Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Španělska 2018: Pedrosa, Dovizioso a Lorenzo spadli, vyhrál Márquez

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Ve čtvrté Grand Prix letošní sezóny silničního motocyklového MS byli v jednotlivých kubaturách nejúspěšnější Marc Márquez (MotoGP), Lorenzo Baldassarri (Moto2) a Philipp Öttl (Moto3).

Nedělní zahřívací tréninky na dnešní Velkou cenu Španělska na okruhu v Jerezu vyhráli Marc Márquez (MotoGP), Lorenzo Baldassarri (Moto2) a Jorge Martín (Moto3). Žádné velké překvapení se tedy nekonalo. Celý víkend bylo hezky. A jak probíhaly a dopadly závody?

Čtyřdobé litry, tedy MotoGP, se staly kořistí Marca Márqueze. Diváky ze sedadel zvedla kolize obou továrních strojů Ducati s Danim Pedrosou, všichni tři bojovali v tu chvíli o stříbro. Ve třídě čtyřválcových čtyřtaktních šestistovek měl navrch Lorenzo Baldassarri, který překonal hned zpočátku Álexe Márqueze. Ten později upadl ze třetího místa. „Moto-trojky“ patřily Philippu Öttlovi, který unikl hromadné havárii čtyř jezdců a nenechal se zviklat ani „přeživším“ Mariem Bezzecchim. Konečně se tak v listině vítězů může Němec zařadit ke svému otci Peterovi, i když mu do něj chybějí ještě čtyři triumfy.

MotoGP

Klání královské kubatury vypsané na 25 okruhů zahájil nejlépe Jorge Lorenzo, který na své ducati vystřelil ze druhé řady. Následovali Dani Pedrosa a Johann Zarco. Marc Márquez se snažil dostat před nejrychlejšího z kvalifikace Cala Crutchlowa a podařilo se mu to. Odstoupil Aleix Espargaró, jeho aprilia odmítla jet dál. Marc Márquez si poradil i se Zarcem a využil útoků týmového kolegy Pedrosy na Lorenza. První pětku stínovali Andrea Dovizioso (Ducati) a Álex Rins (Suzuki), Crutchlow bojoval se Zarcem.

Rins nejdříve „Doviho“ zdolal, pak mu ale jeho modrý stroj podklouzl a následoval rychlý pád. Za chvíli jej napodobil Cal Crutchlow, což byla po jeho výkonu v kvalifikaci obrovská škoda. Pořadí se samozřejmě posouvalo, šestý jel v tuto chvíli Iannone (Suzuki) a sedmý Valentino Rossi. Lorenzo vydržel v čele celých 8 kol, pak vedení převzal Márquez. Ale dvě oranžové hondy a dvě červené ducati se držely pohromadě, Dovizioso se totiž do špičky rychle dotáhl. Karel Abraham bohužel skončil v kačírku ze šestnáctého místa, sv;j motocykl ale zvedl a pokračoval dál. Záhy se se závodem ve vodorovné poloze rozloučil Tom Lüthi.

Marc Márquez získal před soupeři náskok, i když občas trochu jankovitou hondu musel krotit. Jeho týmový kolega dostal chuť na pódium, takže se pustil do souboje s italskými stroji. Maličký Dani je trojnásobným mistrem světa tříd 125 a 250 a má na svém kontě celkem 54 vítězství, ale šampionem MotoGP nikdy nebyl. Bitva dopadla špatně. Všichni tři jezdci se srazili, Pedrosa byl ze svého stroje doslova sestřelen a tím skončily veškeré naděje na úspěch nejen pro něj, ale i pro „Doviho“ a Lorenza.

Na druhé místo se tak posunul Zarco. O třetí sváděla bitvu skupina, ve které byli Petrucci, Iannone, Miller a Rossi. Sice se trochu roztrhala, ale dvě dvojice si nedarovaly ani metr. Miller později ztratil kontakt. Marc Márquez měl před Zarcem takový náskok, že si v posledním kole dovolil zdravit i diváky. Boj o bronz vyhrál Iannone, pro Suzuki už je to třetí pódium v řadě. Trochu nečekané....

