama Lowese a jeho čas 1:51,965 min už do konce nikdo nepřekonal, fantastický Nakagami se vyšplhal na druhou příčku a ztratil na něj 47 tisícin. Domácí Lorenzo Baldassarri se postaví ještě do první řady, tu druhou tvoří nakonec výborný Axel Pons, Marcel Schrötter a loňský šampion Zarco, tomu se zadařilo až v samotném závěru. Top 10 doplňují Lüthi, Corsi, Rins (oba rivalové se potkali s asfaltem, ale bez zranění) a Marini.

Moto3

V pátek v Mugellu pršelo, první trénink ovládl Pawi z Malajsie, druhý Hiroki Ono. Dnes ráno za slunečného počasí už kraloval Antonelli. Čtyřicetiminutová sobotní bitva o nejrychlejší čas v nejslabší třídě čtyřdobých dvěstěpadesátek zajímá také české fanoušky. V ní byl překvapivě vidět Karel Hanika, jednu chvíli se dokonce pohyboval na pátém místě. Ale to bylo v první dvacetiminutovce. Celkovému pořadí vévodil prakticky od začátku Romano Fenati.

Po čtvrthodině upadl divoce Antonelli, ale naštěstí je v pořádku. Na trať vyrazil i Brad Binder, ten pro změnu absolvoval pád ráno, a hned se posunul na druhé místo. Ukazovali se také Andrea Migno a navrátilec Lorenzo dalla Porta, který u Schedl GP Racing vystřídal Philippa Öttla. Vpředu byli ale hlavně favorité. Forma se vrátila Malajsijci Pawimu, překvapivému vítězi z Argentiny, který nakonec zajel třetí čas. Fenati už na čele výkonem 1.57,289 min zůstal, v první řadě jej doplní ještě před domácími skvěle jedoucí Andrea Migno. Poprvé v kariéře. Na čtvrté místo nakonec spadl Brad Binder, za ním se umístili Jorge Navarro a uzdravený Enea Bastianini.

Kornfeil nakonec obsadil až šestnáctou příčku, ten se do první desítky vůbec neprotlačil, Hanika skončil dokonce devatenáctý.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)