Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motor Renault 1.9 dCi (F9Q): Opravdu je tak špatný?

Tomáš Dusil
Diskuze (44)
Skoro každý, kdo se trochu zajímá o auta, se při vyslovení spojení „Renault 1.9 dCi“ škodolibě usměje a řekne něco ve smyslu, že je to jeden z nejhorších dieselů na trhu. Ale je to skutečně tak?

Motor Renault F9Q se vyvinul ze staršího dieselu, nepřímo vstřikového vznětového čtyřválce F8Q, který se v renaultech objevuje již od poloviny 80. let. V roce 1998 se představila verze označená dTi, která poprvé využívala přímé vstřikování nafty rotačním čerpadlem Bosch, jakousi obdobu původního motoru VW TDI. O pouhý rok později Renault uvedl verzi obchodně nazývanou dCi. Šlo současně o první motor francouzské značky vybavený tehdy nastupujícím vysokotlakým vstřikováním common-rail. Bylo to pouhý rok poté, co PSA zavedlo motory řady DW10 (neboli původní 2.0 HDi) vybavené taktéž ranou verzí vstřikování common-rail.

V různých modifikacích jsme se pak s tímto motorem setkávali až do roku 2015, a to nejen u Renaultu, Dacie či Nissanu, ale také u celé řady modelů jiných automobilek, které tento čtyřválec od Francouzů nakupovali. Tady zmíníme značky Volvo (původní řada S40), Mitsubishi (Carisma, Spacestar) či Suzuki (Grand Vitara, v tomto případě v úpravě pro podélnou zástavbu). A jelikož užitkový Renault Trafic II měl svoji paralelu u značky Opel coby dodávka Vivaro, lze se s tímto motorem setkat rovněž u opelu.

Vlastně je docela jednoduchý

Čistě z pohledu konstrukce je motor F9Q vlastně veskrze jednoduchým agregátem. Třeba rozvod si vystačí pouze s jedním vačkovým hřídelem (tedy OHC), ventilů je celkem osm a ani technologie bloku motoru nesází na žádný hliník s litinovou vloženou skořepinou (Honda 2.2 i-CDTi, PSA 1.4 a 1.6 HDi) a už vůbec nemluvě o exotické technologii v podobě plazmových vnitřních ploch válců (používá to motor VW R5/V10 TDI).

Motor F9Q zůstal po celou dobu své produkce věrný common-railu firmy Bosch. Zpočátku systému EDC15, později přešel výrobce na modernější EDC16. Z hlediska oprav je důležité použití výhradně solenoidových vstřikovačů. Motor dále používá mechanické vymezování ventilové vůle.

Níže se pokusíme nastínit motor 1.9 dCi z hlediska dlouhodobého užívání. Budeme se věnovat jak dobrým věcem, tak i těm špatným, protože ač si to možná mnozí nemyslí, motor 1.9 dCi může být velmi dobrým pohonem. Průvodcem nám bude Aleš Matušek ze serveru RNews.cz, který je zároveň velmi zkušeným uživatelem vozů Renault s tímto agregátem. Všechny uvedené skutečnosti jsou výsledkem výhradně jeho zkoumání a zkušeností. Byl to právě dlouhodobý provoz, který jej donutil řešit většinu známých a bohužel i méně „profláklých“ problémů, s nimiž se majitelé aut s tímto čtyřválcem dodnes potýkají. Současně v článku poskytneme rady, jak problémům s motorem F9Q předcházet a pokud už se vyskytnou, jak je řešit tak, aby to pro majitele vozu nebyla finanční sebevražda a zároveň aby jinak funkční auto z důvodu nerentabilní opravy motoru neskončilo v kopřivách.

Motor 1.9 dCi „žere“ turbodmychadlo

Pokud lidé mluví o nespolehlivosti motoru F9Q, nejčastěji zmiňují opotřebené turbodmychadlo. Že turbo na těchto motorech nemá zase tak velkou životnost, jakou by si uživatelé a v počátcích produkce i Renault přáli, je obecně známý fakt. Že příčinou poškození turbodmychadla jsou jeho vydřená ložiska z důvodu karbonizace oleje vinou příliš vysoké teploty, je také obecně známý fakt, o němž jsme na našem serveru psali v souvislosti s problémy turbodmychadel již několikrát.

