Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MotoGP v Brně 2015: Žádné výskání na časy

Michal Štěpanovský
Diskuze (1)
Jubilejní padesátý ročník Velké ceny České republiky podniku mistrovství světa silničních motocyklů bohužel nezačal pro české závodníky nijak povzbudivě.

Svět dvou rychlých kol se na tento víkend přestěhoval do jihomoravské metropole. My máme na místě své redaktory, kteří pro vás budou přinášet aktuální informace přímo z dějiště.

Nabídneme vám, ve srovnání s jinými podniky mistrovství světa silničních motocyklů, během tohoto víkendu rozšířený servis. Dostanete k dispozici nejen klasické informace, ale také aktuální ohlasy českých jezdců, něco ze zákulisí a rozhovory z Masarykova okruhu.

Moto3

Čtrnáctá příčka Karla Haniky a dvaadvacátá pozice Jakuba Kornfeila, to nejsou výsledky, které by u tuzemských fanoušků vzbuzovaly naděje na velké výskání na časy.

„Měli jsme hodně problémů s nastavením motorky a já byl rád, že se mi podařilo objet alespoň tři kola v kuse. V sobotu nás čeká hodně práce. Především tak, abychom dokázali nastavit motorku pro závěrečnou část závodu,“ uvedl Hanika.

Kornfeilovi jeho aktuální pozice vrásky nedělá. „Tým tady jede poprvé, takže neustále sbíráme informace. Horký asfalt ovšem strašně žere pneumatiky, takže tady žádné rekordy padat nebudou,“ tvrdí český pilot, kterého čeká 102. závod v MS.

MotoGP

Souboj o titul mistra světa svádějí jezdci továrních týmů Yamaha a Honda. Tři ze čtyř poznali v pátek tvrdost asfaltu Masarykova okruhu. Neseznámil se s ním pouze Španěl Jorge Lorenzo (Yamaha), který byl včera nejrychlejší v součtu časů všech pětadvaceti jezdců MotoGP. „Už dlouho jsem nezažil tak úděsné vedro a v zatáčkách to v takovém počasí neuvěřitelně klouzalo,“ popsal své dojmy Lorenzo.

Nejhůře z favoritů dopadl Dani Pedrosa, který doplatil na uniklý olej z přední vidlice svého motocyklu. Ten se dostal pod zadní kolo hondy a byl příčinou drsně vypadajícího pádu. „Podstoupil jsem prohlídku levého kotníku v Clinica Mobile,“ prohlásil Pedrosa. Odmítl však jakkoliv komentovat, nakolik ho pád bude limitovat v dnešním závodním programu.

Na zemi se ocitl také lídr aktuálního pořadí Valentino Rossi, který uklouzl v předposlední zatáčce okruhu. Na zemi ležel rovněž dvojnásobný obhájce titulu Marc Marquez ze Španělska. „Odpoledne byla přilnavost asfaltu extrémně nízká. Když navíc člověk chytil na drobných nerovnostech nějaké nečistoty, tak se stalo, že upadl. Musím v sobotu redukovat ztrátu, kterou mám na nejrychlejšího,“ uvedl Rossi v prohlášení továrního týmu Yamaha Movistar.

Průběžné pořadí pětadvaceti pilotů MotoGP uzavíral včera Karel Abrahám. Poté, co si v polovině června při pádu v Barceloně vykloubil palec levé nohy o stupačku své hondy, přišel o čtyři závody a dva měsíce nezávodil. V první den brněnských tréninků ztrácel přes čtyři sekundy na nejrychlejšího Lorenza.

„Měl jsem s nohou problémy hlavně při podřazování v levých zatáčkách. Bylo v plánu dostat se časem na jedno kolo pod dvě minuty, ale tahle představa zůstala dost vzdálená. Musíme předělat nastavení motorky a pak snad budu moci pomýšlet na bodované umístění,“ komentoval situaci Abraham.

A v čem tkví jeho problém? „Nemůže se důrazně zapřít do stupačky a to výrazně limituje jeho výkon. Zkusíme mu ulevit tím, že jinak poskládáme převodovku tak, aby na každé rovince musel řadit o jeden stupeň méně než dosud,“ objasnil tajemství chystaných změn Marco Grana, šéfinženýr Karla Abrahama mladšího.

Moto2

Na Masarykově okruhu se ve třídě Moto2 zatím nejvíce daří Španělu Tito Rabatovi, který obhajuje titul mistra světa. Necelou desetinu sekundy na něj ztrácel zkušený Švýcar Thomas Lüthi a čtvrtou příčku okupoval Francouz Johan Zarco. Právě on je tím, kdo s náskokem 71 bodů s přehledem kraluje střední třídě světového šampionátu.

Sobotní program – 9:00 volný trénink Moto3, 9:55 volný trénink MotoGP, 10:55 volný trénink Moto2, 12:35 kvalifikace Moto3, 13:30 trénink MotoGP, 14:10 1. kvalifikace MotoGP, 14:35 2. kvalifikace MotoGP 16:30 závod Red Bull Rookies Cup.

Michal Štěpanovský
Diskuze (1)
15. 8. 2015 08:14
:)
četl jsem dobrou hlášku, prej "Kája asfalt s velkou botou" :-) :-)

jsem zvědavej jak to bude příští rok, těch čachrů kolem velodromu už je nějak moc, teď z Abraháma vylezlo, kolik mají dluhů...