VC Španělska MotoGP 2018 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team 41:39,678 min
2. Johann Zarco Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +5,241 s
3. Andrea Iannone Suzuki Team Suzuki Ecstar +8,214 s
4. Danilo Petrucci Ducati Alma Pramac Racing +8,617 s
5. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +8,743 s
6. Jack Miller Ducati Alma Pramac Racing +9,768 s
7. Maverick Viñales Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +13,543 s
8. Álvaro Bautista Ducati Ángel Nieto Team +14,076 s
9. Franco Morbidelli Honda EG 0,0 Marc VDS +16,822 s
10. Mika Kallio KTM Red Bull KTM Factory Racing +19,405 s
18. Karel Abraham Ducati Ángel Nieto Team 1 kolo

Pořadí MS jezdců po čtyřech závodech: 1. Marc Márquez 70, 2. Johann Zarco 58, 3. Maverick Viñales 50, 4. Andrea Iannone 47, 5. Andrea Dovizioso 46... 23. Karel Abraham 1

Moto2

Po startu závodu Moto2 vypsaného na 23 kol se v čele objevil Álex Márquez. Když nevyhrál domácí závodník Moto3, povede se to jemu, případně někomu jinému tady? Hodně rychle skončila GP pro Jorgeho Navarra a Lucu Mariniho, nevlastního bratra Valentina Rossiho. Za mladšího z bratrů Márquezů se seřadili Baldassarri, Brad Binder a Bagnaia a první dva jej brzy zdolali. Eric Granado a Jules Danilo se odporoučeli k zemi. Před Márqueze se dostal i Miguel Oliveira, tovární KTM zase jely tak, jako na konci loňské sezóny.

Álex však bojoval jako lev a spolu s Oliveirou a Baldassarrim odjeli, Bagnaia si to rozdával s Binderem a Viergem. Romano Fenati bude mít první sezónu v Moto2 těžkou, upadl, když se ho Mattia Pasini v souboji dotkl. Stefano Manzi také skončil, Forward Racing měl venku oba stroje Suter (jezdí za něj i Brazilec Granado). Brad Binder tempu nestačil a propadl se až za Pasiniho. Zulfahmi Khairuddin pokračoval do kačírku tak dlouho, až si v něm „lehnul“, důležitější v tu chvíli byl ale pád Álexe Márqueze. Potkal také Dannyho Kenta.

Zaútočí Oliveira na Baldassarriho? Chvíli to tak vypadalo, ale Lorenzo se od svého portugalského soupeře odtrhl a mířil za vítězstvím. Mezi Bagnaiou, Viergem, Pasinim a Binderem byl klid, jezdce na třetím až šestém místě od sebe vždy dělila zhruba sekunda. Schrötter, Lowes a Lecuona si to rozdávali o sedmičku, Ikera, který drobně chyboval a odcouval mimo Top 10, ale brzy nahradil Joan Mir. Nakonec si to ale zase vyměnili a Lecuona bojoval pro změnu s Fabiem Quartararem. Na trati se neudrželi ani Joe Roberts a Steven Odendaal.

Lorenzo Baldassarri si v cíli dovolil efektní jízdu po zadním kole. Vyhrál naprosto suverénně, konečně navázal na svůj triumf z Misana 2016. Na stupních vítězů ho doplnili Miguel Oliveira a Francesco Bagnaia, Xavi Vierge dorazil těsně za ním čtvrtý, zaútočit už nestihl.

VC Španělska Moto2 2018 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Lorenzo Baldassarri Kalex Pons HP40 39:33,889 min
2. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Ajo +2,851 s
3. Francesco Bagnaia Kalex Sky Racing Team VR46 +6,250 s
4. Xavi Vierge Kalex Dynavolt Intact GP +6,953 s
5. Mattia Pasini Kalex Italtrans Racing Team +10,138 s
6. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo +11,731 s
7. Marcel Schrötter Kalex Dynavolt Intact GP +18,138 s
8. Sam Lowes KTM Swiss Innovative Investors +18,677 s
9. Iker Lecuona KTM Swiss Innovative Investors +20,743 s
10. Fabio Quartararo Speed Up Beta Tools – Speed Up Racing +20,787 s

Pořadí MS jezdců po čtyřech závodech: 1. Francesco Bagnaia 73, 2. Lorenzo Baldassarri 64, 3. Miguel Oliveira 63, 4. Mattia Pasini 58, 5. Álex Márquez 47...

