Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC San Marina 2018: Italové na nejvyšší stupeň nikoho nepustili

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Ve třináctém závodě letošní sezóny silničního motocyklového MS byli v jednotlivých kubaturách nejúspěšnější Andrea Dovizioso (MotoGP), Francesco Bagnaia (Moto2) a Lorenzo dalla Porta (Moto3).

Nedělní dopolední zahřívací tréninky na Grand Prix San Marina v Misanu vyhráli Marc Márquez (MotoGP), Marcel Schrötter (Moto2) a Arón Canet (Moto3). Německý závodník prostřední třídy jede už svou 151. GP, ale na pódiu ještě nestál. Letošní sezóna je jeho nejúspěšnější, zatím byl třikrát čtvrtý.

Závody nabídly jako vždy dramatické souboje. Čtyřdobé litry, tedy MotoGP, se staly kořistí Andrey Doviziosa, který všem ujel. Hezký souboj vedli o druhé místo Jorge Lorenzo s Marcem Márquezem. První jmenovaný ale těsně před finišem spadl a dorazil do cíle mimo body. Ve třídě čtyřválcových čtyřtaktních šestistovek měl navrch Francesco Bagnaia, kterého nikdo neohrozil. Mattia Pasini jezdil dlouho druhý, nakonec postupně podlehl Oliveirovi, Schrötterovi a málem i Mirovi. V sérii nedokončených Velkých cen naopak pokračuje Álex Márquez.

V klání „moto-trojek“ došlo na začátku k hromadnému pádu pěti pilotů, další pětice si to rozdávala o vítězství. Marco Bezzecchi v předposledním kole havaroval, Gaby Rodrigo ztratil, zbylí jezdci nakonec projeli cílem v pořadí Lorenzo dalla Porta – Jorge Martín – Fabio di Giannantonio. Za Rodrigem se umístil jako pátý Kuba Kornfeil. Znamená to tedy, že druhý domácí závod ovládli ve všech kubaturách Italové.

MotoGP

Nového oficiálního testovacího jezdce má už i Yamaha. Je jím Jonas Folger, který se musel vzdát svého místa v MotoGP u Tech 3 kvůli vleklým zdravotním problémům. Jeho játra už jsou evidentně v pořádku... Doufejme, že ho uvidíme příští rok alespoň jednou, dvakrát na třetím stroji na divokou kartu.

Klání královské kubatury vypsané na 27 okruhů začalo nejlépe pro Jorgeho Lorenza. Za ním se seřadili Jack Miller, Marc Márquez, Andrea Dovizioso Maverick Viñales, Álex Rins a další. „Dovi“ za heft tahal hned zpočátku a brzy stínoval Lorenzu, svého zatím ještě týmového kolegu u Ducati. Márquez se sťukl s Millerem, ale bez újmy pro oba, jen si prohodili místa. Australan vzápětí spadl, následoval jej smolař Xavier Siméon. Dožene Marc dva červenobílé stroje vpředu? Neměl problém, ale neútočil. Naopak svůj den měl „Dovi“, který se ostatním dvěma brzy vzdálil.

Pátý za Rinsem už jezdil Cal Crutchlow a dále jej dokonce předjel, Viñales se propadl. Cal umí, je britským i světovým mistrem supersportů a už vyhrál tři Grand Prix MotoGP. Valentina Rossiho překonal Dani Pedrosa a odsunul jej na osmičku. Časovou penalizaci obdržel Danilo Petrucci, mimo Top 10 si trochu „střihl“ dráhu. Těsně po polovině klání si to začali spolu rozdávat o druhé místo Márquez s Lorenzem. Odstoupil Stefan Bradl s tovární hondou v barvách HRC, jak jinak, po pádu.

Nevidíme často, aby jezdec MotoGP dostal kolo, ale Christophe Ponsson (Avintia Ducati), náhradník zraněného Tita Rabata byl příliš pomalý. Španělé na druhém a třetím místě začali italského lídra stahovat. Jeho střední slicky ale nevypadaly zničeně. V předposledním okruhu se sklouzl Jorge a daroval 20 bodíků vedoucímu jezdci průběžné klasifikace i poslední místo na stupních vítězů Calu Crutchlowovi. Andrea Dovizioso vyhrál ve stylu velkého mistra.