„Na motoru 1.9 dCi má turbodmychadlo skutečně nižší životnost,“ říká na úvod Aleš Matušek z RNews. „K tomu ale musíme dodat, že se to týká aut, jejichž majitelé lpí na nesmyslně dlouhých servisních intervalech, které Renault v době uvedení předepisoval,“ dodává Matušek. U raných verzí motoru F9Q v Laguně Mk1 se olej měnil po ujetí 15.000 km. S příchodem druhé generace Laguny v roce 2000 však výrobce ve snaze dostát stále náročnějších požadavků fleetových zákazníků tento interval prodloužil na dvojnásobek. „Těch 30.000 km se zde navíc střetlo se dvěma nepříznivými aspekty. Jednak je to málo objemná olejová náplň, pouhých 4,7 litru, a dále to byl nezvykle malý olejový čistič, který zde zůstal coby dědictví působení motoru v Laguně I. V roce 2002 si to Renault uvědomil a zavedl do prvovýroby dvakrát větší olejový čistič. Malá olejová náplň však zůstala po celou dobu produkce. „Jen pro srovnání, novější motor 2.0 dCi (M9R) se vyznačuje olejovou náplní na 7,5 litru maziva,“ vysvětluje Matušek.

Předejít problémům s turbodmychadlem lze výměnou oleje po ujetí ideálně 10.000, maximálně však 15.000 km, nebo po jednom roce. A samozřejmě dochlazovat turbodmychadlo po dojezdu tím, že hned nezhasnete motor a současně také nevytáčet studený motor. I to turbodmychadlu škodí.

„Selhávání turbodmychadel se u motoru 1.9 dCi netýká verze s 96 kW, která se objevila při modernizaci Laguny II,“ prozrazuje Matušek. Tato nejvýkonnější varianta motoru F9Q totiž dostala po vzoru většího agregátu 2.0 dCi M9R turbodmychadlo s vodním chlazením, navíc ještě s elektrickým doběhovým čerpadlem. „Na této nejvýkonnější verzi motoru turbodmychadla neodcházejí pro změnu vůbec,“ dodává Matušek.

Kouří, žere a nejede

Mnozí uživatelé motoru 1.9 dCi se potýkají se zvýšenou spotřebou paliva, která zpravidla neklesá pod 7 litrů na 100 km. „Jde o projev závady, neboť F9Q v dobré kondici naopak se spotřebou přes 7 l na 100 km téměř vůbec nejde,“ komentuje stesky majitelů o značném apetitu Aleš Matušek.

Majitelé aut s 1.9 dCi se občas potýkají také se zvýšenou kouřivostí v kombinaci s mdlou dynamikou. Ani to není normální stav. Ještě horší ale je, jakým způsobem to mnozí řeší. „Dokonce i některé servisy přisuzují tento stav špatné funkci systému recirkulace spalin EGR. Mnohdy proto radí jej zaslepit. To je samozřejmě naprostý nesmysl. Zaslepení, respektive přesněji vyřazení EGR z činnosti, skutečně může v určitých případech snížit kouřivost motoru a zlepšit dynamiku jízdy zejména z nejnižších otáček,“ říká Matušek. „Jenže vyřazení EGR ventilu vlastně vůbec neřeší výše uvedené problémy, ale pouze jejich důsledky. Navíc zaslepený EGR ventil poznají i na STK, kterou by tak takové auto nemělo vůbec projít.“ Nadměrná kouřivost bývá obecně důsledkem špatného poměru mezi naftou a vzduchem. Prostě je nafty na dané množství vzduchu příliš…

EGR přepouštěním spalin zpět do sání snižuje teplotu spalování a tím odbourává oxidy dusíku. Ano, má i negativní stránky, tou nejčastější je zanášení sání karbonem od mastných výfukových plynů. EGR však dělá i jiné věci. Slouží třeba coby dodatečná ochrana turbodmychadla před jeho tepelným namáháním. Turbo, které odešlo vinou vysoké teploty, poznají specialisté na opravy turbodmychadel téměř okamžitě dle namodralých lopatek turbíny. A motor F9Q skutečně mívá problémy se zanášením EGR. Aleš Matušek proto doporučuje jeho čištění po ujetí 50.000 km.

Některé motory se prý dokonce zadřely

O zadírání ojničních či hlavních ložisek vznětových motorů Renaultu toho bylo napsáno již spoustu. Většinou se to však týká malé řady 1.5 dCi (K9K) nebo naopak dvoulitru dCi neboli M9R. Zajímavé je, že když se poptáte lidí, co renaulty servisují, minimálně dvoulitr dCi většina z nich zadřený nikdy neviděla. Ve Francii existuje statistika, která říká, že se zadřou tři motory 2.0 dCi z tisíce.