Moto3

Na roštu nejslabší kubatury se měnilo pořadí. Do druhé řady se posunul Alonso López, neboť včera šestý Andrea Migno dostal penalizaci 12 příček za nezodpovědnou jízdu. Spolu s ním i Adam Norrodin a nováček Jeremy Alcoba. Migno tak odstartoval osmnáctý, druzí dva až z konce gridu.

Vedení v závodě, který byl vypsán na 22 okruhů, se po zhasnutí červených světel ujal Jorge Martín před Fabiem di Giannantoniem, Philippem Öttlem, Niccolem Antonellim a dalšími. Foggia, dalla Porta a McPhee spadli hned v první zatáčce. Antonelliho předjel Alonso López. Bezzecchi s Bastianinim se snažili vedoucí skupiny držet a povedlo se jim to, dokonce se dostali dopředu a pořadí za Martínem se přelévalo. Ani Arón Canet nebyl bez šance.

„Diggia“ udělal chybu a propadl se, i Martín přišel o vedení ve prospěch Bastianiniho a Bezzecchiho. Pole ale jezdilo pohromadě. Celkem 18 jezdců! Alonso López si udělal výlet mimo trať, byť bez pádu. Zezadu postupovali Tony Arbolino až na třetí místo a Kaito Toba na čtyřku. Ve vedení se objevil i Öttl. Osm kol před cílem se začala grupa trhat, ale jen na chvíli. Bitva to byla opravdu dramatická! Na čele se vozili znovu Marco Bezzecchi a Jorge Martín, ale bez toho, aby nasadili k trháku.

Šestice Bastianini – Arbolino – Öttl – Martín – Canet – Bezzecchi se přece jen od ostatních oddělila. Tohle vypadalo na obří souboj až do konce, ale záhy bylo „vymalováno“. Pokračovali už jen německý závodník a Bezzecchi, čtyři ostatní skončili v hromadném pádu! Rozhodnuto o vítězi ale zdaleka nebylo, vlastně ani o třetím „fleku“, protože o poslední umístění na pódiu se pral zbytek první desítky.

Philipp Öttl ovšem zvládl závěr jako starý mazák a vítězství si nenechal vzít. Bezzecchi mu po projetí pod šachovnicovou vlajkou sportovně gratuloval. Opravdu hezké gesto! Velkou skupinu přivedl do cíle Alonso López a získal tak bronz, ale jen na chvíli. Záhy byl posunut o jedno místo, takže pohár si může zařadit do sbírky Marcos Ramírez. Jakub Kornfeil v chumlu zabojoval a patří mu konečná osmička.

VC Španělska Moto3 2018 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Philipp Öttl KTM Südmetall Schedl GP Racing 39:39,799 min
2. Marco Bezzecchi KTM Redox PrüstelGP +0,059 s
3. Marcos Ramírez KTM Bester Capital Dubai +3,733 s
4. Alonso López Honda Estrella Galicia 0,0 +3,515 s
5. Jaume Masia KTM Bester Capital Dubai +3,958 s
6. Tatsuki Suzuki Honda SIC58 Squadra Corse +4,000 s
7. Fabio di Giannantonio Honda Del Conca Gresini Moto3 +4,033 s
8. Jakub Kornfeil KTM Redox PrüstelGP +4,161 s
9. Kaito Toba Honda Honda Team Asia +4,171 s
10. Gabriel Rodrigo KTM RBA BOÉ Skull Rider +4,216 s

Pořadí MS jezdců po čtyřech závodech: 1. Marco Bezzecchi 63, 2. Jorge Martín 55, 3. Arón Canet 48, 4. Fabio di Giannantonio 46, 5. Philipp Öttl 35... 10. Jakub Kornfeil 26

Foto: Václav Duška jr.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)