VC San Marina MotoGP 2018 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team 42:05,426 min
2. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team +2,822 s
3. Cal Crutchlow Honda LCR Honda Castrol +7,269 s
4. Álex Rins Suzuki Team Suzuki Ecstar +14,687 s
5. Maverick Viñales Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +16,016 s
6. Dani Pedrosa Honda Repsol Honda Team +17,408 s
7. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +19,086 s
8. Andrea Iannone Suzuki Team Suzuki Ecstar +21,804 s
9. Álvaro Bautista Ducati Ángel Nieto Team +23,919 s
10. Johann Zarco Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +27,559 s
20. Karel Abraham Ducati Ángel Nieto Team +1:02,255 min

Pořadí MS jezdců po třinácti (dvanácti odjetých) závodech: 1. Marc Márquez 221, 2. Andrea Dovizioso 154, 3. Valentino Rossi 151, 4. Jorge Lorenzo 130, 5. Maverick Viñales 124... 23. Karel Abraham 4

Moto2

Po startu závodu Moto2 vypsaného na 25 kol vystřelil nejlépe Francesco Bagnaia před Marcelem Schrötterem a vynikajícím Bradem Binderem. Navrátilec Jesko Raffin, který u SAG Teamu nahradil Alejandra Medinu, musel přesednout na náhradní stroj a vyjet z boxů. Álex Márquez havaroval, kolidoval s Augustem Fernándezem, mladší bratr Marca a sám bývalý mistr světa Moto3 není v pohodě... Bindera, dalšího exšampiona lehké kategorie brzy předjel Mattia Pasini a Jihoafričan měl co dělat s týmovým kolegou od KTM Oliveirou. Upadl Danny Kent.

Pasini se dostal až za lídra a ostatním odjeli. Skupinu pronásledovatelů tvořili Oliveira, Schrötter, Joan Mir a Brad Binder. Portugalec s Němcem se oddělili, za ně se vyhoupl Jorge Navarro.

Luca Marini musel ještě před polovinou závodu odstavit kouřící stroj, což je škoda, protože se nevlastnímu bratrovi Valentina Rossiho poslední dobou daří. Vypadalo to na unikající olej, ale nakonec šlo o defekt. Sam Lowes upadl a držel se za pochroumané zápěstí, po návratu do Moto2 se mu moc nedaří... Iker Lecuona obdržel penalizaci 1,8 s za nebezpečnou jízdu po startu.

Dvojice Oliveira – Schrötter dojela Pasiniho a Miguel si hned na Mattiu vyšlápl. Několikrát si vyměnili pořadí, pak už měl Portugalec navrch. Za nimi se Navarro propadl na šesté místo, musel kvůli nedodržování limitů trati. Stefano Manzi s Romanem Fenatim bojovali těsně za body tak urputně, až se vyšťouchli z dráhy. První z nich vzápětí „lehnul“. Fenati svému soupeři dokonce zatáhl za brzdovou páčku, dostal za to poprávu černou vlajku, tohle je nesportovní chování. Romano zlobí pravidelně... Marcel Schrötter se dostal na třetí příčku před Pasiniho! Dočká se konečně možná i stříbra? „Pecco“ Bagnaia byl suverénní, na toho nikdo neměl a také vyhrál...

Navarro pokračoval v „couvání“ až za Brada Bindera, solidně jeli naopak Lorenzo Baldassarri (šestý) a Fabio Quartararo, pravda, umějí i mnohem víc. Schrötter to ještě v posledním okruhu zkusil na Oliveiru, ale snahu přehnal a soupeř jej předjel zpět. První pódium v kariéře však slaví zaslouženě! Do cíle už se nezměnilo nic, Mattia Pasini ubránil „brambory“ před dotírajícím Mirem. Po závodě se ještě řešil incident mezi Fenatim a Manzim. Romana neuvidíme v dalších dvou GP, obdržel zákaz startu.

VC San Marina Moto2 2018 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Francesco Bagnaia Kalex Sky Racing Team VR46 41:02,106 min
2. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Ajo +3,108 s
3. Marcel Schrötter Kalex Dynavolt Intact GP +4,094 s
4. Mattia Pasini Kalex Italtrans Racing Team +6,230 s
5. Joan Mir Kalex EG 0,0 Marc VDS +6,728 s
6. Lorenzo Baldassarri Kalex Pons HP40 +9,470 s
7. Fabio Quartararo Speed Up + Ego Speed Up Racing +12,068 s
8. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo +12,134 s
9. Jorge Navarro Kalex Federal Oil Gresini Moto2 +17,425 s
10. Xavi Vierge Kalex Dynavolt Intact GP +21,986 s

Pořadí MS jezdců po třinácti (dvanácti odjetých) závodech: 1. Francesco Bagnaia 214, 2. Miguel Oliveira 206, 3. Brad Binder 119, 4. Lorenzo Baldassarri 116, 5. Joan Mir 114...