Bohužel občas se lze dočíst, že zadírání postihuje také popisovanou 1.9 dCi. „Ano, možná se nějaká devatenáctistovka zadřela na ojničním ložisku, avšak v žádném případě se nejedná o principiální problém,“ říká Matušek. „Pokud se motor zadřel, jednalo se téměř vždy o agregáty s nesmyslně zvýšeným výkonem. Tady se sluší uvést, že pokud už chcete zvyšovat výkon a točivý moment, mělo by se tak dít s rozumem. Už výkon 110 kW je pro tento motor příliš. Spolehlivě čtyřválec snese navýšení výkonu tak o 10 procent. Další zvýšení už příliš nekoresponduje s dimenzováním mechaniky motoru,“ varuje Matušek.

Olej teče, kde může

Současné problémy motorů 1.9 dCi se týkají mimo jiné také sání. „U něj se lze setkat s netěsnostmi, které prozradí úniky oleje. Obecně platí, že únik oleje rovná se ztráta tlaku. A právě ta může být příčinou nadměrné kouřivosti motoru,“ říká Matušek. Problém je, že tak 90 procent všech aut s motory 1.9 dCi dnes prodávanými na trhu ojetin trpí uvedeným problémem. Olej nejčastěji uniká, a tedy dochází ke ztrátě tlaku v sání, v místě kolena sání turbodmychadla a chladiče stlačeného vzduchu (intercooleru). „Důvodem je původní materiál, který poměrně rychle zpuchří, čímž daná část sání přestane těsnit,“ poznamenává Matušek. Radí koupit již modifikovaná kolena sání u turbodmychadla a intercooleru vyrobená z lepšího materiálu. Vyjdou zhruba na dvě tisícovky včetně daně, což je únosné.

Chladič stlačeného vzduchu také nebyl u prvních ročníků zrovna příkladně dimenzován. „Rád se nafukoval a praskal,“ upřesňuje Matušek. Pozdější motory mají již modifikovaný intercooler s výztuhami, který nepraská. „Bohužel druhovýroba stále nabízí původní provedení, jehož životnost je tak dva roky,“ dodává Matušek. Občas praskne také trubka vedoucí z intercooleru do domečku takzvané chcípací klapky. Nový stojí 2470 korun.

U chcípací klapky, či přesněji jejího domečku, ještě chvíli zůstaneme. „Domeček klapky je plastový a velmi choulostivý, pokud někdo příliš utáhne sací hadici k jeho přírubě,“ říká Matušek z RNews. Naprostá většina motorů má proto dnes těleso této klapky prasklé. „A právě tudy nejčastěji uniká olej,“ poznamenává Matušek. Druhá zrada, pojící se s chcípací klakou, se týká O-kroužku mezi jejím domečkem a kolektorem sání. Toto je druhé místo úniku oleje. Bohužel tak nešťastné, že unikající mazivo doslova leptá kabelový svazek, vedoucí do EGR a ke snímači teploty chladicí kapaliny. V extrému dochází v uvedeném kabelovém svazku ke zkratu, který dokáže i zcela znehybnit auto. Těleso s chcípací klapkou lze pořídit pouze coby originální díl za nečekaně příznivých 1480 korun s DPH, a to včetně ono O-kroužku.

Překvapivě levné turbodmychadlo

Při koupi auta doporučujeme podívat se na turbodmychadlo. Pokud na něm objevíte úniky oleje, jde o větší problém, než se na první pohled zdá. „Olej tady totiž rád uniká z přívodní trubky, která napájí olejem kluzná ložiska turba. A to je vzhledem k jejich hydrodynamickému mazání opravdu problém. Za 246 korun lze koupit těsnící O-kroužek a dále měděný kroužek, umístěný přímo na turbodmychadle,“ říká Matušek

S turbodmychadlem je to vůbec zajímavé. Třeba v ČR populární repase se tady moc nedoporučují. „Levné opravy turbodmychadel znamenají, že jejich střed, takzvaný ložiskový uzel spojený s rotorem turbíny a dmychadla, je vyráběn všude možně ve světě, mimo jiné také v Číně. Na eBay jej lze již vyvážený koupit už od částky 3000 korun plus poštovné. Pokud oprava probíhá tak, že servis pouze vymění ložiskový uzel s oběma rotory za nový, ovšem nekvalitní z Číny, majitel vozu se pak nestačí divit, jak jeho auto najednou tak divně jede,“ říká Matušek.

Přitom nové originální turbodmychadlo od Garrettu (Honeywellu) vyjde dnes kolem 15.000 korun, což je nečekaně příznivá cena. Pokud budete měnit olej tak jak doporučujeme a chovat se k turbu ohleduplně, patrně jej už nikdy nebudete muset měnit.

Má i přednosti – ne málo

Motor 1.9 dCi neboli F9Q má celou řadu dalších nectností. Jejich stručný přehled najdete níže. Jenže má také přednosti. Mezi ně patří relativně snadná servisovatelnost, pokud tedy člověk věci rozumí. Kladem je dále kultivovaný chod, což vynikne obzvláště v porovnání s motorem VW 1.9 TDI-PD. Motor F9Q používá samozřejmě dvouhmotový setrvačník, o němž tady ale servisy takřka nevědí. To samé platí o spojce, která přežije klidně 300.000 km. Také common-rail Bosch lze považovat za vcelku odolný a hlavně dobře opravitelný. Nový originální vstřikovač CR tady stojí asi 4.500 korun včetně daně. Laguna ve spojení s F9Q používá nerezový výfuk. Ten by tak neměl být zkorodovaný. Pokud je, někdo před tím namontoval levnou náhražku z druhovýroby.

A co další nectnosti? K těm výše uvedeným můžeme přidat třeba nižší kvalitu elektroinstalace a některých komponentů (domeček chcípací klapky aj.). Jako problematický se ukazuje také horní silentblok motoru, který zachytává reakce od klikového ústrojí. Kratší životnost vykazuje rovněž těsnění termostatu, takže jednoho dne se můžete dočkat úniků chladicí kapaliny. Další problém představuje volnoběžka alternátoru, žhaviče či spodní řemenice pohonu příslušenství s tlumičem torzních kmitů. Ta se začne jednoho dne protáčet, takže vám auto přestane dobíjet, nebude fungovat klimatizace a nepříjemně ztuhne řízení, které má tady hydraulický posilovač. Vzhledem k absenci hydraulického vymezování ventilové vůle se doporučuje nechat vůli po ujetí 150.000 km zkontrolovat, případně vymezit. Interval na výměnu rozvodů je 120.000 km nebo 60 měsíců. Přitom Renault předepisuje také nahrazení šroubu řemenice klikového hřídele, který je na principu tlakového spoje.

A pokud vám praskne měrka oleje, zajede její zbytek do útrob motoru. Vyndat ji pak lze jen po demontáži olejové vany. Další nectnosti a jejich řešení naleznete v článku na nezávislém serveru RNews, který se velmi zevrubně věnuje značce Renault a Dacia.

Foto: archiv a RNews

Tomáš Dusil
Diskuze (44)
15. 6. 2021 09:50
96kw
verzia 96kw je uz vychytana a je to nezmar.... jeden z top dizlov na trhu, spolahlivejsi ako 1,6dci ktory ho nahradil. mam 11 rocny scenic 3, 210 000km , kaslem na udrzbu, servis v podstate ked si spomeniem, alebo ked mi zacne svietit kontrolka ze je malo oleja a motor ide ako novy, ziadne buchanie 2hmoty, piskanie turba a pdobne.... este aj DPF je bezproblemove. Podvozok na SK roztrieskanych cestach prvy stabilizator meney pri 180kkm a teraz druhy pri 210kkm. takze 3jkova rada mechanicky a motoricky uplne super. Dokonca aj na rozvody som sa vykaslal v 160kkm a este som nemenil. Akurat elektronicke veci odchadzaju, tachodisplej, senzory, zamok na dverach, jeden motorcek park. brzdy, airbag blika, zadne senzory zapnutych pasov vsetky 3 si ziju svojim zivotom + kozenkovy interier (volant, paka, sedadlo).
Zasluzil by sa u Renaultu spomenut bezproblemovy DPF tiez..... Ked som kupoval Scenica tak som sa pytal na Renault fore, v autorizaku, nevedel som najst nikoho s DPF problemom, v autorizaku mi dokonca povedali ze este nikdy nemenili DPF, iba opravovali senzory.
12. 11. 2020 23:03
1.9dci
o všetky motory sa treba starat super motor 1.9dci :yes:
31. 1. 2018 22:07
motor
Já mám osobně zkušenosti s tímhle motorem, když jsem jezdil na Renaultovi ve firmě a vůbec jsem nebyl nespokojen, ba naopak jsem byl překvapen, jaký je to vlastně dříč. Odjezdili jsme společně cca 30 000 km a nikdy mě nezradil >:D Kupováno od [odkaz] a opravdu maximální spokojenost.
29. 9. 2017 12:23
opravdu je
Opravdu pěkný článek, ale do tohohle auta bych osobně teda fakt nešel, mám v garáži zaparkované Clio od www.rpz.cz/renault a určitě bych nevyměnil za tohle.. Na pohled nevypadá úplně špatně, ale za tu cenu si myslím, že pod kapotou bych očekával více.
25. 9. 2017 12:18
Re: stoji to za to
A jak to co píšeš souvisí s tím co jsem napsal? To má být jako argument, že je tenhle článek zbytečný nebo co tím chtěl básník říct,