Moto3

Na startu chyběl Philipp Öttl, který absolvoval při včerejší kvalifikaci těžký pád, z něhož vyvázl s otřesem mozku. Nehodu si vůbec nepamatoval, i když hned po ní mluvil v boxu s týmem. Nenastoupil už do ranního warm upu, lékaři mu nepovolili ani účast v závodě. Větší štěstí měl Kazuki Masaki, který rovněž havaroval a skončil ve zdravotním středisku, ten je zcela v pořádku.

Vedení v závodě, který byl vypsán na 23 okruhů se po zhasnutí červených světel ujal Gaby Rodrigo, ale o vedení se musel prát s Fabiem di Giannantoniem. Na třetí a později druhé místo se brzy dostal Marco Bezzecchi, vpředu jezdili i Jaume Masiá, Lorenzo dalla Porta, Jorge Martín... Ne úplně pomalý Kevin Zannoni na italském stroji TM bohužel brzy skončil. Následoval divoký hromadný pád pěti jezdců (Masiá, Bulega, Bastianini, Sasaki, Canet). „Řetězovou reakci“ způsobil první z nich... Poslední dva putovali k lékařům.

V čele zbyla tedy jiná pětice: Bezzecchi, dalla Porta (hodně vystrkoval drápky), Rodrigo, Martín a „Diggia“, ten zase ztratil kontakt a několik kol jezdil sám, ale pak se zase dotáhl zpět. Druhou grupu vodil šestý Kuba Kornfeil, jeho ztráta byla už ale značná, postupně až skoro šestisekundová. Havaroval John McPhee. Závod se po drsném úvodu uklidnil, bez šance na triumf ale nebyl nikdo z Top 5 i přes drobné chybky. Jorge Martín a Marco Bezzecchi přece bojují o titul mistra světa. Jenomže chvíli vedete a najednou jste na chvostu první skupiny – a přesně tak to dnes v Moto3 vypadalo, mladíci si nedarovali ani centimetr a občas se i dotkli!

Z dvanácté příčky se po pádu odporoučel Tatsuki Suzuki. Tři kola před cílem udělal chybku di Giannantonio, všechny podjel, ale rychlý až příliš a musel mohutně brzdit, což jej vyneslo. Stačilo však pár zatáček a své čtyři soupeře znovu dohnal. Těsně před nájezdem do posledního okruhu spadl po highsideru Bezzecchi! Bude to mít vliv na jeho psychiku v bitvě o celkovou korunu? Čtvrtý Rodrigo už neměl šanci. Rozhodovalo se až na čáře, úspěšnější byl dalla Porta, vyhrál svou první GP v životě. Do čela šampionátu se ale dostal Martín.

VC San Marina Moto3 2018 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Lorenzo dalla Porta Honda Leopard Racing 39:38,684 min
2. Jorge Martín Honda Del Conca Gresini Moto3 +0,058 s
3. Fabio di Giannantonio Honda Del Conca Gresini Moto3 +0,122 s
4. Gabriel Rodrigo KTM RBA BOÉ Skull Rider +0,822 s
5. Jakub Kornfeil KTM Redox PrüstelGP +6,553 s
6. Albert Arenas KTM Ángel Nieto Team Moto3 +6,859 s
7. Dennis Foggia KTM Sky Racing Team VR46 +7,315 s
8. Darryn Binder KTM Red Bull KTM Ajo +7,380 s
9. Andrea Migno KTM Ángel Nieto Team Moto3 +8,608 s
10. Niccolò Antonelli Honda SIC58 Squadra Corse +8,853 s

Pořadí MS jezdců po třinácti (dvanácti odjetých) závodech: 1. Jorge Martín 166, 2. Marco Bezzecchi 158, 3. Fabio di Giannantonio 137, 4. Arón Canet 118, 5. Enea Bastianini 117... 7. Jakub Kornfeil 91

Foto: Václav Duška jr.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - praděda7
9. 9. 2018 12:22
Honda...
1-2-3.......KTM co s tím?